Görünmeyen Misafir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Görünmeyen Misafir
Contratiempo
YönetmenOriol Paulo
Yapımcı
  • Mercedes Gamero
  • Adrian Guerra
  • Sandra Hermida
  • Mikel Lejarza
  • Eneko Lizarraga
  • Núria Valls
YazarOriol Paulo
Oyuncular
MüzikFernando Velázquez
Görüntü yönetmeniXavi Jiménez
KurguJaume Martí
Stüdyo
  • Think Studio
  • Atresmedia Cine
  • Colosé Producciones
  • Nostromo Pictures
DağıtıcıWarner Bros. Pictures
Çıkış tarih(ler)i23 Eylül 2016 (2016-09-23) (Fantastic Fest)
6 Ocak 2017 (2017-01-06) (İspanya)
Süre106 dakika
Ülke İspanya
Dilİspanyolca
Bütçe4 milyon euro[1]
Hasılat30,5 milyon[1]

Görünmeyen Misafir (İspanyolca: Contratiempo, anlamı: Aksilik, İngilizce: The Invisible Guest), Oriol Paulo'nun yazıp yönettiği 2016 tarihli İspanya yapımı gizem ve gerilim filmidir. 6 Ocak 2017'de İspanya'da gösterime giren film 30,6 milyon dolar hasılat elde etti. Filmin üç farklı dilde uyarlaması yapıldı.

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanyol iş insanı Adrián Doria, sevgilisi Laura Vidal'ı öldürmekten tutuklandıktan sonra kefaletle serbest bırakılır. Avukatı Félix Leiva, prestijli savunma avukatı Virginia Goodman'ı işe alır. Virginia, Adrian'ı dairesinde ziyaret eder. Bir savunma oluşturmak için 3 saatleri vardır ve Virginia müvekkilinden gerçeğin tamamını anlatmasını ister.

Adrián, Virginia'ya Laura ile ilişkilerini aylar önce bitirdiklerini ancak gelen bir şantaj telefonu yüzünden 100.000 euro ile kırsaldaki bir otele gittiklerini anlatır. Otelde birisi Adrian'a vurarak onu bayıltır. Uyandığında Laura'yı banyoda ölmüş halde bulmuştur. Kapı ve pencereler içerden kilitli olduğu için polis Adrián'ı tek şüpheli olarak görür.

Adrián daha eskileri anlatmaya başlar. Paris'e gittiğini söyleyip aslında Laura ile bir dağ evine gitmiştir. Barselona'ya geri dönerlerken Adrián, geyiğe çarpmamak için yoldan çıkar ve başka bir arabanın önünü keserek ağaca çarpmasına neden olur. Laura ve Adrián yaralanmaz ancak diğer aracın sürücüsü, 23 yaşındaki banka çalışanı Daniel Garrido hayatını kaybeder. Laura bu kazada bütün suçun kendilerinde olmadığını çünkü Daniel'in direksiyon başında mesajlaştığını ve emniyet kemerini takmadığını söyler. Başka bir araba yaklaştığında Laura, Daniel'in bedenini arabada saklar ve sanki Adrián ve kendisi kaza yapan iki sürücüymüş ve birbirlerine sigorta bilgilerini veriyorlarmış gibi yaparlar. Daniel'in telefonu çaldığında oyuna devam edebilmek için Laura yanıt verir ve diğer şoför ikna olarak olay yerinden ayrılır. Laura, Adrián'ın arabasında çekiciyi beklerken Adrián, Daniel'in bedenini bagaja koyup onu arabayla birlikte göle atar.

Daha Laura, Adrián'ı gölün yakınından alır ve ona arabasının nasıl tamir edildiğini anlatır. Bir otomotiv mühendisi olan Tomás yoldan geçerken Laura'yı görür. Laura bir geyiğe çarptığını iddia eder ve Tomás ona yardım teklif eder. Tamir etmek için Adrian'ın arabasını kendi evine çeker. Laura, Tomás'ın karısı Elvira ile konuşurken bazı aile fotoğrafları görür ve Daniel Garrido'nun bu çiftin oğlu olduğunu fark eder. Laura giderken sürücü koltuğunu ayarlar ve Tomás, Laura'nın arabanın gerçek sürücüsü olup olmadığı hakkında şüphelenir. Adrián arabasını satar sonra arabayı çalıntı olarak ihbar eder. Laura ile ayrılırlar.

Tomás plaka numarasını polise ihbar ettiği için Adrián birkaç gün içinde karakola çağrılır. Félix, Adrián'ın Paris'te olduğuna dair sahte kanıt ayarlar ve Adrián'ın adını Garrido dava dosyasından kaldırması için polise rüşvet verir. Daniel'ın bankadan zimmete para geçirdikten sonra kaçtığı haberleri çıktığında, Adrián, Laura ile yüzleşir. Laura, Daniel'ın cüzdanını aldığını ve bankadaki hesabını hackleyip paraları çaldığını ve Daniel'ı suçlu gibi gösterdiğini anlatır. Adrián ona yaptığı şeyin yanlış olduğunu söyler, ancak Laura onu da suçlamakla tehdit eder.

