Dharmakāya

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dharmakaya'yı tam manası ile anlamak için "trikaya" 'nın tümünü az çok bilmek gereklidir.

Budizm öğretisinde "üç beden" manasına gelen "trikaya" terimi mevcuttur. Bu bedenlerden kast edilen şey ise bir Buda (aydınlanmış varlık) olan kişinin 3 varoluş bedenidir. Aydınlanmış varlıklar insan gibi algılanmadığından, varoluşları da bu şekilde algılanmaz. Bir Buda'nın "trikaya"sı, Dharmakaya, Samboghakaya ve Nirmanakaya'dır. Om Ah Hung heceleri ile temsil edilirler.

Dharmakaya, mutlak bilginin ve potansiyel varoluşun ve öz bedenin ta kendisidir. Bu varlık sahası içerisinde değerlendirilmez. Nasıl ki nirvana yok oluş hali ise, Dharmakaya, Samsara (yaşam döngüsü ) içerisindeki herhangi bir katmanda zuhur etmemiş bir varlık halidir. Vardır, hazırdır lakin tezahür etmemiştir.

Samboghakaya ise zevk bedenidir. Bu, göksel bir bedendir. Madde boyutunda değil, sadece çeşitli zevklerle donatılmış bir bedendir. Bu zevkler temel olarak 6 duyu ile sınırlansa bile Budistler bu zevkleri çeşitlendirirler. Okunan çeşitli kutsal metinlerde Budalara sunular yapılmaktadır. Bu sunular bu zevklerin karşılanması içindir. İçsel ve dışsal sunular olarak ayrıldıkları gibi, sunu yapılan Buda'ya göre de öfkeli ve barışçıl sunular olarak da çeşitlendirilirler. İçsel sunular çeşitli el hareketleri ve mantralar ile desteklenmiş sembolik hareketlerdir. Su, çiçek, tütsü, yemek, müzik vs. gibi sunular olduğu gibi, torma denilen renkli ve tereyağı ile şekillendirilmiş arpa kekleri ve mandala sunuları da mevcuttur. Bu sunular türlerine göre çeşitlilik göstermektedir. Yine öfkeli sunular dahilinde, sembolik bir kafatası içerisinde, Budalara duyma, görme, tat alma vs. gibi yetiler de sunabilirler. Bu sunular Budaların Samboghakayaları içindir.

Nirmanakaya ise bir Buda'nın, Samsara döngüsü içerisinde herhangi bir alandaki görünüşünü temsil eder. Örneğin Gautama Siddharta Buddha bir prens olarak Nirmanakaya olarak görünür. Aksi takdirde diğer iki kaya olarak sıradan ölümlülerin gözlerine görünmemektedirler. Bir Boddhisatva'nın da dünyadaki görünümü Nirmanakaya'dır. Boddhisatvalar için, Nirvana'ya ulaşıp yok olacakken, tüm yaşayan duyarlı varlıklara faydalı olmak için geri dönen aydınlanmış varlıklar denmektedir. Onlar da Nirmanakaya'ya sahiptir.