Danışık gecesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Danışık gecesi, Bursa'nın dağ yöresi ilçelerindeki düğünlerde düğün sahibi tarafından Cuma akşamı düzenlenen yemekli toplantılardır.

Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan ilçelerinde Cuma'dan Pazar'a kadar üç gün üç gece süren düğün eğlencesinin başladığı gece yapılan ilk toplantıdır. Kadınlar ve erkekler ayrı ayrı toplanır. Kadınların toplantısı eğlence amaçlıdır; önce oğlan tarafının evinde toplanıp yemek yenilir, çalıp oynanır ve ardından kız evinde geçilir; geline kına yakılır.[1] Erkeklerin Danışık eğlencesi ise eğlenmenin yanında düğünün planlanması amacına da hizmet eder.[2] Düğüne gelecek misafirleri kim karşılayacak, nerede konaklayacaklar gibi konular görüşüldüğü için bu toplantıya "danışık" denmiştir. Planlamanın ardından ihtiyar heyeti için ağır, oturaklı, oyun oynanmadan oturulduğu yerden dinlenen türküler icra edilir. İhtiyat heyeti "oturak türküleri" denen bu türküleri dinleyip ayrıldıktan sonra gençlerin eğlencesi başlar.[1]

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras envanter çalışmaları kapsamında "Geleneksel Sohbet Toplantıları" adıyla Türkiye Ulusal Envanterinde kayıt altına alınmıştır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Yamaner Okdan, Hale (2012). "Batı Anadolu'da yörük müziği ve kadın icraları". Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü doktora tezi. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  2. ^ "Danışık Gecesi". Bursa Turizm Portalı. 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2021. 
  3. ^ "Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Envanter Listesi". T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Geliştirme Müdürlüğü. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.