Deepwater Horizon: Büyük Felaket

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Deepwater Horizon: Büyük Felaket
Deepwater Horizon
Film posteri
YönetmenPeter Berg
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)Matthew Sand
UyarlamaDeepwater Horizon's Final Hours[1]
David Barstow

David Rohde
ve Stephanie Saul tarafından yazılan
Oyuncular
MüzikSteve Jablonsky
Sanat yönetmeniEnrique Chediak
Kurgu
  • Colby Parker Jr.
  • Gabriel Fleming
Yapım şirketi
DağıtıcıLionsgate[2]
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2016
Çıkış tarih(ler)i13 Eylül 2016 (2016-09-13) (TIFF)
30 Eylül 2016 (2016-09-30) (Amerika Birleşik Devletleri)  Türkiye
Süre107 dakika[3]
Theatrical sürümü: 107:34 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe
  • $156 milyon (brüt)[4]
  • $110–120 milyon (net)[4]
Hasılat$121.8 milyon[2]

Deepwater Horizon: Büyük Felaket, konusu Deepwater Horizon sondaj platformunda gerçekleşen patlamaya ve Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısına dayanan 2016 yapımı Amerikan felaket filmi. Matthew Michael Carnahan ve Matthew Sand'ın senaryosunu yazdığı filmi Peter Berg yönetti. Başrollerde Mark Wahlberg, Kurt Russell, John Malkovich, Gina Rodriguez, Dylan O'Brien ve Kate Hudson bulunmaktadır. David Barstow, David Rohde ve Stephanie Saul tarafından yazılan ve 25 Aralık 2010 tarihli The New York Times'ta yayınlanan "Deepwater Horizon'un Son Saatleri" adlı makaleden uyarlanmıştır.[1]

Ana çekimler 27 Nisan 2015'te New Orleans, Louisiana'da başladı. Filmin prömiyeri 2016 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde yapıldı[5] ve 30 Eylül 2016'da Amerika Birleşik Devletleri'nde sinemalarda gösterime girdi. Genel olarak olumlu eleştiriler aldı, ancak 156 milyon dolarlık bir bütçeye karşı dünya çapında 121 milyon doların üzerinde hasılat elde eden bir gişe fiyaskosu olmuştur.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

20 Nisan 2010'da, özel yüklenici Transocean tarafından işletilen bir petrol sondaj kulesi olan Deepwater Horizon, BP adına Louisiana'nın güney kıyılarındaki bir sondajı tamamlamaya hazırlanmaktadır. Baş Elektronik Teknisyeni Michael "Mike" Williams ve Açık Deniz Tesisat Müdürü James "Mr. Jimmy" Harrell, yakın zamanda tamamlanan çimento işlerinin bütünlüğünü test etmek için görevlendirilen işçilerin, bir çimento bağı günlüğü (CBL, Cement bond log) tutulmadan BP yöneticileri Donald Vidrine ve Robert Kaluza tarafından eve erken gönderildiklerini öğrenince şaşırırlar. Mike, Caleb Holloway da dâhil olmak üzere sondaj ekibini hazırlarken, Harrell Vidrine ile görüşür ve onu negatif basınç testi yapmaya ikna eder, bu da çimentonun kuyuyu yüksek basınçlı rezervuardan düzgün bir şekilde mühürlemediğini gösterir. Vidrine, test bulgusuna itiraz eder ve ikinci bir test yapılmasını ister. İkinci testin başarılı olduğu sonucuna vardıktan sonra Vidrine, teçhizatın sondaj çamurunu temizlemesini ve teçhizatın bir sonraki işine taşınması için hazırlanmasını emreder.

İlk başta, operasyon sorunsuz gider, ancak çimento işi sonunda tamamen başarısız olur ve bu durum sondaj ekibi üyeleri Keith Manuel, Shane Roshto, Roy Kemp, Karl Kleppinger, Adam Weise ve Gordon Jones'u alt eden ve öldüren büyük bir patlamayı tetikler.

Kuyuyu kapatmak için başarısız bir girişimle birleşen bir dizi teçhizat arızası, petrolü ateşleyerek Dewey Revette, Stephen Curtis, Jason Anderson ve Donald Clark'ı öldürür. Teçhizatın Dinamik Konum Operatörü Andrea Fleytas, Sahil Güvenlik'i uyarmaya çalışır, ancak en azından teçhizat alevler içinde kalana kadar teçhizatın yakın bir tehlike altında olmadığı gerekçesiyle üst düzey Kaptanı Curt Kuchta tarafından reddedilir; daha sonra Kuchta kendi yardım çağrısını gönderir. Petrol okyanusa yayılırken, petrole bulanmış bir pelikan yakındaki Damon Bankston gemisinin köprüsüne uçar ve ölür; işçiler, teçhizatın alevler içinde olduğunu gördükten sonra bir kurtarma ekibi göndererek çılgınca bir tahliyeye başlarken gemi teçhizata doğru yönelir. Patlamada ciddi şekilde yaralanmasına rağmen hala hayatta olan Harrell, Mike tarafından kurtarılır ve durumun kontrolünü üstlenir, ancak teçhizatın kurtarılamayacağını fark eder. Mike'ın yakın arkadaşı Aaron Dale Burkeen, yanan bir vincin hayatta kalan mürettebatın üzerine çökmesini önlemek için kendini feda ederken Mike ve Caleb, Vidrine ve Kaluza'yı kurtarıp onları güvenli bir yere götürebilecektir.

