Donmuş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Donmuş (oyun) sayfasından yönlendirildi)
Donmuş (Frozen)
DOT'ta Donmuş
DOT'ta Donmuş
YazarBryony Lavery
KarakterlerNancy
Ralph
Agnethea
Repliği olmayan karakterlerHapishane muhafızı
İlk gösterimBirmingham Repertory Theatre, İngiltere
Ülkeİngiltere
Orijinal dilİngilizce
Zaman ve mekân2000'li yıllar İngiltere'si

Donmuş (özgün adı: Frozen), İngiliz oyun yazarı Bryony Lavery'nin yazdığı tiyatro oyunudur. In-yer-face akımının bir örneği olan oyun, pedofil bir seri katil, katilin tecavüz edip öldürdüğü bir kızın annesi ve katil psikolojisi üzerine çalışan bir psikiyatristin kesişen öyküsünü anlatır.[1]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Nancy'nin küçük kızı 10 yaşındaki Rhona, bir gün anneannesine giderken kaybolur. Kızın cesedinden geriye kalanlar, olaydan beş yıl sonra Ralph'in kulübesinde bulunur. Ralph, Rhona'yla birlikte yedi kızı tecavüz edip öldürdüğünü itiraf etmesi üzerine hapse atılır. Ortağı yakın zamanda trafik kazasında ölmüş olan İzlanda kökenli Amerikalı psikiyatrist Agnethea da seri katiller üzerine bir seminer vermek ve Ralph'i incelemek amacıyla İngiltere'ye gelir. Kızının ölümüyle yaşadığı acıyı kurban yakınlarına yönelik bir destek grubu kurarak ve Nepal'e gittikten sonra doğu dinleri üzerine adeta bir guru olan büyük kızı Ingrid'in desteğiyle aşmaya çalışan Nancy, psikiyatrın karşı çıkmasına rağmen kızını öldüren Ralph'le tanışıp onu affetmeyi denemeye karar verir. Oyun monologlarla başlar ve üç karakter olayları kendi açısından anlatır. Seyirci giderek bu üç öykünün birbirine dolaşmasına tanık olur. Oyun boyunca bu üç karakter, seyirciyi rahatsız eden bir şekilde kimi soruların yanıtlarını arar.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nancy: İki kızından küçük olanı Rhona 10 yaşındayken ortadan kaybolur, olaydan beş yıl sonra ise tecavüz edilerek öldürürüldüğü anlaşılır.
  • Ralph: Nancy'nin kızının da aralarında olduğu yedi küçük kıza tecavüz eder ve onları öldürür. Daha sonra hapse girer.
  • Agnethea: İzlanda kökenli Amerikalı psikiyatrist. Seri katillerle ilgili çalışır, Ralph'i incelemek için İngiltere'ye gelir.

Sahneleme bilgisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Oyun ilk defa İngiltere'de Birmingham Repertory Theatre'da sahnelendi.
  • 2004 yılında New York'ta Manhattan Class Company Theatre'da sahneye konuldu. Yakalanan başarı üzerine üç hafta sonra Off Broadway'den On Broadway'e transfer oldu ve bir süre Circle in the Square'de oynandı.
  • 2005 yılında Türkiye'de, yeni kurulan DOT'un ilk oyunu olarak sahnelendi. Oyunda Derya Alabora Nancy'yi, Murat Daltaban Ralph'i, Övül Avkıran ise Agnethea'yı canlandırdı.[2]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Birmingham Repertory Theatre'da sahnelenmesiyle 1998'de Barclay/TMA Best New Play ve Eileen Anderson Central Television Best Play ödüllerini aldı.
  • New York'ta sahnelenmesiyle Nisan 2004'te 4 dalda 2004 Tony Ödüllerine ve en iyi oyun dallarında 2004 Lucille Lortel ödülleri ile 2004 Outer Critics ödüllerine aday oldu.[2] Brían F. O'Byrne, Tony Ödüllerinde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.[3]
  • DOT tarafından Türkiye'de sahnelenen Donmuş, 2006 Tiyatro Ödülleri'ne Yılın Yönetmeni (Murat Daltaban), Yılın Erkek Oyuncusu (Murat Daltaban) ve Yılın Işık Tasarımcısı (Kemal Yiğitcan) dallarında aday oldu.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hassas konular, başarılı yorum 10 Kasım 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Radikal2, 18.9.2005. Erişim tarihi: 16.4.2008.
  2. ^ a b ‘Frozen / Donmuş’ DOT sahnesinde 1 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ntvmsnbc.com, 23.9.2005. Erişim tarihi: 16.4.2008.
  3. ^ Frozen 26 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Talkinbroadway.com. Erişim tarihi: 16.4.2008.
  4. ^ TİYATRO ÖDÜLLERİ 2006 ADAYLARI AÇIKLANDI! 23 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bydigi.com. Erişim tarihi: 16.4.2008.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]