Editöryal tasarım
Bu madde veya bölüm İletişim tasarımı adlı maddeye çok benzemektedir ve bu iki maddenin tek başlık altında birleştirilmesi önerilmektedir. Birleştirme işlemi yapıldıktan sonra sayfaya {{Geçmiş birleştir}} şablonunu ekleyiniz. |
Editöryal tasarım (İngilizce "to edit"ten "düzenleme") dergi, gazete, broşür ve kitapların tasarımın anlatan grafik tasarımın bir alt koludur.[1][2] Aynı zamanda iletişim tasarımı olarak da adlandırılır.
Tasarımın oluşturulması ve uygulaması sırasında, tasarımcı bir eserin editöryal takımıyla birlikte çalışır, başka bir deyişle editörler, fotoğrafçılar ve illüstratörler işbirliği içinde çalışır. Çoğu kez çalışma bir yaratıcı yönetmen ya da sanat yönetmeni tarafından takip edilir. Bir eserin kapağını tasarlamanın yanı sıra, editöryal tasarım bir eserin iç sayfalarındaki ızgara sisteminden, tipografik seçimlere kadar bir dizi alanı kapsar. Editöryal tasarım bir baskının içi ve dışının birlikte, eserin türü ve dönemine uygun bir bütün oluşturmasını hedefler. Editöryal tasarımda fotoğraf seçimi ve yerleştirmesi önemli bir yer tutar.
Basılı ürünler için mizanpaj (dizgi) ve tipografi başlıca alanları oluşturur. Ancak editöryal tasarım kurumsal kimlik tasarımında da sıklıkla başvurulur bir disiplindir. Bir kurumun kurumsal yazı tipleri, renk paletleri editöryal tasarımın alanına girer. Aynı şekilde kurumun reklam çalışmaları da zaman zaman editöryal tasarım gerektirir.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Prof. Peter Wippermann. "Experimentelle Gestaltung". Universität Duisburg/Essen. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi..
- ^ Prof. Peter Wippermann. "Prof. Peter Wippermann". Folkwang Universität der Künste / Essen. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.