Guardian: The Lonely and Great God

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Guardian: The Lonely and Great God
Goblin
Tanıtım posteri
TürFantastik
Romantik
Dram
Komedi
GeliştirenStudio Dragon
YazarKim Eun-sook
YönetmenLee Eung-bok (1–16)
Kwon Hyuk-chan (5–16)
Yoon Jong-ho (3–16)
Yaratıcı yönetmen(ler)Yoon Jong-ho (1–2)
Jung Ji-hyun (1–16)
Kim Sung-jin (1–16)
BaşrolGong Yoo
Kim Go-eun
Lee Dong-wook
Yoo In-na
Yook Sung-jae
Açılış müziği"Round and Round" - Heize ve Han Soo-ji
Bitiş müziği"Stay With Me" - Chanyeol ve Punch
BesteciNam Hye-seung
Ülke Güney Kore
DiliKorece
Bölüm sayısı16 + 3 özel
Yapım
Yönetici yapımcıKim Beom-rae
Yoon Ha-rim
YapımcıJoo Kyung-ha
Kim Ji-yeon
KurgucuLee Sang-rok
MekânGimje, Güney Kore
Gangwon-do, Güney Kore
Seul, Güney Kore
Québec, Kanada
Görüntü yönetmeniPark Sung-yong
Kang Yoon-soon
Gösterim süresi90 mins (1-2)
60 mins (3-16)
Yapım şirketiHwa&Dam Pictures
Dağıtımcı firmatvN
Yayın bilgileri
KanaltvN
Görüntü formatı1080i (HDTV)
Ses formatıDolby Digital
Yayın tarihi2 Aralık 2016 (2016-12-02) - 21 Ocak 2017 (2017-01-21)
Dış bağlantılar

Guardian: The Lonely and Great God [1] (Korece쓸쓸하고 찬란하神-도깨비) Gong Yoo'nun başrolde Kim Go-eun, Lee Dong-wook, Yoo In-na ve Yook Sung-jae ile birlikte oynadığı Güney Koreli bir televizyon dizisidir. Kim Eun-sook tarafından yazılan dizi, 2 Aralık 2016'dan 21 Ocak 2017'ye kadar tvN'de yayınlandı.[2][3]

Son bölümü, ülke çapında %18.68'lik bir izleyici payı kaydetti ve Kore kablolu televizyon tarihindeki altıncı en yüksek reytingli dizi oldu. Eleştirel beğeni topladı ve Güney Kore'de kültürel bir fenomen haline geldi.[4] Dizi, yazar Kim Eun-sook için Büyük Ödül (Daesang) ve 53. Baeksang Sanat Ödülleri'nde Gong Yoo için En İyi Erkek Oyuncu da dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazandı.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Goryeo Hanedanlığı'ndan süslü bir askeri general olan Kim Shin (Gong Yoo), bir hain olarak çerçevelenir ve genç kral tarafından öldürülür. Ölümünden yıllar sonra, sonsuza dek ölümsüz kalmak için Yüce Tanrı tarafından lanetlenir, sevdiklerinin ülkesini korumak için öldürdüğü askerlerin cezası olarak öldüğünü görmenin acısına katlanır. Ölümsüz bir goblin olur, insanlara güçleriyle yardım eder ve yas tutan geçmişine rağmen nazik bir adam olur. Ölümsüzlüğüne son vermenin tek yolu, kılıcı çıkarmadaki yardımı acı verici ölümsüzlüğünü sona erdirecek olan Goblin'in gelinidir.

Ji Eun-tak (Kim Go-eun), trajik hayatına rağmen neşeli ve umutlu olan kabarcıklı bir lise öğrencisidir. Goblin'i tesadüfen çağırır ve kaderleri karışmaya başlar. Goblin'in yeğeni Yoo Deok-hwa (Yook Sung-jae), Goblin'in evini bir Grim Reaper'a (Lee Dong-wook) kiralar ve ikisi aynı çatı altında yaşamaya başlar. Ji Eun-tak, karizmatik genç bir kadın olan Sunny (Yoo In-na) tarafından işletilen bir tavuk dükkanında yarı zamanlı bir işte çalışmaya başlar.

