Ghosting

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ghosting (ilişkiler) sayfasından yönlendirildi)

Ghosting ya da ghost'lamak, herhangi bir görünür uyarı veya gerekçe olmaksızın bir partner, arkadaş veya benzer bir kişiyle tüm iletişimi ve teması beklenmedik bir şekilde sona erdirme uygulamasını tanımlayan ve daha sonra söz konusu kişinin ulaşma girişimlerini veya yaptığı iletişimi görmezden gelen bir terimdir.[1][2] Terim 2000'lerin başında ortaya çıktı. Sonraki on yılda, medya, sosyal medya ve çevrimiçi buluşma uygulamalarının kullanımının artmasından sonra kelimenin kullanımı arttı.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu terim İngilizcede “hayalet” anlamına gelen "ghost" kelimesinden türetilmiştir.[3] Sonuna mastar eki olarak "-ing" ekinin gelmesiyle "ghosting" terimi türetilmiştir.

Kişisel ilişkilerde[değiştir | kaynağı değiştir]

Ghosting, özellikle alıcı tarafta olanlar için incitici olabilir ve dışlanma ve reddedilme duygularına sebep olabilir. Bazı akıl sağlığı uzmanları, ghosting'i pasif-agresif bir duygusal istismar biçimi, bir tür sessiz muamele veya duvar örücü davranış ve duygusal zulüm olarak görüyor.[4] Çoğunlukla gençler arasındaki ilişkilerde görülen ghosting, bir psikolojik istismar türüdür.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Safronova (26 Haziran 2015). "Exes Explain Ghosting, the Ultimate Silent Treatment". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  2. ^ "Where Did the Term "Ghosted" Come From? Origin of the Web's Favorite Term for Abandonment". Mic (İngilizce). 8 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  3. ^ a b "Ghosting". www.antalyapsikiyatrist.com. 12 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2022. 
  4. ^ "Why Ghosting Hurts So Much". Psychology Today. Erişim tarihi: 3 Şubat 2016.