Forrester'ı Bulmak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Forrester'ı Bulmak
Finding Forrester
YönetmenGus Van Sant
YapımcıSean Connery
Laurence Mark
YazarMike Rich
Oyuncular
MüzikTerence Blanchard
Görüntü yönetmeniHarris Savides
KurguValdís Óskarsdóttir
StüdyoColumbia Pictures
DağıtıcıSony Pictures
Çıkış tarih(ler)i22 Aralık 2000 (2000-12-22) (ABD)
Süre136 dakika
Ülke ABD
Dilİngilizce
Bütçe43 milyon dolar[1]
Hasılat80 milyon dolar[2]

Forrester'ı Bulmak (İngilizce: Finding Forrester), Mike Rich tarafından yazılan ve Gus Van Sant tarafından yönetilen 2000 yılı Amerikan yapımı film. Filmde, siyahi bir genç olan Jamal Wallace (Rob Brown) prestijli özel liseye davet edilir. Jamal şans eseri, münzevi yazar William Forrester (Sean Connery) ile arkadaş olur. Forrester ona edebi tarzını geliştirmesi ve kimliğiyle barışması konusunda yardımcı olur. Yardımcı rollerde Anna Paquin, F. Murray Abraham, Michael Pitt, Glenn Fitzgerald, April Grace, Busta Rhymes ve Charles Bernstein yer alıyor.

Film gerçek bir hikâyeye dayanmasa da, film eleştirmenleri Connery'nin canlandırdığı karakterin Amerikalı yazar J. D. Salinger ile paralellikler taşıdığını düşündüler.[3][4] Connery daha sonra rolü için ilham kaynağının gerçekten de Salinger olduğunu ifade etti.[5]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'taki Bronx bölgesinde, on altı yaşındaki Jamal Wallace zeki bir öğrenci olmasını fazla önemsemeyen ve arkadaşlarıyla basketbol oynamayı tercih eden bir lise öğrencisidir. Dairesini asla terk etmeyen ve mahallenin şehir efsanesi haline gelen William Forrester onları penceresinden izler. Arkadaşlarının cesaretlendirmesiyle Jamal, Forrester'ın evine gizlice girer ama dairede Forrester'la karşılaşır ve sırt çantasını orada bırakarak kaçar. Forrester daha sonra Jamal'ın sırt çantasındaki kişisel yazı denemelerini inceleyerek notlar yazar ve sırt çantasını sokağa bırakır. Jamal Forrester'dan başka yazılarını daha incelemesini ister ama Forrester sinirlenir ve "neden evimden uzak durman gerektiği" ile ilgili 5000 kelimelik bir deneme yazarak başlayabileceğini söyler. Jamal gerçekten de denemeyi yazar ve Forrester'ın kapısının önüne bırakır ve içeri davet edilir.

Jamal, yüksek test puanları sayesinde, Manhattan bölgesinde Mailor-Callow adlı prestijli özel okuldan tam burs kazanır ve buraya nakil olur. Bu okul aynı zamanda ondan basketbol takımında yer almasını beklemektedir. Jamal, Forrester'ın ünlü romanı Avalon'un İnişi'ninPulitzer Ödüllü yazarı olduğunu öğrenir; ancak Forrester başka bir kitap daha yayımlamamıştır. Forrester, kendi hayatı ile ilgili soru sormadığı veya kimseye ondan bahsetmediği sürece Jamal'a yazılarında yardım etmeyi kabul eder. Forrester yazılan yazıların o apartman dairesinden hiç çıkmaması kaydıyla Jamal'e kendi yazılarını verir ve üstünde değişiklikler yaparak yeniden yazabileceğini söyler ve zamanla aralarında bir bağ oluşur. Jamal'ın yazarlığı gelişir ve bu durum okuldaki öğretmenlerden Robert Crawford'un intihalden şüphelenmesine yol açar.

Jamal, sınıf arkadaşı Claire ile arkadaş olur ve okulun basketbol takımda başarılı olur ancak eski arkadaşlarından uzaklaşır. Forrester'ı Madison Square Garden'da kendisiyle maç izlemeye ikna eder; ancak stadyumda birbirlerini kaybederler ve kalabalıktan bunalan Forrester, bir kaygı atağı geçirir. Jamal kardeşi Terrell'in yardımıyla, Forrester'ı beyzbol stadyumunun sahasına götürür. Forrester duygulanır ve önceden bu stadyuma sık sık kardeşiyle geldiğini söyler. Jamal'a II.Dünya Savaşı'ndan dönen kardeşinin travmalarını (kitabının temeli) ve kardeşinin ölümündeki dolaylı rolünü anlatır. Daha sonra ebeveynlerini de kaybeden Forrester münzevi bir hayata geçmiştir.

Hâlâ intihalden şüphelenen Crowford, Jamal'in bir sonraki kompozisyonunu kendi gözetimi altında yazdırır. Daha sonra Jamal derste Crawford'u küçük düşürür. Okulun deneme yarışmasına girmek için zamanı kalmayan Jamal, Forrester'ın evinde onun eserleri üzerinden yazdığı denemeyi yarışmaya sokar. Jamal'in denemesinin Forrester'ın daha önce yayınlanan yazısına dayandığını bulan Crawford ve okul yönetim kurulu toplanıp Jamal'i çağırır ve eserini kullanması için yazardan izin aldığını kanıtlamasını isterler. Jamal, Forrester'a verdiği sözü tutar ve hiçbir şey söylemez. Crawford, sınıf arkadaşlarının önünde bir özür mektubu okumasını ister; ancak Jamal bursunu tehlikeye atarak bunu reddeder. Forrester'a ne yaptığını anlatan Jamal, arkadaşından onu savunmasını ister; ancak Forrester, Jamal'e yazıları dışarı çıkartıp güvenini zedelediği için kızgındır ve evden çıkmaya da niyeti yoktur.

