Cehennem Yarışı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hell Drivers (film) sayfasından yönlendirildi)
Cehennem Yarışı
Hell Drivers
"Cehennem Yarışı" (Hell Drivers) filminin İngiltere'de basılmış özgün sinema afişi
YönetmenCy Endfield
YapımcıBenjamin Fisz
SenaristJohn Kruse
Cy Endfield
John Kruse (hikâye)
OyuncularStanley Baker
Herbert Lom
Peggy Cummins
Patrick McGoohan
Sean Connery
MüzikHubert Clifford
Görüntü yönetmeniGeoffrey Unsworth
KurguJohn D. Guthridge
StüdyoThe Rank Organisation
Aqua Film Productions
DağıtıcıJ. Arthur Rank Film Distributors
CinsiSinema filmi
TürüSuç, dram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1957, Birleşik Krallık İngiltere
Çıkış tarih(ler)i23 Temmuz 1957, Londra
15 Ekim 1958, Türkiye (Saray Sineması)
Süre108 dakika (ABD'de 91 dakika)
Dilİngilizce
Diğer adlarıCehennem Yarışı (Türkiye, Sinemalar)
Cehennem Sürücüleri (Türkiye, TV)
Train d'enfer (Fransa)
I piloti dell'inferno (İtalya)
Ruta infernal (İspanya)
Duell am Steuer (Batı Almanya)
Diğer (Hard Drivers)

Cehennem Yarışı,[1] 1957 İngiltere yapımı dramatik suç filmidir. Özgün adı Hell Drivers (Tr: Cehennem sürücüleri) olan film çevrildikten bir yıl sonra, 15 Ekim 1958'de Türkiye'de sinemalarda gösterime girmişti. 19 Ağustos 1979 tarihinde ise bu kez TRT televizyonunda özgün adının tam çevirisi olan Cehennem Sürücüleri adıyla yayına verildi.[2]

Amerikalı yönetmen, senarist, tiyatrocu, sihirbaz, yazar ve mucit Cy Endfield'in yönettiği ve John Kruse'la birlikte senaryosunu yazdıkları filmin başlıca rollerinde Stanley Baker, Herbert Lom, Peggy Cummins ve Patrick McGoohan oynamıştır. Galli aktör Stanley Baker, 1953 yılından beri İngiltere'de çalışan Cy Endfield'in gedikli oyuncusuydu ve birlikte tam 6 film yapmışlardı. İleriki yıllarda James Bond filmleriyle ünlenecek olan Sean Connery de filmde yan rollerden birinde oynamıştır. Bu, daha önce sadece TV dizilerinde küçük rollerde yer alan Connery'nin sinemadaki ilk oyunculuk deneyimidir. Ayrıca o tarihte sinemada oldukça yeni olan David McCallum ve Jill Ireland da filmde yine küçük rollerde yer almışlardır. Daha sonra Charles Bronson'la ikinci evliliğini yapacak olan Jill Ireland, bu filmden sonra rol arkadaşı McCallum'la ilk evliliğini yapmıştı.

Kendine dürüst bir iş arayan sabıkalı Tom Yately (Stanley Baker) büyük bir nakliyat şirketinde şoför olarak işe başlar. Kısa bir süre sonra da burada bazı dolapların döndüğünü fark eder. Şirketteki yozlaşmayı ortaya çıkarmaya çalışan Tom'un artık kendi hayatı da tehlike altındadır.

Özgün müziğini Hubert Clifford'ın yaptığı filmin siyah beyaz ama geniş perde (VistaVision) görüntülerini Geoffrey Unsworth çekmiştir. "Cehennem Yarışı" nın senaryosu 1958 yılında BAFTA ödülüne aday gösterilmişti.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıntıları filmde tam olarak belirtilmeyen bir suçtan dolayı bir yıl hapiste yatıp çıkan Tom Yately (Stanley Baker), Londra'da yaşayan ailesi tarafından dışlanmıştır ve başkente yakın bir yerleşkede kendisine ekmeğini namusuyla kazanacağı dürüst bir iş aramaktadır. Sabıkalı olduğu için daha kıyıda köşede kalmış işlere bakmaktadır. Nihayet bir nakliye şirketinde şoför olarak iş bulur. Taş ocaklarından inşaat alanlarına kamyonlarla mucur taşıyan bu şirketin yasaları zorlayan acımasız kuralları vardır ve burada gözüpek şoförlere her zaman ihtiyaç olmaktadır. Bir şekilde ehliyetini kaybetmiş olan Tom'un bu eksiğini, yakışıklı şoföre hemen kanı kaynayan şirketin sekreteri Lucy (Peggy Cummins) görmezden gelir ve bu durumu telafi eder.