Gece çöküp yanan petrol bölgeyi aydınlatırken, Sahil Güvenlik olayın farkına varır ve cankurtaran sandallarıyla Damon Bankston'a götürülen hayatta kalanları kurtarmak için bir gemi gönderir. Tüm cankurtaran botları doluyken, Mike bir acil durum cankurtaran botunu bulur, ancak Andrea ile birlikte binmeden önce teçhizattan ayrılır ve müteakip panik atak geçirmesine neden olur. Kuyudaki petrolün kendisi tutuşup teçhizatı yok ettiği gibi, ikisi de suya atlar ve kurtarma ekipleri tarafından alınır, daha sonra onları hayatta kalan mürettebatın kayıp mürettebatlarının yasını tuttuğu ve dua ettiği Damon Bankston'a feribotla götürür.

Eve döndüklerinde, işçiler bir otel lobisinde aileleriyle tekrar bir araya gelirler, bu sırada mürettebat üyelerinden birinin babası Mike'a yaklaşır, oğlunun nerede olduğunu ve teçhizattan çıkıp çıkmadığını sorar, bu da Mike'ın panik atak geçirmesine neden olur. Film, gerçek hayattaki Mike Williams'ın ifadesi ve eylemlerinden dolayı yargılanan sadece Donald Vidrine ve Robert Kaluza'nın ifşası dâhil, felaketin sonrasını gösteren bir dizi kliple sona ererken; her ikisi de on bir adam öldürme vakasıyla suçlanmıştır. Film sonu yazılarından önce hayatlarını kaybeden on bir adamın resimleri görünür. Film dipnotu okunur: "Yangın 87 gün sürdü ve tahminen 210 milyon galon petrolü Meksika Körfezi'ne döktü. Bu ABD tarihindeki en büyük petrol felaketiydi."

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Michael "Mike" Williams rolünde oyuncu Mark Wahlberg[6]
  • Jimmy "Mr. Jimmy" Harrell rolünde Kurt Russell
  • Donald Vidrine rolünde oyuncu John Malkovich
  • Andrea Fleytas rolünde oyuncu Gina Rodriguez
  • Caleb Holloway rolünde oyuncu Dylan O'Brien
  • Felicia Williams rolünde oyuncu Kate Hudson
  • Jason Anderson rolünde oyuncu Ethan Suplee
  • Otelde yas tutan baba rolünde oyuncu Trace Adkins
  • Robert Kaluza rolünde oyuncu Brad Leland
  • David Sims rolünde oyuncu Joe Chrest
  • Patrick O'Bryan rolünde oyuncu James DuMont
  • Captain Curt Kuchta rolünde oyuncu Dave Maldonado
  • Alwin Landry rolünde oyuncu Douglas M. Griffin
  • Anthony Gervasio rolünde oyuncu Juston Street
  • Adam Weise rolünde oyuncu Jeremy Sande

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Barstow, David; Rohde, David; Saul, Stephanie (25 Aralık 2010). "Deepwater Horizon's Final Hours" [Deepwater Horizon'un Son Saatleri]. nytimes.com (İngilizce). The New York Times. 17 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2017. 
  2. ^ a b "Deepwater Horizon (2016)". boxofficemojo.com. Box Office Mojo by IMDbPro. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2017. 
  3. ^ "Deepwater Horizon (12A)". British Board of Film Classification. 5 Eylül 2016. 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  4. ^ a b McClintock, Pamela (3 Ekim 2016). "Box-Office Analysis: Can 'Deepwater Horizon' Be Rescued" [Gişe Analizi: 'Deepwater Horizon' Kurtarılabilir mi?] (İngilizce). The Hollywood Reporter. 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2016. 
  5. ^ "Toronto To Open With 'The Magnificent Seven'; 'La La Land', 'Deepwater Horizon' Among Galas & Presentations" [Toronto 'The Magnificent Seven' ile Açılıyor; 'La La Land', 'Deepwater Horizon' Galalar ve Sunumlar Arasında]. deadline.com (İngilizce). Deadline Hollywood. 26 Temmuz 2016. 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2016. 
  6. ^ Evry, Max (18 Mayıs 2015). "First Look at Mark Wahlberg in Deepwater Horizon". comingsoon.net. Evolve Media LLC. 25 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]