Hedef kitle
Hedef kitle, iletişim alanında bir yayın veya programın hitap etmesi beklenen topluluğu ifade eden terimdir.[1] Genellikle pazarlama ve reklamcılık sektörleri tarafından kullanılır. Kurumlar yayın faaliyetlerinde kendilerine ekstra para ve iş gücü kaybı getirerek bütün bir toplumu kapsamaktansa, kendileri için daha avantajlı olacak kitleler ile iletişime geçmeyi tercih eder.[2] Hedef kitle kavramı aynı zamanda siyasal partilere politikalarını oluştururken ve oluşturdukları politikaları kamuoyuna açıklarken yardımcı olur.
Hedef kitle belirlemek
[değiştir | kaynağı değiştir]Bir işletme elde etmek istediği amaç için öncelikle bir hedef kitle belirlemelidir. Hedef kitle belirlemek köklü bir şirketin daha önceki kayıtlarını göz önünden geçirmesiyle veya daha yeni bir şirketin rakip analizi yapmasıyla oluşturulabilir. Başarılı bir pazarlama kampanyası, tüketicilerle kişisel bir düzeyde bağlantı kurar ve bu da işletmenin müşterilerle uzun vadeli ilişkiler geliştirmesine yardımcı olur.
Hedef kitle belirlemek, bir şirkete mali yönden tasarruf sağlayabileceği gibi aynı zamanda muhtemel bir prestij kaybından da korur. Örneğin, yüksek gelir grubunu hedefleyen bir saat markası ürünlerini daha düşük gelir grubuna hitap eden TV dizileri veya sokak tabelalarında tanıttığında bu, o marka saatlerin sahtelerinin üretilerek güvenilirliğinin azalmasına ve halk içinde daha fazla kullanıldığından prestijinin zarar görmesine sebep olabilecektir.
Hedef kitle belirlemekte etkili unsurlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Demografik bilgiler
[değiştir | kaynağı değiştir]Demografik bilgiler, tüketicilerin cinsiyet, etnik köken, gelir, nitelik ve medeni durum gibi istatistiksel yönlerini içerir. Demografik bilgiler işletme için önemlidir çünkü işletmenin pazarlama kampanyasını hedeflemeyi planladığı müşterilere ilişkin temel bir arka plan sağlar. Bu, hedef kitle olarak belirledikleri kişilerle nasıl etkili bir şekilde iletişim kurabileceklerini temel düzeyde saptamalarına yardımcı olur. Demografi, bir cevap sağlamak için derinlemesine analiz gerektirmeyen istatistiksel bilgilerdir, bu nedenle bir işletmeler nicel veri toplama yöntemlerini kullanır. Bu küçük yöntem, hedef kitleyi belirlemek için istatistiksel bir yaklaşım sağlayacaktır.
Psikografik bilgiler
[değiştir | kaynağı değiştir]Psikografi, farklı pazar segmentlerine ait gruplarının bir kişi veya ürün hakkında nasıl kararlar aldığını belirlemek için sosyolojik, psikolojik ve antropolojik faktörlerin yanı sıra tüketici davranışı, yaşam tarzı ve benlik kavramının kullanılmasıdır. Psikografik bilgiler, tercihlerini kestirebilmek için tüketicinin yaşam tarzının ve düşünme süreçlerinin daha derin ayrıntılarını analiz ederek, hedefledikleri tüketici grupları hakkında daha kapsamlı bir anlayış elde etmek için işletme tarafından kullanılabilir. Tüketicinin finansal bilgileri, ilgi alanları, hobileri ve yaşam tarzı gibi şeyler, işletmeyle bağlantı kuracak bir hedef kitle oluşturmak için işletme tarafından filtrelenmelidir.
Coğrafi bilgiler
[değiştir | kaynağı değiştir]Bir tüketicinin nasıl bir ortamda yaşadığı, alacağı ürünler için de belirleyici olacaktır. Şirketler satacakları ürünü hangi bölgelerdeki piyasalara süreceklerini, bölgelerin fiziksel koşullarına göre tahlil etmelidir. Örneğin bahçe ürünleri satmak için büyük bir metropoldeki bir alışveriş merkezi uygun olmayacak, insanların ilgilenebilecekleri bir bahçeleri daha fazla olan kırsal bölgelerin hedeflenmesi gerekecektir.
Davranışsal bilgiler
[değiştir | kaynağı değiştir]Tüketici davranışı, tüketicinin satın almaya karar verme sürecini, satın alma kararlarını neyin etkilediğini, satın alınan malı hangi amaçlarla kullandıklarını ve ürüne karşı tutumlarıdır. Tüketici davranışının işletme tarafından gönderilen mesajlardan etkilendiğini, bunun da markalara ve ürünlere yönelik tutumlarını ve nihayetinde hangi ürünleri satın almayı seçeceklerini etkilediğini açıklar. Şirketler bir pazarlama kampanyasının hedef kitlesi olmak için davranışları ürünün işlevselliği ve amacı ile uyumlu olan bir tüketici segmentini seçmelidirler.[3]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Terimler Sözlüğü 21 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
- ^ Marketing: An Introduction. Philip Kotler. Prentice Hall. 2005.
- ^ Consumer Behavior. Wayne D. Hoyer, Deborah J. MacInnis, Rik Pieters. 10 Ağustos 2012.