Gölalan, Canik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.52, 17 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17372505 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Gölalan
Harita
Samsun
Samsun
Ülke Türkiye
İlSamsun
İlçeCanik
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 • Toplam661
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0362
Posta kodu55000

Gölalan, Samsun ilinin Canik ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallede bulunan eski belgelerden anlaşıldığı üzre yaklaşık 1300'lü yıllardan bu yana mahallede Türkler yaşamaktadırlar. Köy halkı etnik olarak Yörük/Türkmen(Çepni) boylarındandır.Mahallenin yerleşim yeri zaman zaman aynı bölge içerisinde değişik alanlara taşınmıştır. örneğin beriköy,Kıran tepesi(Gıran)olarak adlandırılan bölgelere konuşlanmış ancak rum baskınlarından dolayı o zamanları sazlık ve bataklık olan yer kurutularak köy şimdiki yerine konuşlandırılıyor düşmana karşı oldukça korunaklı olan mahallenin sadece 3 adet girişi vardır yol çatı uçurum ve eğri meşe denilen boğazlardır bu boğazlara ikişer nöbetçi konulurmuş ve o köye artık girmek mümkün olmazmış şu anki yol o zamanları yoktur daha sonra tonlarca dinamit patlatılarak dozerle yapılmıştır. mahallenin kurtuluş savaşında çok etkisi olmuştur türk askerlerine üst olarak kapılarını açmış ve uzun ali,topal yusuf,mahmut çavuş,terkit gibi ünlü çeteleri ile düşmana rahat vermemiştir

Coğrafya

Samsun merkezine 18 km uzaklıktadır.Mahallenin coğrafi yapısı çanak şeklini andırmaktadır. Canik dağlarının uzantısı olan tepelerin arasında, mert ırmağının bir kolu olan akçay'ın hemen yanında kurulmuştur.

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 661
1997 -

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Özellikle Samsun bölgesinde Gebi Kirazı olarak bilinen ünlü kiraz sadece Gölalan'da yetişmektedir. Son yıllarda geleneksel kirazın yerini fenni kirazlar almıştır. Kirazın yanı sıra,fındık, şeftali,armut,elma, erik gibi meyvelerde yetiştirilmektedir.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve her evde telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal