İçeriğe atla

Głogów Kuşatması

Koordinatlar: 51°40′14″K 16°5′34″D / 51.67056°K 16.09278°D / 51.67056; 16.09278
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Głogów Kuşatması
Tarih14 Ağustos 1109
Bölge
Sonuç Polonya zaferi
Taraflar
Lehistan Krallığı Kutsal Roma İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
III. Bolesław V. Heinrich
Savaşta Alman esiri olarak yok edilen Głogów'lu çocuklara anıt.
Savaşta Alman esiri olarak yok edilen Głogów'lu çocuklara anıt.

Głogów Kuşatması, (Lehçe: Obrona Głogowa, Głogów Savunması) 14 Ağustos, 1109 tarihinde Lehistan Krallığı ile Kutsal Roma İmparatorluğu arasında yapıldı. Polonya tarihinde en iyi bilinen tarih yazarlarından biri olan Gallus Anonymous tarafından kaydedildi. İmparatorluk kuvvetleri Almanya Kralı V. Heinrich komutası altındayken, Polonya kuvvetleri III. Bolesław tarafından yönetiliyordu. Bolesław galip geldi.[1]

1107 yılında Bolesław, üvey ağabeyi ve yardımcı komutan Zbigniew'u kovmuştu. Zbigniew V. Heinrich'den yardım arıyordu ve Bolesław 1108 yılında Bohemya'ya sefer düzenlemiş olduğunda Svatopluk Dükü ve İmparatorun Polonya seferine katıldı.

V. Heinrich ve ordusu sınırı geçti ve 8 Eylül günü Głogów'a yaklaştı. Kasaba yakınında mevzilenmiş Polonya ordusunu yendiler. Bolesław'un şehirde olduğunu bilerek Heinrich, Głogów'un vatandaşlarına krallarını teslim etmeleri için beş günlük bir ateşkeş vermeye karar verdi. Heinrich, Głogów vatandaşlarına ateşkesin bir garantisi olarak çocuklarını rehin olarak vermelerini önerdi ve Polonya kralının cevabı her ne olursa olsun çocukları canlı olarak geri vereceğine dair söz verdi.

Bolesław, şehri teslim etmeye niyetli değildi. Beş günün bitiminden sonra Heinrich, sözünde durmadı ve çocukları kuşatma makinalarına bağladı. Głogów'luların kendi evlatlarına ateş etmeyeceklerini ve Polonya yerleşimlerini fethetmesine izin vereceklerini umuyordu.

Sonuçta Heinrich'in çocuklar üzerindeki gaddarlığı Głogów'u savunanların kararlarını güçlendirdi. İmparatorluk ordularının pek çok saldırısı geri püskürtüldü. Başarısız savaş ve Svatopluk Dükünün cinayete kurban gitmesinin birkaç gün sonrası Heinrich, kuşatmayı kaldırmaya ve güneye gitmeye zorlandı. Onun seferi Bolesław'ın Hundsfeld Muharebesi'ndeki zaferiyle sonlanıyordu.

  1. ^ Błażej Śliwiński. "Czech involvement in King Henry V of Germany's expedition against Poland in September 1109 from the perspective of Polish historiography" (İngilizce). CEEOL. 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2021. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]