Kim Shin, Grim Reaper, Ji Eun-tak ve Sunny'nin hayatları iç içe geçtikçe, sadece tesadüfen tanışan yabancılar değil, köklü ilişkileri olan insanlar oldukları için daha derin bir hikâye ortaya çıkıyor.[5]

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

940 yaşındaki ölümsüz bir goblin ve göğsünden delen kılıcı çıkarabilecek tek kişi olan gelinini arayan ruhların koruyucusu. Kılıç çıkarıldıktan sonra, sonunda öbür dünyaya geçebilir ve huzur içinde dinlenebilir. Goryeo döneminde general olarak görev yaptı ve burada kız kardeşinin genç kral Wang Yeo ile nişanlanmasıyla naip olarak atandı. Bununla birlikte, bir hadımın yolsuzluğu nedeniyle, kralın muhafızları Kim Shin'in kız kardeşini, askerlerini ve hane halkını öldürdü ve sonunda onu göğsüne yerleştirilen kılıçla öldürdü. Hem ülkesi için yaptığı iyiliklerin bir ödülü hem de neden olduğu tüm ölümlerin cezası olarak, Yüce Tanrı ona ölümsüzlük verir. Yüzyıllardır yaşadığı gibi, sevdiklerinin ve çevresindekilerin vefatını izlemek zorunda kaldığı için kendini yalnız ve depresif hissediyor. Bu, ona tekrar yaşamak için bir neden veren gelinine yavaşça aşık olana kadardır.
İyimser ve kabarcıklı 19 yaşında bir lise öğrencisi ve efsanevi Goblin'in gelini. Bir "Kayıp Ruh", hayaletleri görebilir ve doğum şekli nedeniyle Goblin'i çağırabilir; Hamile annesi, Goblin'in ikisini de kurtarmak için müdahale ettiği sırada, Grim Reaper onları almadan önce kaza yaptı. 9 yaşında yetim kalan ve Grim Reaper tarafından takip edilen kadın, annesinin hayat sigortası parasını arayan kötü niyetli teyzesiyle birlikte yaşamaya zorlanır. Hemen sınavlarını geçebilmesi ve üniversiteye kaydolabilmesi için onu evine götüren Goblin'le ilgilenmeye başlar ve Goblin onun aracılığıyla yaşamanın sevincini yeniden keşfetmeye başlar. Başlangıçta kılıcı Goblin'in göğsünden çıkarma görevinden habersiz, sonunda gerçeği öğrenir ve Goblin'e aşık olduğu için görevini yerine getirme kararıyla mücadele eder.
Ruhları reenkarnasyonlarına veya öbür dünyaya yaşamlarına yönlendiren iyi görünümlü, alaycı ama esprili acımasız bir Grim Reaper (Ölüm Meleği). Diğer birçok acımasız Grim Reaper ile birlikte, geçmiş yaşamında en büyük günahı işledikten sonra acımasız bir Grim Reaper oldu. Geçmiş yaşamlarına dair hiçbir hatırası yoktur, ancak doğaüstü güçlere sahiptir. Başlangıçta kendi başına olmayı tercih ederek, sonunda duygularına karşılık veren Sunny adında bir tavuk restoranı sahibine aşık olur. Onun aracılığıyla, anılarına ve geçmişte kim olduğuna dair ipuçlarının kilidini açmaya başlar. Geçmiş hayatının genç kral olduğu ortaya çıkar: Wang Yeo. Kralın orijinal hoş kişiliğine rağmen, güce aç hadım tarafından yozlaştırıldı ve muhafızlarına kendi karısı ve sadık generali Kim Shin de dahil olmak üzere herkesi öldürmelerini emretti. Bu hareket Wang Yeo'yu delirtti ve sonunda kendi hayatına son vermesine neden oldu.
Ji Eun-tak'ı işe alan bir tavuk restoranının çekici sahibi. Grim Reaper ona aşık olmaya başlar ve Grim Reaper'ın sürekli sosyal garipliği ile sürekli kafası karışmasına rağmen, kısa sürede sevgisini geri verir. Geçmiş yaşamında, general Kim Shin'in küçük kız kardeşi olduğu ve Kral Wang Yeo (şimdi Grim Reaper) ile evlendikten sonra kraliçe olduğu ortaya çıkar. Çift, hadım kralın zihnini çarpıtmaya başlayana kadar mutlu bir şekilde aşıktı. Wang Yeo, sadık generali Kim Shin'i sürgüne göndermeye çalıştığında, kralın saçma emrine karşı dururken kardeşini destekledi ve sonuç olarak idam edildi.
İsyankar ama iyi kalpli bir chaebol varisi ve Yoo ailesinin tek torunu, Goblin'e bakma sorumluluğuna sahip bir hane. Aslen yeni bir kredi kartı almak için Goblin'e bakan şımarık bir genç yetişkindir. Ancak, Goblin ve Grim Reaper'ın gerçek kimliklerini öğrenir ve üçlü güçlü arkadaşlar haline gelir. Daha sonra, Yüce Tanrı'nın Kim Shin, Ji Eun-tak, Grim Reaper ve Sunny'nin hayatlarını iç içe geçirme planını hayata geçirebilmesi için vücudunu bir süreliğine ele geçirdiği ortaya çıkar.

