İçeriğe atla

Hayalî ihracat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.01, 1 Mayıs 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17020464 numaralı sürüm (bağlantı düzenleme)
Tarafsız Bakış Açısı Bu maddede belli bir devletin bakış açısının ağırlıkta olduğu bir tür sistemik yanlılık sorununun bulunduğu düşünülmektedir.
Maddenin evrenselleştirilmesi ve uygun hâle getirilmesi için lütfen tartışmaya katılınız.
Şablonu maddeden çıkarmadan önce şablonun yardım sayfasını lütfen inceleyiniz. (Haziran 2009‎)
Evrenselleştirme

Hayali İhracat, Devletin ihracatı arttırmak için uygulamaya koyduğu teşviklerden birisi olan İhracatta KDV iadesinin suistimal edilmesiyle ortaya çıkan bir dolandırıcılık türüdür.

Devlet ihracat yapan firmaların talebi üzerine, ihraç ettikleri mallar için ödenmiş olan Katma Değer Vergisini iade etmektedir. Bu durum art niyetli bazı kişiler tarafından suistimal edilmekte ve haksız kazanç elde edilmektedir. Şöyle ki, ihracatı yapılmış bulunan bazı malların faturaları yüksek meblağlar üzerinden düzenlenerek, aradaki farktan kaynaklanan KDV Devletten haksız bir şekilde iade alınmaktadır; ya da hiç ihraç edilmemiş olan ürünler ihraç edilmiş gibi gösterilmek suretiyle KDV iadesi alınmaktadır.

Siyasete etkisi

Özellikle 1985 yılında ANAP milletvekili ve Devlet Bakanı İsmail Özdağlar'ın rüşvet almasıyla ortaya çıkan yolsuzluklar TBMM gündemine gelmiş, Halk Partisi milletvekili Fikri Sağlar tarafından hayali ihracat yaptığı iddia edilen bir firma listesi ortaya çıkartılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Bu listede ENKA, Borusan, Tekfen, Yaşar Dış Ticaret, Sönmez Filament, Nazif AŞ bulunmaktadır. (Betül Uncular, İşte Böyle Bir Meclis 1983-1991, Bilgi Yayınevi, Temmuz 1991,s.55)