Derecik, Büyükorhan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Derecik
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeBüyükorhan
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam78
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
Posta kodu16990
Resmî site
yerelNET

Derecik, Bursa ilinin Büyükorhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy, adını derebeylik zamanından almıştır. Mahallenin bulunduğu arazide hüküm süren Derebeylik'ten gelen isim zamanla değişerek bu ismi almıştır.

Köy nüfusunun büyük kısmı işsizlik nedeniyle Bursa şehir merkezine göç etmiş durumdadır.

2000 yılında yapılan bir kazı sonucu mahallede bazilika türü 1500 yıllık bir kilise bulunmuştur. Ege Bölgesi'nde tabanına mozaik döşenmiş tek bazilika olan 1500 yıllık Bizans manastırı, Dünya Mozaikleri Merkezi Genel Sekreteri Helene Moriyer ve 9 ülkeden gelen heyet tarafından incelemeye alındı. Yaklaşık 50 cm ile 100 cm arasında bir toprak tabakası altında kalan mozaik zemin, üzerinde ziraat yapılmasına rağmen büyük ölçüde sağlam kalabilmiştir. Ancak bazı bölümlerde büyüyen ağaçların kökleri mozaiğin dağılmasına neden olmuş, dağılan mozaik taneleri restorasyonda kullanılmak amacıyla dikkatle toplanmıştır.

Bazilika, İsviçre Lozan Üniversitesi tarafından koruma altına alınarak restore edilecek. Geç Roma Dönemi (330-395)'ne ait manastır kalıntılarından yola çıkan İsviçre'nin Lozan Üniversitesi yetkilileri, Uludağ Üniversitesi'nin (UÜ) başvurusu sonucu bölgede milyon dolarlık kazı çalışmaları başlatma kararı aldı. UÜ ile ortaklaşa sürdürülecek kazı çalışmalarının 5 yıl süreceği ve kazıları Lozan Üniversitesi ekiplerinin yürüteceği bildirildi.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa il merkezine 87 km, Büyükorhan ilçesine 2 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 45
2000 78
1997 77

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]