Yardımcı karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Eun-tak'ın etrafındaki hayaletler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ahn Ji-hyun - Go Jung-hyun, Eun-tak'ın annesinin en iyi arkadaşı olan kütüphanedeki hayalet.
  • Park Kyung-hye - Her zaman Eun-tak'ı yanına almaya çalışan Bakire Hayalet.
  • Park Se-wan - Go Shi-won, Eun-tak'tan annesinin üzülmemesi için yurdunu temizlemesini ve yiyecekle doldurmasını isteyen hayalet (Bölüm 2, 4-5)
  • Kim So-ra - Lee Jung-hwa, kocası onu öldüren bir intikam hayaleti (Bölüm 4, 6-7, 9, 11)
  • Go Soo-jung - bir hayalet (Bölüm 2)

Eun-tak çevresindeki insanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Noh Gang-min - tavuk dükkanının arka sokağında, rüzgar gücüne sahip olduğunu düşünen çocuk
  • Kim Min-young - Park Soo-jin, Eun-tak'ı taciz eden ve Goblin'le Goblin'in fotoğraflarını çeken okul arkadaşı.
  • Go Bo-gyeol - Kim Yoon-ah, Eun-tak'ı savunan ve daha sonra arkadaşı olan sınıf arkadaşı.
  • Kim Nan-hee - Eun-tak'ın yetim olduğu için ona karşı ayrımcılık yapan ev öğretmeni.
  • Ma Min-hee - Soo-jin'in arkadaşlarından biri
  • Yoon Hee-kyung - Soo-jin'in arkadaşlarından biri

Wang Yeo'nun etrafındaki Grim Reaper'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kim Ki-doo - İşinde çok ciddi olan bir Batch 21 Grim Reaper
  • Choi Woong - Wang Yeo'nun Sunny'nin dairesinin üstündeki çatıda yaşayan genç Grim Reaper
  • Jo Hyun-sik - Bir Batch 22 Grim Reaper
  • Kim Chang-hwan - Bir Batch 23 Grim Reaper
  • Yoon Da-young - Bir zamanlar Wang Yeo'nun saray hanımı olan bir Batch 23 Grim Reaper

Konuk oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Park Hee-von - Ji Yeon-hee, Ji Eun-tak'ın annesi (Bölüm 1, 7)
  • Jung Hae-in - Choi Tae-hee, Ji Eun-tak'ın ilk aşkı (Bölüm 7, 8)

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişme[değiştir | kaynağı değiştir]

Lee, Gong ve Kim dizinin basın toplantısında, Kasım 2016.

Dizi, popüler dizileri Secret Garden (2010), The Heirs (2013) ve Descendants of the Sun'ı (2016) da yazan Kim Eun-sook tarafından yazıldı. Drama, her ikisi de Descendants of the Sun'da çalıştıktan sonra yönetmen Lee Eun-bok ile ikinci işbirliğine işaret etti.[15]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk senaryo okuması 30 Ağustos 2016 tarihinde Güney Kore'nin Seul kentindeki Sangam-dong'daki Nuri Dream Meydanı'nda yapıldı.[16] Goryeo dönemi flashback sahneleri 22 Eylül'de Kuzey Jeolla Eyaleti, Gimje'de savaş alanı sahneleri için çekilirken, saray sahneleri Naju Image Tema Parkı'nda çekildi. Goblin ve Grim Reaper'ın evi (dış çekimler) (eskiden) Unhyeongung'un Batı Evi'nde,[17] şu anda Duksung Kadın Üniversitesi'nde (idari ofisler için kullanılan) çekildi.[18]

Yurtdışı çekimler ağırlıklı olarak Ekim ayında Quebec, Kanada'da[19] Château Frontenac, Parc du Bastion-de-la-Reine (Yoo aile mezarlığı), Petit Champlain (Goblin'in Kanada'ya açılan kapısı) ve Fontaine de Tourny gibi yerler kullanılarak gerçekleştirildi.[20] Gerçekte Théâtre Petit Champlain'in acil çıkışı olan kırmızı kapı ve Quebec City'deki şovla ilişkili diğer siteler, dizinin çok sayıda hayranını çekmeye başladı.[21]

Ekip, dizinin sona ermesinden sonra Tayland'ın Phuket şehrine özel bir tatil ile ödüllendirildi.[22]

Müzikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Parça 1[23][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Ji-hoon tarafından yazıldı, tüm müzikler Rocoberry ve Lee Seung-ju tarafından bestelendi.

3 Aralık 2016'da (2016'da-12-03) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Stay With Me"  Chanyeol ve Punch 3:12
2. "Stay With Me" (Inst.)  3:12

Parça 2[24][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar 10 cm tarafından yazılıp bestelendi. 

