Güney Kore Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı (Korece: 여성 가족부; Hanja: 女性 家族 部, MOGEF olarak kısaltılmıştır) veya Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı (여성부, 女性 部), Güney Kore hükümetinin kabine düzeyinde bir bölümüdür. Başkanlık Kadın İşleri Komisyonu olarak 28 Şubat 1998'de oluşturuldu. Mevcut Bakanlık 29 Ocak 2001'de kuruldu.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağustos 1948'de Güney Kore Hükümeti'nin kurulmasından bu yana, Sosyal Sorunlar Bakanlığı (사회부; 社會 部), bakanlığın 1955'te birleşmesine kadar kadınlara karşı ayrımcılıkla uğraştı. [3] Daha sonra Sosyal Sorunlar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı (보건부) ile Sosyal Sorunlar ve Sağlık Bakanlığı (보건 사회부) olmak üzere birleşti. 1994 yılında, Sosyal Sorunlar ve Sağlık Bakanlığı Sağlık ve Refah Bakanlığı oldu (보건 복지부); sonuç olarak kadınlara yönelik ayrımcılığı ele almaya başladı. Ancak bakanlıklar, kadınların sosyal konumu için ilerleme sağlanamaması ve politikalarının uygulanmaması nedeniyle eleştirildi.

Cinsiyetçiliği ele alan özel politikalar, 25 Şubat 1998'de Devlet İşleri (정무 장관실) başlığının kurulmasıyla ele alınmaya başlandı. 28 Şubat 1998'de Başkan Kim Dae başkanlığında Kadın İşleri Başkanlığı Komisyonu (여성 특별 위원회) kuruldu. 23 Temmuz 1999'da cinsel ayrımcılığı yasaklayan ve düzenleyen yasa (남녀 차별 금지 및 구제 에 관한 법률) oluşturuldu. Bununla birlikte, kadınların sosyal konumunda ilerleme eksikliği ile ilgili eleştiriler devam etti ve 29 Ocak 2001'de bir cevap olarak Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı (여성부) kuruldu. Şu sorumluluklar devredildi: aile içi şiddet mağdurlarını korumak ve cinsel şiddet; fuhuşun önlenmesi; Sağlık ve Refah Bakanlığı'ndan kadın mesleklerini denetlemek.

12 Haziran 2004'te bakanlık, bebeklerin gelişimini denetleme sorumluluğunu Sağlık ve Refah Bakanlığı'ndan aldı. 23 Haziran 2005'te bakanlık, politikaların daha uyumlu bir şekilde oluşturulması ve uygulanması için Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı (여성 가족부) olacak şekilde yeniden örgütlendi. 29 Şubat 2008'de bakanlık, aileleri ve çocuk bakımını denetleme sorumluluklarını Sağlık, Refah ve Aile İşleri Bakanlığı olan Sağlık ve Refah Bakanlığı'na devrederken, Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı'na geri döndü. 19 Mart 2010'da Bakanlık, gençleri ve aileleri denetleme sorumluluklarını geri alarak Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı olacak şekilde yeniden düzenlendi.

Hedefleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi Cinsiyet Eşitliği ve Aile İngilizcesi Bakanlığı web sitesine göre, bakanlığın hedefleri:

Kadın politikasının planlanması ve koordinasyonu ve kadın haklarının güçlendirilmesi yoluyla kadının statüsünün iyileştirilmesi

Aile politikası ve çok kültürlü aile politikası için kuruluş, uzlaşma ve destek

Gençlerin refahını ve korunmasını teşvik etmek

Kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik şiddetin önlenmesi ve mağdurlarının korunması

Görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi Cinsiyet Eşitliği ve Aile İngilizcesi Bakanlığı web sitesine göre, bakanlığın görevleri şunlardır:

Cinsiyetle ilgili politikaların planlanması ve koordine edilmesi

Politikaların cinsiyet etki analizi

Kadın kaynaklarını geliştirmek ve kullanmak

Kadınların topluma katılımını artırmak

Seks ticaretini önlemek ve kurbanlarını korumak

Ev içi ve cinsel şiddeti önlemek ve mağdurlarını korumak

Alt Organizasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakanlık, bir kabine bakanı tarafından yönetilir ve bakana politika danışmanı ve bir Sözcü olarak hareket eden bir Bakan Yardımcısı ile organize edilir. Bakan Yardımcısı aşağıdaki bölümleri kontrol eder: Yönetim Destekleme Bölümü; Planlama ve Koordinasyon Ofisi; Kadın Politikası Bürosu; Gençlik ve Aile Politikası Ofisi; Kadın ve Gençlik Hakları Teşvik Bürosu. Sözcü, Halkla İlişkiler Bölümünden sorumludur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

https://en.wikipedia.org/wiki/Ministry_of_Gender_Equality_and_Family

http://www.mogef.go.kr/eng/am/eng_am_f003.do

https://sustainabledevelopment.un.org/partnership/partners/?id=7764