Sakıncalı Düşünceler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dangerous Minds sayfasından yönlendirildi)
Sakıncalı Düşünceler
Dangerous Minds
Sakıncalı Düşünceler film posteri
YönetmenJohn N. Smith
YapımcıDon Simpson
Jerry Bruckheimer
SenaristRonald Bass
Oyuncular
MüzikWendy & Lisa
Görüntü yönetmeniPierre Letarte
KurguTom Rolf
DağıtıcıBuena Vista Pictures Distribution[1]
Çıkış tarih(ler)i11 Ağustos 1995 (1995-08-11)
Süre99 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri[1]
Dilİngilizce[1]
Bütçe$23 milyon}
Hasılat$179.5 milyon[2]

Sakıncalı Düşünceler (İngilizce özɡün adıylaː Dangerous Minds), John N. Smith'in yönettiği ve Don Simpson ile Jerry Bruckheimer'ın yapımcılığını üstlendiği 1995 yapımı bir Amerikan drama filmidir. 1989'da California, Belmont'taki Carlmont Lisesi'nde öğretmenlik pozisyonuna başlayan emekli ABD Deniz Piyadesi LouAnne Johnson'ın My Posse Don't Do Homework adlı otobiyografisine dayanmaktadır. Irksal olarak ayrılmış ve ekonomik olarak yoksun bir şehir olan Doğu Palo Alto Michelle Pfeiffer, Johnson'ı canlandırıyor. Rotten Tomatoes hakkındaki kritik fikir birliği, onu "klişelerle dolu" olarak adlandırıyor.[3] Film 179,5 milyon dolar hasılat yaptı ve kısa süre ɡösterilen bir televizyon dizisinin yaratılmasına yol açtı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski bir Piyade denizcisi olan LouAnne Johnson, bir lise öğretmenliği işi için başvurur ve hemen işe alındığını ɡörünce şaşırır ve memnun olur ancak ertesi gün öğretmenliğe başlamak için okula ɡelince, kendisini, tümü düşük gelirli işçi sınıfı kökenli, çete savaşı ve uyuşturucu ticaretiyle uğraşan, hiçbir şeye katılmayı kesinlikle reddeden sert, somurtkan gençlerden oluşan bir sınıfla karşı karşıya bulur.

Beyaz olmasından ve otorite eksikliğinden dolayı LouAnne'e hemen "Beyaz Ekmek" lakabını takarlar ve Louanne buna ertesi gün bir deri ceketle geri dönerek ve onlara karate öğreterek yanıt verir. Öğrenciler bu tür faaliyetlere biraz ilgi gösterirler, ancak LouAnne müfredatı öğretmeye çalıştığında geri çekilirler.

Öğrencilere ulaşmak için çaresiz kalan LouAnne, öngörülen çalışmaya benzer ilkeleri öğreten ancak öğrencilere hitap eden temalar ve dil kullanan sınıf egzersizleri tasarlar. Ayrıca yılın başından itibaren hepsine A notu vererek ve onlardan istenen tek şeyin bunu sürdürmeleri olduğunu savunarak onları motive etmeye çalışır.

Onları şiirle tanıştırmak isteyen LouAnne, sembolizm ve mecaz öğretmek için Bob Dylan'ın " Mr. Tefçi Adam "ının sözlerini kullanır; bu bir kez başarıldığında, Dylan Thomas'ın " O güzel geceye kibarca girmeyin " şarkısına ilerler. LouAnne, şeker çubukları, ödül teşvikleri ve bir tema parkına gezi düzenleyerek öğrencileri ödüllendirir. Yöntemleri, onu müfredatın içinde kalmaya zorlamaya çalışan okul yetkilileri George Grandey ve Carla Nichols'un dikkatini çeker.

Birkaç özel öğrenci, kişisel sorunları nedeniyle LouAnne'in dikkatini çeker. Raul Sanchero, sık sık çete savaşlarına ve sokak suçlarına karışan bir çocuktur. LouAnne, güven ve kendine saygı aşılamanın bir yolu olarak, evine özel bir ziyarette bulunur, ailesini yaptığı işten dolayı tebrik eder ve onunla akşam yemeğine giderek cesaretlendirmeye çalışır.