10 Aralık 2016'da (2016'da-12-10) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "내 눈에만 보여" (My Eyes)10 cm 2:37
2. "내 눈에만 보여" (My Eyes (Inst.))  2:37

Parça 3[25][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Kim Hee-jin ve Jo Hye-eum tarafından yazıldı, tüm müzikler Nam Hye-seung ve Kim Hee-jin tarafından bestelendi.

11 Aralık 2016'da (2016'da-12-11) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Hush"  Lasse Lindh 4:20

Parça 4[26][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Ji-hoon tarafından yazıldı, tüm müzikler Lee Seung-ju ve Hwang Jan-hee tarafından bestelendi.

17 Aralık 2016'da (2016'da-12-17) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Beautiful"  Crush 3:47
2. "Beautiful" (Inst.)  3:47

Parça 5[27][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar Kim Won ve Lee Chang-min tarafından yazılıp bestelendi. 

24 Aralık 2016'da (2016'da-12-24) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "이쁘다니까" (You Are So Beautiful)Eddy Kim 3:15
2. "이쁘다니까" (You Are So Beautiful (Inst.))  3:15

Parça 6[28][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar Nam Hye-seung ve Park Jin-ho tarafından yazılıp bestelendi. 

25 Aralık 2016'da (2016'da-12-25) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Who Are You"  Sam Kim 4:21
2. "Who Are You" (Inst.)  4:21

Parça 7[29][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Ji-hoon tarafından yazıldı, tüm müzikler Rocoberry tarafından bestelendi.

31 Aralık 2016'da (2016'da-12-31) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "I Miss You"  Soyou 2:49
2. "I Miss You" (Inst.)  2:49

Parça 8[30][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Jung Joon-il, Nam Hye-seung ve Park Jin-ho tarafından yazıldı, tüm müzikler Nam Hye-seung ve Park Jin-ho tarafından bestelendi.

1 Ocak 2017'de (2017'de-01-01) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "첫 눈" (First Snow)Jung Joon-il 4:56
2. "첫 눈" (First Snow (Inst.))  4:56

Parça 9[31][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Lee Mi-na tarafından yazıldı, tüm müzikler Rocoberry tarafından bestelendi.

7 Ocak 2017'de (2017'de-01-07) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "첫눈처럼 너에게 가겠다" (I Will Go to You Like the First Snow)Ailee 3:49
2. "첫눈처럼 너에게 가겠다" (I Will Go to You Like the First Snow (Inst.))  3:49

Parça 10[32][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Park Yong-in (Urban Zakapa) tarafından yazıldı, tüm müzikler Park Yong-in (Urban Zakapa) ve Park Ju-hee tarafından bestelendi.

8 Ocak 2017'de (2017'de-01-08) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "소원" (Wish)Urban Zakapa 3:56
2. "소원" (Wish (Inst.))  3:56

Parça 11[33][değiştir | kaynağı değiştir]

9 Ocak 2017'de (2017'de-01-09) yayınlandı
No. BaşlıkSöz yazar(ları)ıBesteci(ler)Sanatçı Süre
1. "And I'm here"  Kim Kyung-heeNam Hye-seung, Park Sang-hee ve Kim Kyung-heeKim Kyung-hee 4:07
2. "Winter is coming"   Nam Hye-seung ve Kim Hee-jinHan Soo-ji 2:30
3. "Stuck in love"  Kim Kyung-heeNam Hye-seung ve Park Sang-heeKim Kyung-hee 2:39

Parça 12[34][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar Nam Hye-seung ve Park Jin-ho tarafından yazılıp bestelendi. 

14 Ocak 2017'de (2017'de-01-14) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "HEAVEN"  Roy Kim ve Kim EZ 4:19
2. "HEAVEN" (Inst.)  4:19

Parça 13[35][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar Park Woo-sang tarafından yazılıp bestelendi. 

15 Ocak 2017'de (2017'de-01-15) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "LOVE"  Mamamoo 2:57
2. "LOVE" (Inst.)  2:57

Parça 14[36][değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm sözler Nam Hye-seung ve Kim Kyung-hee tarafından yazıldı, tüm müzikler Nam Hye-seung ve Park Sang-hee tarafından bestelendi.

