Hüseyin Kâmil el-Mecîd

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hüseyin Kamil el-Mecit sayfasından yönlendirildi)
Hüseyin Kamil el-Mecit
1995 yılında Hüseyin Kamil
Doğum18 Haziran 1954(1954-06-18)
Selahaddin Eyaleti, Irak
Ölüm23 Şubat 1996 (41 yaşında)
Bağdat
Ölüm sebebiSaddam Hüseyin'e ihanet etmesi nedeniyle öldürülmüştür.
VatandaşlıkIrak
Tanınma nedeniSaddam Hüseyin'in damadı
Dinİslam

Hüseyin Kâmil Hasan el-Mecid, (Arapça: حسين كامل حسن المجيد), (d. Haziran 1954 - ö. 23 Şubat 1996), Irak lideri Saddam Hüseyin'in damadı ve ikinci dereceden kuzeniydi. Saddam rejiminin sona ermesinden sonra Ürdün'e kaçtı ve Irak'ta kitle imha silahlarını aramakla görevlendirilen Birleşmiş Milletler Özel Komisyonu'na (UNSCOM) ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun teftiş ekiplerine yardım etti.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hüseyin Kâmil, Tel Al-Thahab'da (günümüzde Selahaddin ili sınırlarında kalan Balad şehri) doğdu.[1] 1982 yılından itibaren Irak Sanayi ve Askeri Sanayileşme Bakanlığı'nın nükleer, biyolojik, kimyasal silah programlarından doğrudan sorumlu başkanı olarak 1987'den itibaren Irak'ın silah geliştirme programlarını denetledi. Daha sonra sanayi bakanı, 1990'da da petrol bakanı oldu.[2]

Saddam Hüseyin'in kızlarından biri olan Ragad Hüseyin ile evlendi ve 1995'e kadar Irak'ta yaşadı. O yılın 7 Ağustos'unda Hüseyin Kâmil ve karısı, Kâmil'in erkek kardeşi Saddam Kâmil ve erkek kardeşinin karısı ve aynı zamanda Saddam Hüseyin'in kızlarından biri olan Rana ile birlikte Irak'tan kaçtı. Hüseyin Kâmil, 21 Eylül 1995'te CNN ile yaptığı bir röportajda şunları açıkladı:

"Saddam Hüseyin'in etrafını, yetkinlikleri için değil, Irak cumhurbaşkanının kaprislerine göre seçilmiş, verimsiz bakanlar ve danışmanlarla çevrelenmesi nedeniyle Irak'ın tamamı acı çekiyor."[3]

Ürdün, Kâmil Ailesi'ne sığınma hakkı verdi ve orada UNSCOM yöneticisi Rolf Ekéus, Amerikan CIA ve İngiliz MI6 ile işbirliği yapmaya başladılar. ABD'li ve Ürdünlü yetkililere göre, Hüseyin Kamil'in Irak'ın gizli silah programları hakkında sağladığı istihbarat pekte değerli değildi.

Hüseyin Kamil, Irak'ın Körfez Savaşı'ndan önce biyolojik bir savaş programı yürüttüğünü, ancak tüm kimyasal ve biyolojik silah stoklarını imha ettiğini ve füzeleri yasakladığını doğruladı.

Irak'a dönüşü ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Şubat 1996'dâ Saddam Hüseyin, aracılarla onlara her şeyin affedileceğine dair güvence verdikten sonra, Hüseyin Kâmil ve Saddam Kâmil eşleriyle Irak'a dönmeye ikna oldular. Dönüşlerinin hemen ardından, eşlerinden boşanmaları emredildi ve hâin olarak itham edildiler. Varışlarından üç gün sonra, 23 Şubat'ta Saddam'ın güvenlik güçlerine teslim olmayı reddettiler ve güvenli bir evde 13 saatlik bir çatışmada öldürüldüler. Olayların alternatif bir versiyonuna göre, Kâmil Kardeşler, Saddam'ın gözünde sülâlenin haysiyetini geri kazanmaya çalışan diğer kuzenlerle yapılan silahlı çatışmada öldürüldüler.

2003 Irak Savaşı öncesinde ve sonrasında George W. Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld ve Colin Powell da dahil olmak üzere Bush yönetimi üyeleri, Hüseyin Kâmil'in ifadelerini, Irak'ın kitle imhâ silahlarına sahip olduğunun kanıtı olarak tekrar tekrar gündeme getirdiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "آخر خدمة الغز علقة: العسكري الخائن في قبضة صدام حسين". ida2at.com (Arapça). 18 Aralık 2018. 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Ibrahim, Youssef M. (30 Ekim 1990). "Gulf Leader Says Failed Overtures Could Mean War by Year's End". The New York Times. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2013. 
  3. ^ "CNN- Interview transcript - Sept. 21, 1995". web.archive.org. 6 Eylül 2022. 6 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022.