Grammy Ödülü kategorileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Grammy Ödülleri, her biri kayıt endüstrisinde belirli bir katkı veren bir dizi kategoride verilmektedir. Standart ödüller, bir kazananın seçildiği her kategorideki adayları listeler. İlk ödül töreninde yirmi sekiz Grammy ödüllendirildi ancak ödüllerin sayısı zaman içinde arttı, yeni kategoriler eklendi ve bazı eski kategoriler kaldırıldı, bir seferinde yüzden fazla ödül sahibini buldu.[1]

Özel ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Standart ödüllerin yanında, adaylık olmadan verilen özel ödüller de bulunmaktadır:

  • Yaşam Boyu Başarı Ödülü, yaşamları boyunca, sanata pek çok yaratıcı katkıda bulunmuş ve branşında üstün başarılar ve performanslar göstermiş sanatçılara verilen Özel Başarı Ödülüdür.
  • Trustees Ödülü; müzik, teknoloji ve benzeri alanlardaki kariyeri boyunca, şarkıcılık dışında kayıt alanına önemli katkılarda bulunan kişilere verilen Özel Başarı Ödülüdür.
  • Teknik Grammy Ödülü, kayıt alanına olağanüstü teknik öneme sahip katkılarda bulunan kişilere veya şirketlere verilen Özel Başarı Ödülüdür.
  • Grammy Efsane Ödülü, Müzik endüstrisine süregelen katkılar sağlayan ve etkide bulunan kişilere 1990 yılından beri verilen Özel Başarı Ödülüdür.
  • Grammy Hall of Fame Ödülü, en az 25 yaşında olan kalıcı niteliksel veya tarihsel öneme sahip şarkıları onurlandırmak için 1973 yılında kurulmuştur. Kazananlar, kayıt sanatlarının tüm dallarından seçkin ve bilgili profesyonellerden oluşan özel bir üye komite tarafından her yıl seçilir.
  • Yılın MusiCares Kişisi Ödülü, bir müzisyenin, müzik sektöründeki sanatsal başarısını ve hayırseverlikteki çabasını takdir etmek amacıyla 1991 yılında verilmeye başlanan ödüldür. Bu ödül MusiCares vakfı tarafından her yıl verilmektedir.

Genel alanda verilen ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel Alan ("Büyük Dörtlü" olarak da bilinir[2][3][4]), adayları türe veya başka kriterlere göre kısıtlamayan müzik eserleri için verilmekte olan dört standart ödüldür:

Türe özgü alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2020 töreni itibarıyla Genel Alan dahil ancak özel ödüller içermeyen 84 kategori bulunuyor.

Pop
Dans/Elektronik
Çağdaş Enstrümantal
Rock
Alternatif
R&B
Rap
Country
New Age
Caz
Gospel/Çağdaş Hristiyan Müziği
Latin
American Roots
Reggae
Dünya Müziği
Çocuk
Spoken Word
Komedi
Müzikal tiyatro
Görsel Medya
Beste
Aranjman
Ambalaj
Notlar
Tarihi
Mühendislik
Yapımcı
Remiks
Üç boyutlu ses
Klasik Müzik
Müzik Videosu/Filmi

Artık verilmeyen ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Pop
Rock
R&B
Rap
Country
Caz
Gospel/Çağdaş Hristiyan Müziği
Latin
American Roots
Dünya Müziği
Çocuk
Müzikal tiyatro
Beste/Aranjman
Yapım/Ses Mühendisliği
Klasik Müzik
Müzik Videosu/Filmi
Disko
Folk
Polka

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Grammys history and winners through the years". Los Angeles Times. 28 Ocak 2015. 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  2. ^ "10th GRAMMY Awards: Who Won The Big 4 Categories?". GRAMMY.com (İngilizce). 2 Aralık 2014. 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  3. ^ "Here Are the 8 Likeliest Grammy Nominees in Each of the Big Four Categories". Billboard (İngilizce). 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  4. ^ "Grammys 2020: Billie Eilish Becomes the First Woman to Sweep the Big Four Grammys In One Night". Billboard (İngilizce). 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021.