21 Ocak 2017'de (2017'de-01-21) yayınlandı
No. BaşlıkSanatçı Süre
1. "Round and round"  Heize ve Han Soo-ji 3:27
2. "Round and round" (Inst.)  3:27
Liste konumları
Başlık Yıl Liste tepe noktası Satış Notlar
KOR
Gaon
US
World
"Stay With Me" (Chanyeol, Punch) 2016 3 3
Parça 1
"My Eyes" (10 cm) 7
Parça 2
"Hush" (Lasse Lindh) 6
Parça 3
"Beautiful" (Crush) 2 7
Parça 4
"You Are So Beautiful" (Eddy Kim) 5
Parça 5
"Who Are You" (Sam Kim) 3 15
Parça 6
"I Miss You" (Soyou) 5 11
Parça 7
"First Snow" (Jung Joon-il) 9
Parça 8
"I Will Go to You Like the First Snow" (Ailee) 1 10
  • KOR: 2,488,341+ [38]
Parça 9
"Wish" (Urban Zakapa) 2
Parça 10
"And I'm Here" (Kim Kyung-hee) 34 18
  • KOR: 170,382+
Parça 11
"Winter is coming" (Han Soo-ji) 56
  • KOR: 91,003+
Parça 11
"Stuck in Love" (Kim Kyung-hee) 63
  • KOR: 81,075+
Parça 11
"HEAVEN" (Roy Kim, Kim EZ) 16
Parça 12
"LOVE" (Mamamoo) 4
Parça 13
"Round and round" (Heize, Han Soo-ji) 4 4
Parça 14
Albüm
Başlık Albüm ayrıntıları Liste tepe noktası Satış
KOR
[43]
Goblin OST Pack
  • Yayın tarihi: 25 Ocak 2017
  • Şirket: CJ E&M
  • Biçim: CD, dijital indirme
1

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi, zaman diliminde kablolu televizyon izleyici derecelendirmelerini sürekli olarak zirveye taşıdı. Son bölümü, Nielsen ücretli platformuna göre ülke çapında %18.680'lik bir izleyici payı kaydetti ve bölümü Kore kablolu televizyon tarihinde ikinci en yüksek reyting alan bölüm haline getirdi. 20% reytingi aşan ilk kablolu dizi oldu.

Ortalama TV izleyici reytingleri
Bölüm Yayın tarihi Ortalama kitle payı
AGB Nielsen[46] TNmS
Ülke çapında Seul Ülke çapında
1 2 Aralık 2016 6.322% 7.540% 6.7%
2 3 Aralık 2016 7.904% 10.024% 8.1%
3 9 Aralık 2016 12.471% 14.274% 12.0%
4 10 Aralık 2016 11.373% 13.768% 12.7%
5 16 Aralık 2016 11.507% 12.075% 14.0%
6 17 Aralık 2016 11.618% 14.772% 13.0%
7 23 Aralık 2016 12.297% 13.993% 13.8%
8 24 Aralık 2016 12.344% 14.748% 11.6%
9 30 Aralık 2016 12.933% 13.333% 14.6%
10 31 Aralık 2016 12.702% 14.551% 13.3%
11 6 Ocak 2017 13.894% 15.749% 14.8%
12 7 Ocak 2017 13.712% 15.680% 14.6%
13 13 Ocak 2017 14.254% 16.525% 15.3%
14 20 Ocak 2017[a] 16.043% 17.767% 16.3%
15 21 Ocak 2017[b] 16.917% 18.829% 17.7%
16 18.680% 20.986% 19.6%
Ortalama 12.811% 14.663% 13.6%
Özel 14 Ocak 2017 9.427% 11.786% 9.1%
3 Şubat 2017 3.606% 5.050% 3.9%
4 Şubat 2017 4.075% 5.582% 4.2%
  • Yukarıdaki tabloda, mavi sayılar en düşük reytingleri ve kırmızı sayılar en yüksek reytingleri temsil eder.
  • Bu dizi kablo kanalında/ödemeli TV'de yayınlanmaktadır bu yüzden daha küçük bir izleyici kitlesine sahip.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi, uluslararası izleyiciler arasında popülerdi,[48] bu da çeşitli sosyal medya sitelerinde, özellikle de hem ünlüler hem de siyasi figürler tarafından dramanın parodilerine yol açtı.[49]

Dizi ayrıca çeşitli moda trendlerini de tetikledi.[50][51] Gong Yoo'nun giydiği Lanvin paltosu, Kim Go-eun'un kullandığı Lancôme ruju[52] ve Lee Dong-wook'un giydiği Fötr[53] gibi oyuncular tarafından giyilen eşyalar ve aksesuarlar satışlarda artış gördü. Kim In-yook'un şiir kitabı The Physics of Love, dizelerinden birinin dizide yer almasından sonra yeniden dikkat çekti.[54] Guardian'ın çeşitli çekim alanlarındaki ziyaretçilerde de bir artış oldu ve bu da ülke üzerinde olumlu bir ekonomik etkiye katkıda bulundu.[55] Ek olarak, seride yer alan orijinal film müzikleri de yerel dijital müzik listelerinde zirveye yerleşti.[56][57]

The Korea Times, "Başarısı yaratıcı komploya atfedildi" ve "... göğsünde kanlı bir kılıç taşıyan ve ceza olarak sonsuz hayat verilen goblinin hayatına bakış açısının derinliği, izleyiciyi fantastik hikayenin içine çekiyor. Yaşam ve ölümün kıvrımı ve karmaşıklığı hikayeyi daha ilginç kılıyor." yazdı.[58][59]

