Ebensee

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şehirden bir görünüm

Ebensee Traunsee'nin güney ucundaki Salzkammergut Dağları'nda bulunan Avusturya'nın Yukarı Avusturya eyaletinin Traunviertel bölgesindeki bir pazar kasabasıdır. Bölgesel başkent Linz'in kuzeyinde yaklaşık 90 km (56 mil), en yakın kasaba ise Gmunden ve Bad Ischl'dir. Belediye ayrıca Langwies Katastralgemeinden, Oberlangbath, Rindbach, Kohlstatt ve Roith'ten oluşur.

Nazi Konsantrasyon Kampı[değiştir | kaynağı değiştir]

1943'te SS, kasabanın yakınlarında Ebensee toplama kampını (kod adı "Zement") kurdu; İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen Operation Hydra saldırısından sonra Peenemünde araştırma merkezi için acil bir yerdi. Mauthausen-Gusen toplama kampı ağının bir parçasıydı. Köle işçiler, silah depolaması için kazma tünellerinde ölümüne çalıştırıldılar. Kamp Mayıs 1945'te Amerikan askerleri tarafından özgürleştirildi. Ölüm oranlarının aşırı yüksek olmasından ötürü Ebensee, Nazi toplama kamplarının en korkunç yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Savaştan sonra Yerinden Edilmişler Kampı olarak kullanılan bölgede günümüzde bir anıt ve müze bulunmaktadır.

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Ebensee, üç pitoresk göl olan Traunsee, Offensee ve Langbathsee ile çevrilidir. Traunsee, kayıkla dolaşmak için yeterince büyüktür, diğer iki göl daha küçüktür, dağlarla çevrilidir ve sadece banyo için kullanılır; Her ikisi de korunan doğal alanlardır. Langbathsee kıyısında, Avusturya İmparator I. Franz Joseph'in emriyle 19. yüzyıldan kalma bir av kulübesi inşa edilmiştir.

1927 yılından bu yana, Bleichert mühendislik firması tarafından inşa edilen bir hava tramvay hattı Feuerkogel dağının zirvesine kadar uzanıyor. Diğer turistik mekanlar arasında Gasselhöhle gösteri mağarası ve yaklaşık on asansörle küçük bir kayak alanı bulunmaktadır.

1968'de Eagles Dare filminin olduğu kısımları Ebensee bölgesinde çekilmiştir.

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Ebensee ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur