Gilles Pécout

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gilles Pécout

Gilles Pécout (d. 2 Aralık 1961, Marsilya) Fransız akademisyen, diplomat.

École normale supérieure'ni bitirerek tarih öğretmeni olmuştur. 19. yüzyıl İtalyası alanında uzmanlaşmış ve Roma'daki Fransız Okulu'na (École française de Rome) girerek burada 19. yüzyıl sonlarında Toskana ve Floransa'nın kırsal kesimlerine sosyalizmin girişine dair çalışmasını yapmış ve doktorasını 1992'de tamamlamıştır.

Önce doçent ardından profesör olarak École normale supérieure ve École pratique des hautes études'de görev üstlenmiştir. Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde çağdaş tarih alanında ders vermiştir.

2013 yılında kısa bir süre vekaleten École pratique des hautes études başkanı olmuştur.

Cenevre Üniversitesi, New York Üniversitesi ve pekçok İtalyan üniversitesinde konuk öğretim üyesi olarak dersler vermiştir.

Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü ulusal yönetim kurulu üyesi, Ordu Müzesi yönetim kurulu üyesi, Saarbrücken'deki Fransız-Alman Üniversitesi yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

2014-2016 yıllarında Nancy-Metz Akademisi rektörü, 2016-2020 yıllarında Paris Akademisi rektörü olarak görev yürütmüştür. 2020-2024 yıllarında ise Fransa'nın Viyana Büyükelçisi olmuştur. 18 Nisan 2024 tarihinden geçerli olarak Fransa Millî Kütüphanesi başkanı atanmıştır.

Çok sayıda yayınlanmış eseri bulunmaktadır.