Dört Büyükler (Hint yılanları)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dört Büyükler Güneybatı Asya'nın en tehlikelileri olarak kabul edilen zehirli yılanlardır.

Dört Büyükler:[1]

Kral kobra (Ophiophagus hannah) Dört Büyükler'in bir üyesi değildir. Bu tür güçlü zehirine ve yukarıdaki daha küçük türlerle karşılaştırıldığında muazzam miktarda zehir enjekte edebilme kapasitesine rağmen aslında ormanın derinliklerinde yaşayan ve insanlarla nadiren karşılaşan çekingen bir yılandır. Ayrıca sadece diğer yılanlarla beslenir (bilimsel adı "yılan yiyici kral" anlamına gelir)

Diğer taraftan Dört Büyükler'in üyeleri bir hayli yaygındır ve kolayca ısırabilirler. Kemiricilerle beslenen bu yılanlar insan habitatına yakın yerlerde bulunur. Bu türlerin tamamı noktürnaldır (gececi) ve çoğu kurban çıplak ayakla yürürken ve kazayla üzerlerine basmaları sonucu ısırılır. Beslenme şekli ve insanların yaşadığı yerlerdeki yoğunluğu ile bu yılanlar Hindistan'daki yılan ısırığı olaylarının çoğunda yer alır.

Hindistan'da bu yılanlardan herhangi birinin ısırığına müdahale edilmesi amacıyla polivalan serum geliştirildi. Bu serumlar Hindistan'da büyük ölçüde mevcuttur. Kral kobra içinse Hindistan'da panzehir bulunmaz ancak bu yılanla daha fazla karşılaşılan Tayland'da bulunur.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Whitaker Z. 1990. Snakeman. Penguin Books Ltd. 192 pp. ISBN 0-14-014308-4.