Foucault-Habermas tartışması
Foucault-Habermas tartışması, Michel Foucault'nun "güç analizi" ve "soyağacı" fikirlerinin mi, yoksa Jürgen Habermas’ın "iletişimsel akılcılık" ve "tartışma ahlâkı" fikirlerinin mi toplumdaki güç doğasını daha iyi eleştirdiği hakkında olan tartışmasıdır. Tartışma Habermas ve Foucault'un ana fikirlerini karşılaştırır ve değerlendirirken, güç, akıl, ahlâk, modernite, demokrasi, sivil toplum ve toplumsal eylem sorunları ile ilgilenir.
Tartışma, metinler ve filozofların takipçileri tarafından yapılmıştır. Foucault ve Habermas yüz yüze tartışma yapmamışlardır. Foucault'nun ölümünden önce ABD'de resmi bir tartışma yapmayı düşünmekteydiler. Habermas'ın denemesi, "Taking Aim at the Heart of the Present" (1984) Foucault'nun ölmesi ve buna cevap veremeyecek olması nedeniyle yayımlanmadan önce içeriği değiştirilmiştir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Bent Flyvbjerg, "Habermas and Foucault: Thinkers for Civil Society?" British Journal of Sociology, vol. 49, no. 2, June 1998, 208-233.
- David Ingram, “Foucault and Habermas on the Subject of Reason,” in Gary Gutting, ed., The Cambridge Companion to Foucault (Cambridge: Cambridge University Press, 1994), 215-261.
- Michael Kelly, ed., Critique and Power: Recasting the Foucault/Habermas Debate (Cambridge, Mass.: MIT Press, 1994).
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Felsefe ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |