Eşkınlı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eşkınlı, Malatya'nın Arguvan İlçesi'nin Şotik köyüne bağlı bir mezradır.

Diğer adı Gorêmazalon olan bu yerleşim yerinin adı bölgede yaygın olarak yetişen eşkın (bazı yörelerde ışgın olarak da bilinir) bitkisinden gelir.

Malatya'nın Sivas sınırındaki en son yerleşim yeri olan Eşkınlı; İncesu (Caffaron), Kızıltaş (Kavrê Siyor), Veli (Golê Guryon) mezraları ve Hekimhan'nın Sazlıca (Kokon) ve Dikili köyleri ile çevrilidir. Ğazal, Ğaribe ve Toyi Biye yaylaları da Eşkınlı sınırları içerisindeki yüksek rakımlı yaylalardır. Bu yaylalarda hayvancılık yapılmaktadır ve küçükbaş hayvancılık açısından çok büyük bir potansiyeli barındırır. Eşkınlı'nın içinde ise son yıllarda arıcılık giderek önem kazanmıştır. Sert geçen kışlardan dolayı Eşkınlı kışın tamamen boşalır. Sadece yazları, hayvancılıkla ve arıcılıkla uğraşan ahali gelir.

Yüzey şekilleri itibarıyla; Sorxun, Kavrî Qartel (Kartal Kayası), Barbabê (Yelli Tepe) isimli üç büyük dağla çevrilidir. Bu dağlardan Barbabê 2700 metre rakımıyla çevresindeki en yüksek yerdir. Kilis Tepesi diye adlandırılan yerde Haraba Mevkii bulunmaktadır. Buranın eskiden büyük bir yerleşim yeri olduğu söylenir. Buradaki tepede kilise harabesinin taş direkleri ve ev temelleri bulunmaktadır.

Bitki örtüsünü inceleyecek olursak çevre köy ve mezraların çoğunda meşe bitki örtüsünün temelini oluştururken Eşkınlı'da meşeye hiç rastlanmaz; neredeyse her yeri ardıç ağaçları ile kaplıdır. Onun dışında kekik (anıx) ve keven (günî) yer bitkilerinden en yaygın olanıdır. Bu bitkilerin çiçekleri ise arıcılık için ciddi bir potansiyel oluşturur. Ekilebilir arazi neredeyse yoktur. Sadece köyiçi mevkindeki birkaç dönüm tarlada meyve ve sebze yetiştirilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]