Okul, Jamal'a eyalet basketbol turnuvasını kazanırsa intihal suçlamalarının düşeceğini garanti eder; ancak Jamal son serbest atışları kasıtlı olarak kaçırır ve bu onlara şampiyonluğa mal olur. Maçı televizyonda izleyen Forrester, bisikletiyle şehirde gezmeye çıkar. Terrell ona kompozisyon yarışması için okula giden Jamal'dan bir mektup verir. Forrester okula gider ve pür dikkat dinleyen izleyicilere içten bir deneme okur. Jamal ile dost olduğunu doğrular ve eserlerini kullanması için izin verdiğini söyler ancak Crawford bu durumun okulun kararını etkilemeyeceğini söyler. Forrester, az önce okuduğu denemenin aslında Jamal'ın yazdığı mektup olduğunu söyler ve müdür, Crawford'un kararını bozar ve Jamal'ın adını temize çıkarır. Forrester memleketi İskoçya'yı ziyaret etmeyi planlıyordur.

Bir yıl sonra Jamal, Mailor-Callow'dan mezun olmaya hazırlanıyordur. Jamal, Forrester'ın öldüğünü açıklayan avukat Sanderson ile görüşür. Sanderson, Forrester'a Jamal ile tanışmadan önce kanser teşhisi konduğunu söyler. Forrester, yaşama arzusunu yeniden canlandırdığı için kendisine teşekkür eden bir mektupla dairesini Jamal'a bırakmıştır. Jamal'a ayrıca Forrester'ın ikinci romanın taslağı verilir: Forrester kitabın önsözünü Jamal'in yazmasını istemiştir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

New Yorklu şair Geoffrey Cruickshank-Hagenbuckle, filmde Jamal'in eseri olarak kullanılması için çeşitli şiirler verdi. Ana çekimler tamamen Manhattan, Bronx ve Brooklyn'de çekildi, çekim sonrasında bazı manzara sahneleri ise Toronto, Ontario'da çekildi. Filmin bazı kısımları da Hamilton, Ontario, Kanada'da çekildi.[6]

Rob Brown, 300 dolarlık cep telefonu faturası için figüran rolü alabilmek maksadıyla seçmelere katıldı. Filmin yönetmeni Gus Van Sant seçmelerde onun Jamal Wallace için uygun olacağını düşünüp başrol olarak seçti.[7] Sean Connery, William Forrester rolünü üstlenmeden önce, rol için Bill Murray düşünülüyordu.[8]

Gösterim[değiştir | kaynağı değiştir]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Film 21 Aralık 2000'de gösterime girdi ve açılış haftasında 701.207 ABD doları hasılat elde etti. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da 51,8 milyon dolar ve diğer yerlerde 28,2 milyon dolar ile dünya çapında toplam 80 milyon dolar hasılat elde etti.[9]

Görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Forrester'ı Bulmak, gösterime girdikten sonra genel olarak olumlu eleştiriler aldı. Sinema eleştirmenleri Roger Ebert ve Richard Roeper'dan olumlu not aldı, Roeper filmi yılın en iyi 10 filminden biri olarak değerlendirdi. 2009'un sonlarında, Roeper filmi on yılın en iyi 100 filmi listesinde 64 numaraya dahil etti.[10]

İnceleme toplayıcı web sitesi Rotten Tomatoes, filme 128 eleştirmenden topladığı puanlarla ortalama %74 puan verdi. Sitedeki ortalama seyirci puanı ise %79.[11] Filmler için ana akım eleştirmenlerin görüşlerinden ortalama puan hesaplayan site Metacritic, 27 eleştirmeni baz alarak 100 üzerinden 62 puan verdi. Sitedeki seyirci puanı ise 10 üzerinden 8,5.[12] CinemaScore sitesinde ise izleyiciler filme "A+" verdi.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Numbers". 19 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Finding Forrester". Box Office Mojo. 26 Kasım 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Holden, Stephen (19 Aralık 2000). "FILM REVIEW; Got Game. And Pen. And Mentor. (Published 2000)". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 10 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  4. ^ Travers (20 Aralık 2000). "Finding Forrester". Rolling Stone. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2015. 
  5. ^ "Secret J.D. Salinger Documentary & Book, Now Revealed (Mike Has Seen The Film)". Deadline Hollywood. 29 Ocak 2010. 25 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2015. 
  6. ^ "Finding Forrester (2000) - Filming locations". Internet Movie Database. 9 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2009. 
  7. ^ "High schooler Rob Brown has a first class debut in Finding Forrester". EW.com (İngilizce). 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  8. ^ "The Top 25 Roles Bill Murray Didn't Take". 26 Ağustos 2011. 25 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 
  9. ^ "Finding Forrester". Box Office Mojo. 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  10. ^ "The 100 best movies of the decade". 31 Aralık 2009. 17 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2013. 
  11. ^ "Finding Forrester". Rotten Tomatoes. 29 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 
  12. ^ "Finding Forrester Reviews". Metacritic. CBS Interactive. 22 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 
  13. ^ "Cinemascore :: Movie Title Search". web.archive.org. 20 Aralık 2018. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]