Adrián, Yılın Avrupalı İş Adamı seçilir ve Tomás, tören sırasında onunla yüzleşmek için muhabir kılığına girer. Tomás, Adrián'ın arabayı tamir ederken arabada gördüğü çakmağı taşıdığını fark eder. Güvenlik Tomás'ı uzaklaştırırken Adrián'a oğlunun cesedinin nerede olduğunu söylemesi için yalvarır. Günler sonra Adrián'a Daniel'ı attıkları gölün fotoğrafları gönderilir. Yanında Laura ile birlikte 100.000 euro değerinde para ile birlikte kırsaldaki otele gitmesini söyleyen talimatlar vardır.

Virginia, Adrián'a otel odasında kendisine vuran adamın yüzünü gördüğünü ve saldırganın Tomás olduğunu iddia edebileceğini söyler. Adrián vuranın yüzünü gerçekten gördüğünü ve bu kişinin Tomás olduğunu söyler. Virginia'yı sınamak için bunu en baştan söylemediğini anlatır.

Virginia, Laura'ya ait bir eşyayı Daniel'in arabasının bagajına (içinde Daniel'in cesedi varken) koyabileceklerini ve suçu tek başına Laura'ya yıkabileceklerini söyler. Adrián daha sonra arabayı göle doğru iterken Daniel'in uyandığını söyler. Daniel ölmemiş sadece bayılmıştır. Otopsi raporunun Daniel'ın boğulduğunu ortaya çıkaracağı için Virginia'nın önerisini yapamayacaklarını söyler. Virginia çok şaşırır ama bunu hakime anlatmayacağını söyler.

Virginia, Adrián'ın bütün bu olanları planlayan Laura'ymış gibi gösterdiğini ancak yalan söylediğini düşündüğünü söyler. Ancak Virginia, otelde olanların Tomás'ın planlamış olabileceğini söyler. Çünkü Tomás'ın karısı Elvira otelde çalışıyordur. Elvira, kocasının Laura'yı öldürdükten sonra kaçması için pencerenin kilidini kolayca açabilirdi. Sonra pencereyi tekrar kilitleyebilir ve sanki kimse içeri girmemiş gibi görünebilirdi. Virginia, Tomás'ın Adrián'ı, Félix'i ve hatta kendisini bile gizlice takip ettiğini söyler ve caddenin karşısındaki pencereyi gösterir. Tomás içerdedir. Virginia Adrián'ı konuşması için zorlar ve Adrián sonunda Laura'yı öldürdüğünü kabul eder.

Virginia ile görüşmeleri bittikten sonra Adrián, Félix ile telefonda konuşurken tiz bir ses telefon konuşmasını etkiler. Adrián, Virginia ile yaptığı konuşmanın kaydedildiğini fark eder. Caddenin karşısındaki daireye bakar ve Tomás'ı yanında Elvira Garrido ile görür. Elvira aslında az önce dairesinde onunla konuşan kişidir ve kılık değiştirerek kendisini Virginia olarak tanıtmıştır. Tomás, Elvira'nın Adrián'dan aldığı itirafın kaydını vermek için polisi arar ve bu sırada gerçek Virginia, Adrián'ın evine randevu için gelir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Rol
Mario Casas Adrián Doria Başarılı bir iş insanı
Bárbara Lennie Laura Vidal Adrián'ın sevgilisi
Iñigo Gastesi Daniel Garrido Ávila 23 yaşında bir bankacı
Francesc Orella Félix Leiva Adrián'ın avukatı
Blanca Martínez Virginia Goodman Savunma avukatı
José Coronado Tomás Garrido Daniel'in babası
Ana Wagener Elvira Garrido Daniel'in annesi
Manel Dueso Müfettiş Milán
San Yélamos Sonia Adrián'ın karısı
David Selvas Bruno Laura'nın kocası
Paco Tous Kondüktör

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 2015 yılında İspanya'nın Katalonya bölgesindeki Terrassa şehrinde çekildi. Çekimlerin bir kısmı Barselona şehri ile Biskay ve Vall de Núria bölgelerinde yapıldı.[2]

Görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Görünmeyen Misafir, film incelemelerinin toplandığı web sitesi Rotten Tomatoes'da %67 eleştirmen ve %86 seyirci puanına sahip.[3]

Uyarlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Contratiempo (The Invisible Guest) (2017)". JP's Box-Office. 2 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2018. 
  2. ^ "ICAA Film Data - ICAA Film Database". sede.mcu.gob.es. 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2021. 
  3. ^ "THE INVISIBLE GUEST (CONTRATIEMPO)". Rotten Tomatoes. 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2018. 
  4. ^ "David di Donatello 2019: tutte le nomination". 20 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Amitabh Bachchan to Star in Bollywood Remake of Spanish Thriller 'The Invisible Guest'". The Hollywood Reporter. 20 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "The film is indeed inspired by Spanish film 'The Invisible Guest'". The Times Of India. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]