Başarısına rağmen, Guardian, gelirden tahmini 2-4 milyar KRW çeken çeşitli tüketici ürünleri yerleşimleri nedeniyle eleştirildi.[60][61] Televizyon ve kültür eleştirmenleri de dizinin bazı yönlerini eleştirdi; Dizideki Külkedisi kompleksi özelliği gibi. Dahası, kadın başrol, erkek başrolun zengin 30'lu yaşlarındaki erkeğe ilgi duyan fakir bir lise öğrencisini canlandırdı; bu, bir sınıf arkadaşı onu "sugar daddy" olarak tanımladığında şovun alay ettiği bir şeydi.[60][62] Dizi, aşırı dramatik olay örgüsü nedeniyle de eleştirildi.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Alıcı Sonuç
2017 İlk Marka Ödülleri Özel Ödül Guardian: The Lonely and Great God Kazandı
11. Kore Kablo TV Ödülleri[63] En İyi Dizi Kazandı
En İyi OST ''I Will Go to You Like the First Snow'' - Ailee Kazandı
Yükselen Yıldız Ödülü Yook Sung-jae Kazandı
VOD Yayıncılığı Guardian: The Lonely and Great God Kazandı
5. Yıllık DramaFever Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Gong Yoo Kazandı
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Lee Dong-wook Kazandı
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Yoo In-na Kazandı
En İyi Çift Ödülü Gong Yoo ve Kim Go-eun Kazandı
En İyi Melodram Guardian: The Lonely and Great God Kazandı
53. Baeksang Sanat Ödülleri[64] Büyük Ödül (Daesang) Kim Eun-sook Kazandı
En İyi Dizi Guardian: The Lonely and Great God Adaylık
En İyi Yönetmen Lee Eung-bok Adaylık
En İyi Senaryo Kim Eun-sook Adaylık
En İyi Erkek Oyuncu Gong Yoo Kazandı
En İyi Kadın Oyuncu Kim Go-eun Adaylık
12. Asya Model Ödülleri Asya OST Popülerliği ''Stay With Me'' - Chanyeol ve Punch Kazandı
Yılın Markası Ödülleri Yılın Erkek Oyuncusu Gong Yoo Kazandı
12. Seul Uluslararası Drama Ödülleri[65] Olağanüstü Kore Drama OST ''I Will Go to You Like the First Snow'' - Ailee Kazandı
1. Soribada En İyi K-Müzik Ödülleri[66] En İyi Hallyu OST Kazandı
10. Kore Drama Ödülleri En İyi Dizi Guardian: The Lonely and Great God Kazandı
En İyi Yönetmen Lee Eung-bok Adaylık
En İyi Senaryo Kim Eun-sook Adaylık
En Üstün Ödülü, Erkek Oyuncu Lee Dong-wook Adaylık
En Üstün Ödülü, Kadın Oyuncu Kim Go-eun Adaylık
Mükemmellik Ödülü, Kadın Oyuncu Yoo In-na Adaylık
En İyi Yeni Erkek Oyuncu Yook Sung-jae Kazandı
En İyi OST ''Beautiful'' - Crush Adaylık
''I Miss You'' - Soyou Adaylık
Yılın Yıldızı Ödülü Yook Sung-jae Kazandı
Popüler Karakter Ödülü Kim Byung-chul Kazandı
Park Kyung-hye Kazandı
3. Fashionista Ödülleri En İyi Fashionista – TV & Film Bölümü Gong Yoo Adaylık
Yoo In-na Adaylık
Küresel İkonu Lee Dong-wook Adaylık
2. Asya Sanatçı Ödülleri[67] En İyi OST Ödülü ''I Will Go to You Like the First Snow'' - Ailee Kazandı
22. Asya Televizyon Ödülleri En İyi Dizi Guardian: The Lonely and Great God Adaylık
19. Mnet Asya Müzik Ödülleri En İyi OST ''Stay With Me'' - Chanyeol ve Punch Adaylık
''Beautiful'' - Crush Adaylık
''I Will Go to You Like the First Snow'' - Ailee Kazandı
9. Melon Müzik Ödülleri Yılın Şarkısı Adaylık
En İyi OST Ödülü Kazandı
Kako Hot Star Adaylık
''Beautiful'' - Crush Adaylık
2018 32. Altın Disk Ödülleri En İyi OST Ödülü ''I Will Go to You Like the First Snow'' - Ailee Kazandı
27. Seul Müzik Ödülleri[68] Kazandı

