Dominika Ekonomik Vatandaşlık Programı
Dominika, 1993 yılından bu yana yatırım programı ile vatandaşlık vermektedir.[1] Dominika, bu yönüyle St Kitts ve Nevis'den sonra böyle bir program başlatan ikinci Karayip ada ülkesidir. Yatırım Amaçlı Dominika Vatandaşlığı Programı olarak da adlandırılan Dominika Ekonomik Vatandaşlık Programı; Dominika Topluluğu Anayasası'nın 101. Bölümü,[2] 1978 Dominika Vatandaşlık Topluluğu Yasası,[3] ve 2014, 2016 ve 2017 yıllarında yayınlanan yönetmelikler çerçevesinde ele alınmıştır. Program kapsamında, bir yatırımcı Ekonomik Çeşitlendirme Fonu'na bir defalık katkı ödenmesi veya 2014 itibarıyla onaylanmış bir projenin - genellikle gayrimenkul geliştirme projesi - satın alınması ve üzerine Dominika vatandaşlığı alabilir.
Yasal dayanaklar
[değiştir | kaynağı değiştir]1978'de Vatandaşlık Yasası, kanunun sekizinci ve dokuzuncu bölümlerinde vatandaşlığa kabul belgesi vererek bu tür bir vatandaşlık edinme konusunu ele aldı.[3]
Şu anda en günceli 2017 yılına ait olmak üzere, Yatırım Amaçlı Dominika Vatandaşlığı programını düzenleyen sırasıyla 2013, 2014, 2016 ve 2017'de yayınlanan dört tane Yatırımla Dominika Vatandaşlığı Yönetmeliği bulunmaktadır.
Programın işlenme süreci
[değiştir | kaynağı değiştir]Yatırım programı, 2014 Yönetmeliği üçüncü bölümü uyarınca kurulmuş olan Dominika Vatandaşlık Yatırım Birimi tarafından Vatandaşlık tarafından yönetilmektedir.[4][5] Genellikle Vatandaşlığı Yatırım Birimi veya CBIU olarak bilinen Yatırım Birimi, yatırımla vatandaşlık için yapılan tüm başvuruları işler ve her bir başvuru sahibine yönelik durum tespit süreci raporlarını titizlikle işler.
Durum tespiti, bir veya daha fazla bağımsız profesyonel firma tarafından yapılır ve bu amaç için durum tespiti ücreti alınır. Ayrıca, başvuranlar hakkındaki bilgiler Karayipler Topluluğunun (CARICOM) Suç ve Güvenlik Uygulama Ajansı'na (IMPACS) gönderilir ve bu da başvuranları Interpol aracılığı ile kontrol eder.
Birim, bir başvurunun prensipte onaylanıp onaylanmadığını, reddedildiğini veya ertelenip hâlâ işleme tabi olduğunu, başvurunun alınmasından itibaren en geç üç ay içinde belirlemekle yükümlüdür.
Toplum üzerinde etkisi
[değiştir | kaynağı değiştir]Dominika Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı, Dominika'daki büyük kalkınma çalışmalarının finanse edilmesinden doğrudan sorumludur. 2016-2017 Bütçe Adresinde Başbakan Roosevelt Skerrit, “ "Yatırımla Vatandaşlık Programı neden bu kadar önemli?" sorusunu sorabiliriz. Yanıt açıktır; kalkınma finansmanının azaldığı ve mevcut finansmana erişim kazanma sürecinin daha zor hale geldiği bir çağda, dünyadaki hükümetler kalkınma programları için finansman sağlama konusunda güvenilir yollar ve araçlar bulmalıdır. Bunun alternatifi, yerel vergileri ve / veya sözleşme kredilerini artırmak olacaktır.” demiştir.[6] Bu tür geliştirme programları arasında Roseau Geliştirme Projesi, Douglas Charles Uluslararası Havaalanı'ndaki altyapı çalışmaları ve Ağustos 2015'te Dominika'da yaygın hasara neden olan Erika Tropik Kasırgası'nın ardından yapılan rehabilitasyon çalışmaları yer aldı.[7] Şubat 2016'da yayınlanan Huffington Post ile yapılan bir röportajda, o zamanlar Dominika'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vince Henderson, programı fırtına sonrasında bir “yaşam çizgisi” olarak nitelendirdi.[8] Eylül 2017'de olan ve Dominika nüfusunun yüzde 92'sinden fazlasını etkileyen beşinci Maria Kasırgası'nın ardından,[9] Birim Raporuna göre, Yatırımın Vatandaşlığı Programının gelecek yıllarda da olası afetlerin restorasyon çabalarında Dominika'ya destek sağlamaya devam etmesi bekleniyor.[10]
Tanınma
[değiştir | kaynağı değiştir]Dominika Ekonomik Vatandaşlık Programı, yıllar boyunca çeşitli övgüler aldı. 30 Haziran 2016'da Rusya Küresel Vatandaş Ödülleri'nde 'En İyi Karayip Vatandaşlığı Programı' unvanını aldı.[11] 1 Şubat 2017'de Arton Capital'in Arton Endeksi, ikamet ve yatırım programlarıyla vatandaşlık da dahil olmak üzere on iki toplam programdan ikincisini Dominika'ya kaydetti.[12] Haziran 2017'de, Financial Times'ın Profesyonel Varlık Yönetimi dergisi, Dominika'nın Yatırımla Vatandaşlık Programı'nı diğer on bir tam gelişmiş ekonomik vatandaşlık programına kıyasla dünyanın en iyisi olarak değerlendiren CBI Endeksini yayınladı[13]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Citizenship | Government of St. Kitts & Nevis - Citizenship By Investment Program". www.ciu.govt.kn (İngilizce). 30 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2018.
- ^ "Conststution" (PDF). www.wipo.int. 17 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020.
- ^ a b "Monograph" (PDF). www.ilo.org. 14 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Şubat 2020.
- ^ "Official website". cbiu.gov.dm. 18 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020.
- ^ Boş kaynak (yardım)
- ^ "Budget info". finance.gov.dm. 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020.
- ^ "Latin America". www.bbc.co.uk. 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020.
- ^ "Citizenship Report". www.huffingtonpost.com. 8 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020.
- ^ "Hurricane overview" (PDF). reliefweb.int. 20 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Şubat 2020.
- ^ "Post hurricane report". wp.caribbeannewsnow.com. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020.
- ^ "Citizenship Programme". cbiu.gov.dm. 19 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020.
- ^ "Index report". www.artoncapital.com. 24 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020.
- ^ "Special report". www.pwmnet.com.[ölü/kırık bağlantı]