Emilio Ramirez, yardım istemesini engelleyen kişisel bir onur duygusuna güçlü bir şekilde inandığı için, LouAnne'in en belalı kişisel "projesi"dir. LouAnne, kısa süre önce serbest bırakılan bir serseri tarafından tutulan kişisel bir kin nedeniyle hayatının tehlikede olduğunu anlayınca, ona Müdür Grandey'den yardım istemesini tavsiye eder. Ertesi gün Emilio, Grandey'i ziyaret eder, ancak Grandey (Emilio'nun ciddi bir tehlikede olduğunun farkında değildir), ofisine girmeden önce kapıyı çalmayı ihmal ettiği için onu anında kovar.

Kendini reddedilmiş hisseden Emilio okuldan ayrılır ve ardından rakibi tarafından öldürülür. Emilio'yu koruyamadığı için kalbi kırılan ve onun ölümüne katkıda bulunduğu için kayıtsız okul sistemine kızan LouAnne, akademik yılın sonunda okuldan ayrılma niyetini sınıfa duyurur. Öğrenciler hemen yıkılır ve gitmemesi için yalvarırlar. Dizginlenemeyen duygu gösterilerinden bunalmış halde kalmaya karar verir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Dangerous Minds, yapımcı Don Simpson'ın son filmlerinden biriydi. LouAnne Johnson'ın ders verdiği okul, California, Belmont'taki Carlmont Lisesidir ve orası çekim yeri olarak kabul edildi, ancak Burlingame'deki Burlingame Lisesi, tüm dış sahneler ve komşu San Mateo'da çekilen bazı iç mekan sahneleri için çekim yeri olarak kullanıldı Çekimlerin çoğu Burbank, California'daki Warner Hollywood Stüdyolarında yapıldı.[4]

Lunapark sahnesi Santa Cruz, California'da Santa Cruz Beach Boardwalk'ta çekildi. Pacoima, Monrovia, Glendale ve Sherman Oaks'ta ek çekimler de yapıldı.

Gösterime girmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Dangerous Minds, 11 Ağustos 1995'te Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Dünya çapında toplam 179,5 milyon dolar hasılat elde etti.[2]

Övgüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film müziği ve baş single'ı " Gangsta's Paradise " büyük başarı elde etti ve Yılın Rekoru için Grammy Ödülü'ne ve En İyi Film Müziği Albümü için NAACP Image Ödülü'ne aday gösterildi. Coolio, vokaliyle En İyi Rap Solo Performansı dalında Grammy Ödülü kazandı.

1996 MTV Film Ödülleri'nde Dangerous Minds dört kategoride aday gösterildi: En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu (Michelle Pfeiffer), En Çok Arzu Edilen Kadın (Michelle Pfeiffer) ve En İyi Film Şarkısı (Coolio).

Michelle Pfeiffer'ın yer aldığı " Gangsta's Paradise " müzik videosu, En İyi Rap Videosu dalında MTV Müzik Videosu Ödülü'nü ve Bir Filmden En İyi Video dalında MTV Müzik Videosu Ödülü'nü kazandı.

Michelle Pfeiffer, En Sevilen Kadın Oyuncu - Drama dalında Gişe Rekortmeni Eğlence Ödülü'nü kazandı.

Televizyon dizileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin ticari başarısı, Annie Potts'un LouAnne Johnson rolünde yer aldığı Dangerous Minds adlı bir yan televizyon dizisinin yaratılmasına yol açtı. Dizi, 30 Eylül 1996'da ABC'de prömiyerini yaptı ve on yedi bölümlük bir sezonun ardından 15 Mart 1997'de sona erdi.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; afi isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b "Dangerous Minds Box Office Gross". Box Office Mojo. 2 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "mojo" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ "Dangerous Minds (1995)". Rotten Tomatoes. Fandango Media. 16 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Dangerous Minds – 95 – Michelle Pfeiffer". 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Dangerous Minds Season 1 Episode Guide on TV.com". tv.com. 6 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]