Eşdizimlilik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Derlem dilbiliminde eşdizim, tesadüfen beklenenden daha sık bir arada ortaya çıkan bir dizi kelime veya terimdir. Deyimbilimde, bir eşdizim, bir tür kompozisyon öbeğidir, yani onu oluşturan kelimelerden anlaşılabileceği anlamına gelir. Bu, bütünün anlamının parçalarından çıkarılamadığı ve tamamen ilgisiz olabileceği bir deyimle çelişir.

Deyimsel eşdizimli bir örnek, strong tea ifadesidir. Aynı anlam, kabaca eşdeğer powerful tea tarafından da aktarılabilirken, bu sıfat tea sözcüğünü İngilizce konuşurlarının kullanımına alışmaları ve onu öbeksel ve işaretlenmemiş olarak görmeleri için yeterince nitelemez.(Karşı örnek olarak, computer veya car sözcüklerini nitelerken öbeksel olarak powerful sözcüğü strong sözcüğüne tercih edilir.)

Yaklaşık altı ana eşdizim türü vardır: sıfat + isim, isim + isim (toplu isimler gibi), fiil + isim, zarf + sıfat, fiiller + edat öbeği (öbek fiiller) ve fiil + zarf.

Eşdizimlilik çıkarımı, veri madenciliğine benzeyen çeşitli hesaplamalı dil bilimi öğelerini kullanarak bir belgede veya derlemde eşdizimleri bulan bir hesaplama tekniğidir.