Film Yapımcıları Meslek Birliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Film Yapımcıları Meslek Birliği
Kuruluş23 Ağustos 2005
TürMeslek Birliği
MerkezAnkara, Türkiye
Konum
  • Atatürk Bulvarı Ata Apt. No.231/10 06680 Kavaklıdere - Ankara / Türkiye
Üyeler28 üye
Resmî dillerTürkçe
LiderMetin Tunçtürk
Resmî sitehttp://www.fiyab.org.tr/

Film Yapımcıları Meslek Birliği veya kısaca FİYAB, Türkiye'de Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5101 sayılı kanunlara dayanılarak 28 üye tarafından kurulmuş meslek birliğidir.[1] FİYAB, Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu üyesidir.[2]

Amaç ve faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amacı Türkiye'de sinema sektörünün gelişmesi ve üst platformlara taşınmasıdır. Bu nedenden dolayı başta telif hakları olmak üzere film yapımcılarını bir araya getiren birlik, yasalarla film yapımcılarına tanınan hakların takibini de yapar. Yapımcıların kamuoyu tarafından tanınması ve film endüstrisinin geliştirilmesi için gerekli tedbirleri alır ve film ticareti ile ilgili konularda üyelerine yardımcı olur.[3] Birliğin Ankara merkezi dışında İstanbul'da da şubesi bulunmaktadır.

Türkiye'de FIAPF'nin koordinasyonunda Uluslararası İstanbul Film Festivali ile Antalya Altın Portakal Film Festivali başta olmak üzere film festivallerinin organizasyonlarını da düzenler. Ayrıca yurt dışında Türkiye'nin tanıtılması amacıyla film etkinlikleri gerçekleştirir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hakkımızda". fiyab.org.tr. 11 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. 
  2. ^ "Uluslararası Meslek Kuruluşları". telifhaklari.gov.tr. 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. Türkiye’de Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu’nun üyesidir. 
  3. ^ "Sinema arşivi ve müzesi geliyor". haber3. 19 Nisan 2013. 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. 
  4. ^ "Macaristan Türk Film Haftası". fiyab.org.tr. 11 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]