Gürcüoluk Mağarası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gürcüoluk Mağarası
KonumuBartın, Amasra, Makaracı Köyü
Derinliği+14
Uzunluğu169 m[1]
Rakım360 m
JeolojiKireçtaşı
AydınlatmaElektrik
ÖzellikleriYatay mağara

Gürcüoluk Mağarası, Bartın ili Amasra ilçesi, Makaracı Köyü sınırlarında yer alan karstik mağara.

169 m uzunluğundaki mağara tek galeri damlataş birikmeleriyle bölünmüştür. İki salon ve büyüklü küçüklü 15-20 oda ortaya çıkmıştır. Mağara içinde bej, krem ve gri renklerinde duvar damlataşı, örtü damlataşı, sarkıt, dikit, sütun, mağara incisi ve mağara iğnesi gibi ilginç karstik çökeller bulunur.[2]

Mağara, Pliyosen zamanında oluşmuş yerşekillerindendir. Kireçtaşı tabakalarında oluşmuş iki adet fay hattının arasındaki sırtta oluşmuştur. Fay hattı üzerinde mağara çevresinde dolin ve uvalalar oluşmuştur.

Gürcüoluk Mağarasının 2 m yükseklik, 3 m genişliğinde, üçgene benzer açıklıktan girilir. İçerideki bazı salon isimleri şöyledir: Muhteşem Salon, Damlataşlar Salonu, Havuzlu Salon, Doğu Salonu ve Doğu Giriş Galerisi. Batı ve doğuda iki girişi olan mağaranın, doğu girişi tıkandığından, batı girişi kullanılır. Doğu girişi batı kısmına göre 14 m yüksektir. Bu fark sürekli hava sirkülasyonuna neden olmaktadır. Dışarıya göre Yazın daha serin, kışın daha sıcaktır. Ortalama sıcaklık 11-14 °C, ortalama bağıl nem %65-80 civarındadır. Doğu girişinde yarasalar bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gürcüoluk Mağarası". tayproject.org. 8 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2016. 
  2. ^ ÇELİKOĞLU, Yrd. Doç. Şaban; ATIŞ, Dr. Evren (Aralık 2015). "GÜRCÜOLUK MAĞARASI VE TURİZM POTANSİYELİ" (PDF). Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. sosyalarastirmalar.com. 8 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Ekim 2016.