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Özel grafikler üzerinde çalışmak için ek zamana ihtiyaç duyulduğu için 14. bölüm ertelendi.[47]
  2. ^ 15. ve 16. bölümler 21 Ocak 2017'de arka arkaya gösterildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Guardian: The Lonely and Great God. tvN Drama via Youtube. 2 Aralık 2016. 9 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2016. 
  2. ^ E., Maolen (31 Ağustos 2016). "tvN's 'Goblin' starring Gong Yoo, Kim Go-Eun begins test shooting". Yibada. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2016. 
  3. ^ "[단독] 김고은, 공유의 여자 된다..김은숙 신작 주인공". 19 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2016. 
  4. ^ "Goblin Rom-Com Sets New Milestone for Cable Soaps". english.chosun.com (İngilizce). 23 Ocak 2017. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  5. ^ by (29 Kasım 2016). "This 6-minute-long Goblin preview is everything!". Dramafever.com. 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2016. 
  6. ^ "공유, 김은숙 차기작 '도깨비' 출연 확정…11월 tvN 첫방송 [공식입장]". 11 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2016. 
  7. ^ "Gong Yoo confirmed for 'Descendants of the Sun' writer's next project! | allkpop.com". 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2016. 
  8. ^ Sung, So-young (26 Mayıs 2016). "Kim Go-eun nabs lead role in 'Goblin' drama". Korea JoongAng Daily (İngilizce). 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  9. ^ "[단독] 김고은, 공유의 여자 된다…김은숙 신작 주인공". 네이트뉴스 (Korece). 11 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2016. 
  10. ^ Park, So-hyun (24 Aralık 2016). "[XP초점] '도깨비' 김민재♥김소현, 짧은 분량 긴 여운…이토록 애틋하다니". www.xportsnews.com (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  11. ^ "tvN 측 "육성재·유인나 '도깨비' 출연 확정"(공식입장)". 뉴스1. 29 Ağustos 2016. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2016. 
  12. ^ K, J. (26 Eylül 2016). "Kim So Hyun To Make Cameo In Gong Yoo And Kim Go Eun's Upcoming Drama". Soompi. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2016. 
  13. ^ "김소현 측 "'도깨비' 특별출연… 캐릭터 비중 높다" [공식입장]". 10 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2016. 
  14. ^ Kim, E. (29 Ağustos 2016). "Yook Sungjae And Yoo In Na To Join Gong Yoo And More In tvN Fantasy Drama". Soompi. 22 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2016. 
  15. ^ Ok, Hyun-ju (22 Kasım 2016). "'Descendants' writer, director team up for new fantasy piece". The Korea Herald (İngilizce). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  16. ^ Lee, Min-ji (1 Eylül 2016). "'도깨비' 대본리딩 현장, 공유-김고은 케미 어땠나". 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  17. ^ "일상탈출여행 : 네이버 블로그". blog.naver.com. 4 Şubat 2014. 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  18. ^ Doo, Rumy (10 Ocak 2017). "Where goblin and mermaid roam". The Korea Herald (İngilizce). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  19. ^ Son, Ji-hyoung (15 Kasım 2016). "'Goblin' teaser accompanies fall foliage in Quebec". kpopherald.koreaherald.com. 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  20. ^ "Tournage d'une méga série sud-coréenne à Québec". Radio-Canada.ca (Fransızca). 11 Ekim 2016. 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  21. ^ Porter, Isabelle (11 Temmuz 2017). "La porte magique de Québec". Le Devoir (Fransızca). 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  22. ^ Jie, Ye-eun (17 Ocak 2017). "Guess where the 'Guardian' cast is going on holiday". kpopherald.koreaherald.com. 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  23. ^ "도깨비 OST Part.1 - 찬열 (CHANYEOL), 펀치 (Punch)". 멜론 (Korece). 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  24. ^ "도깨비 OST Part.2 - 10CM". 멜론 (Korece). 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  25. ^ "도깨비 OST Part.3 - Lasse Lindh". 멜론 (Korece). 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  26. ^ "도깨비 OST Part 4 - Crush". 멜론 (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  27. ^ "도깨비 OST Part.5 - 에디킴". 멜론 (Korece). 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  28. ^ "도깨비 OST Part.6 - 샘김 (Sam Kim)". 멜론 (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  29. ^ "도깨비 OST Part.7 - 소유 (SOYOU)". 멜론 (Korece). 25 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  30. ^ "도깨비 OST Part.8 - 정준일". 멜론 (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  31. ^ "도깨비 OST Part.9 - 에일리(Ailee)". 멜론 (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  32. ^ "도깨비 OST Part.10 - 어반자카파". 멜론 (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  33. ^ "도깨비 OST Part.11 - Various Artists". 멜론 (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  34. ^ "도깨비 OST Part.12 - 로이킴, 김이지". 멜론 (Korece). 25 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  35. ^ "도깨비 OST Part.13 - 마마무 (Mamamoo)". 멜론 (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  36. ^ "도깨비 OST Part.14 - 헤이즈 (Heize)". 멜론 (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  37. ^ a b c d e f g "Gaon Download Chart – Month 12". gaonchart.co.kr. 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2017. 