Tom bir deneme sürüşünden sonra işe başlar. Şirkette koşullar çok ağırdır ve sürücüler arasında rekabet had safhadadır. Kurallara göre bir seferde kamyonlarına 10 tondan daha az mucur yüklerlerse veya belli bir hızın altına düşerlerse işten atılacaklardır. Alacakları trafik cezalarını kendi ceplerinden ödeyecekler, ayrıca kamyonlarının bozulmaları veya kaza durumlarında tamir masraflarını ve sorumluluğunu da yükleneceklerdir. Bunun için de haliyle ana yolların dışındaki tali yollar kullanılacaktır. Çekişmenin yoğun olduğu bu iş ortamında şoförler daha fazla sefer yapabilmek için acımasızca her yola ve hileye baş vururlar. Aralarında günde 18 sefere çıkabilen şoförler vardır. Bundan başka şoförler arasında çok sıkı bir hiyerarşi de vardır. Bir numaralı kamyonu kullanan 'Kızıl' lakaplı kolbaşı C. Redman (Patrick McGoohan) diğerlerinin üzerinde bir tahakküm kurmuştur ve birçok alanda öncelik ve ayrıcalık elde etmiştir. Başlarda Tom, Redman'ın tahriklerine cevap vermez.

Şoförler arasında sadece İtalyan asıllı inançlı bir adam olan Gino Rossi (Herbert Lom) Tom'a yakınlık gösterir. Tom da buna ilgisiz kalmaz. Gino'nun evlenmeyi düşündüğü sekreter Lucy'nin kendisine yaklaşma çabalarını sertçe geri çevirir. İkili sık sık birbirleriyle yardımlaşırlar. Bu arada Tom Şirketin müdürü Cartley (William Hartnell) ve Redman'ın birlikte birtakım dolaplar çevirdiğinden kuşkulanır. Araştırdığı zaman şirkette 5 hayalî şoför daha olduğunu, bunların mesailerinin yeni gelenlerin üzerine yazıldığını ve çalışıyormuş gibi gösterilen bu şoförlerin yevmiyelerinin müdür ve Redman tarafından paylaşıldığını öğrenir. Foyalarının meydana çıktığını anlayan Cartley ve Redman kamyonla Tom'u öldürmeye çalışırken kendileri uçuruma yuvarlanırlar ve yanarak ölürler.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sid James, Stanley Baker ve Sean Connery "Cehennem Yarışı" (Hell Drivers)'nın bir sahnesinde.
Oyuncu Rolü
Stanley Baker Tom Yately
Herbert Lom Gino Rossi
Peggy Cummins Lucy, Hawlett şirketinin sekreteri
Patrick McGoohan C. 'Red' Redman, kolbaşı (1. Kamyon)
William Hartnell Cartley, Hawlett idarecisi
Wilfrid Lawson Ed, Hawlett'ta tamirci
Sid James Dusty, kamyon şoförü
Jill Ireland Jill, dinlenme tesisinde garson
Alfie Bass Tinker, kamyon şoförü
Gordon Jackson Scottie
David McCallum Jimmy Yately, Tom'un kardeşi
Sean Connery Johnny Kates

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Milliyet Gazetesi Arşivi". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2010.  Sinema adı için referans
  2. ^ "Milliyet Gazetesi Arşivi". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 13 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2010.  TV adı için referans

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Ekim 1958 tarihli Milliyet gazetesinde yayımlanan bu ilan, 1957'da çevrilmiş Hell Drivers adlı İngiliz filminin, o günden itibaren İstanbul'da sinemalarda Cehennem Yarışı adıyla gösterime gireceğini bildiriyor. Dizgi hatası sonucu Herbert Lom'un soyadı 'Som', Cummins de 'Cumming' yazılmış.