Elektromanyetik kalkanlama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(EM kalkanlama sayfasından yönlendirildi)
Demonte bir cep telefonunun içindeki elektromanyetik koruyucu kafesler. İçerideki korunan devreyi göstermek için bir kafes çıkarılır.

Elektromanyetik kalkanlama (zırhlama), elektromanyetik dalgaların yansıtılması, soğrulması ve saçılması prensipleri ile belirli bir alana girememesi veya belirli bir alandan çıkamaması işlemi olarak tanımlanabilir. Soğurulma ve saçılmanın toplamı olarak ifade edilir.

Temelde Faraday Kafesi prensibi ile çalışır. Faraday kafesi dalganın etkisinin iletken bir yüzeyde elektron hareketleri ile iletilecek yöne indüklenmesi prensibine dayanır. Topraklamalı durumda ise kısmı zayıflatma da sağlar. Faraday kafesinin yüzey iletken yoğunluğuna bağlı olarak da yansıtma etkisini de gösterir. Soğurma etkisi ise ortam dielektrik ve manyetik özelliklerine bağlı olarak geçiş sırasında EM dalganın çoklu saçılma ve soğrulması ile ısıya dönüşmesidir.

Savunma sanayii, kritik öneme sahip yapıların duvarlarında kullanılmaktadır. Yapılar için kullanımı beton harcına katkılama yaparak veya elektromanyetik kalkanlama etkisine sahip boya üreterek kullanılır. Temel olarak iletken maddeler kullanılarak dalga elektrik enerjisine çevrilerek absorbe edilir ya da saçıcı yani gözenekli maddeler kullanılarak dalga saçılıma uğratılır.[1]

Elektromanyetik kalkanlamada kullanılan temel maddeler iletkenlerde: Karbon, kömür, metaller vs. Saçılım yapan gözenekli maddelerde ise ponza taşı gibi maddeler bilimsel çalışmalarda kullanılmıştır.[2]

Elektirik-elektronik mühendisliğinde Ekranlama olarak da geçer.[3] Elektronik cihazların çalışması için son derece önemlidir.

EE (ekranlama etkinliği) ekranlamanın (diğer adıyla kalkanlama) ne derece etkili olduğunu gösterir ve desibel (db) ile ifade edilir.

EE değeri aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır.

SEdB= 10 log10 (Eekransız / Eekranlı )

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yuping, Duan, Liu Shunhua, and Guan Hongtao. "Investigation of electrical conductivity and electromagnetic shielding effectiveness of polyaniline composite." Science and Technology of Advanced Materials 6.5 (2005): 513.
  2. ^ YILMAZ, Rana. "Elektromanyetik kalkanlama özelliği olan malzemeler." Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges) 4.1 (2014): 136-150.
  3. ^ "Elektromanyetik Uyumluluk ( EMC )". Dr. Aysam Akses. 16 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024.