  38. ^ a b c d e f g h "Gaon Download Chart – Year 2017". gaonchart.co.kr. 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2018. 
  39. ^ a b c d "Gaon Download Chart – First Half 2017". gaonchart.co.kr. 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2017. 
  40. ^ "Gaon Download Chart – Week 53". gaonchart.co.kr. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2017. 
  41. ^ "Gaon Download Chart – Month 01". gaonchart.co.kr. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2017. 
  42. ^ "Gaon Download Chart – Month 02". gaonchart.co.kr. 12 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017. 
  43. ^ * "Goblin OST Pack". 27 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2017. 
  44. ^ "Gaon Album Chart – Year 2017". gaonchart.co.kr. 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023.  Bilinmeyen parametre |erişimatrihi= görmezden gelindi (yardım)
  45. ^ Çin'in iki büyük müzik platformunda Goblin OST Satışları:
  46. ^ "Nielsen Korea" (Korece). Nielsen Korea. 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2016. 
  47. ^ "14th episode of 'Guardian' postponed". Kpop Herald. 11 Ocak 2017. 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  48. ^ "Korean Drama "Guardian" lures Asian and US viewers [Graphic News]". koreatimes (İngilizce). 5 Mayıs 2017. 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  49. ^ Park, Jin-hai (7 Şubat 2017). "'Guardian' fever continues". koreatimes (İngilizce). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  50. ^ Kim, So-yeon (29 Aralık 2016). "'Guardian' styles sweeping fashion industry". kpopherald.koreaherald.com. 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  51. ^ Jie, Ye-eun (3 Şubat 2017). "Gong Yoo wore 182 different outfits in 'Guardian'". kpopherald.koreaherald.com. 25 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  52. ^ Kim, So-yeon (11 Ocak 2017). "Female leads of hit dramas spark lip makeup trend". kpopherald.koreaherald.com. 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  53. ^ Park, Hyun-young (31 Ocak 2017). "Thanks to hit show, fedoras are must-have accessory". Korea JoongAng Daily (İngilizce). 6 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  54. ^ "Book sales jump as Guardian's popularity soars". koreatimes (İngilizce). 27 Aralık 2016. 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  55. ^ Park, Jin-hai (8 Ocak 2017). "'Guardian' filming sites become hot tourist spots". koreatimes (İngilizce). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  56. ^ "Music speaks volumes in hit TV show 'Guardian'". Yonhap News Agency (İngilizce). 11 Ocak 2017. 25 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  57. ^ Jie, Ye-eun (11 Ocak 2017). "'Guardian' songs sweeping music charts". kpopherald.koreaherald.com. 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  58. ^ Park, Jin-hai (20 Aralık 2016). "Fantasy drama "Guardian" enjoys unprecedented popularity". koreatimes (İngilizce). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  59. ^ Park, Jin-hai (26 Nisan 2017). "Creative plot key to K-drama success". koreatimes (İngilizce). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  60. ^ a b Doo, Rumy (4 Ocak 2017). "'Guardian,' popular but controversial". The Korea Herald (İngilizce). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  61. ^ Yoon, Go-eun (22 Ocak 2017). "[단독][도깨비 20.5%] VOD 흥행기록 깼다…중국 없이도 흑자③". 연합뉴스 (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  62. ^ "K-drama Goblin is very popular but very controversial in South Korea". The Straits Times (İngilizce). 5 Ocak 2017. ISSN 0585-3923. 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  63. ^ Kim, Ellen (10 Mart 2017). "'Goblin' Sweeps the 2017 Korea Cable TV Awards". The Korea Daily (İngilizce). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  64. ^ Kim, So-yeon (4 Mayıs 2017). "'Guardian,' 'The Handmaiden' win big at Baeksang Awards". The Korea Herald (İngilizce). 31 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  65. ^ Kim, Na-hee (7 Eylül 2017). "[SDA 2017] 에일리, 한류 주제가상.."박보검 다음 작품도 부르고파"". OSEN (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  66. ^ Lee, Ho-yeon (20 Eylül 2017). "[SOBA]"'도깨비' 첫눈효과 여전" 에일리, OST상 주인공". n.news.naver.com (Korece). 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  67. ^ Kim, Chang-hyun (15 Kasım 2017). "[★포토]에일리, '베스트 OST상 받았어요'". 스타뉴스 (Korece). 7 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  68. ^ "[서울가요대상]방탄소년단 대상…엑소 3관왕·워너원 2관왕 (종합)". star.fnnews.com (Korece). 25 Ocak 2018. 1 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]