DVD kartı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(DVD Kartı sayfasından yönlendirildi)
Bir DVD kartı

DVD Kartı, bildiğimiz DVD gibidir. Bir optik tabanlı medyadır. (optik disk maddesine bakın) Asıl görevi DVD-video oynatma ve veri depolamadır. Son yıllarda DVD Kart formatı perakende satışlarında spor ve eğlence dünyasında kullanıldı. Bununla birlikte şatış pazarını güçlendirmesi için iş, sağlık, piyango, talih oyunları gibi dallarda da kullanıldı.

DVD Kart bilgisayar tarafından erişilebilen veri içerir. DVD Oynatıcılar, Play Station, Xbox ve diğer aygıtların çoğu Digital Video Disk (DVD) teknolojisini kullanabilir. Kartın içeriği filmler, müziklerden interaktif oyunlara kadar olabilir. Bilgisayarda oynatıldığında kart internete bağlanabilir ve web sitelerinin veritabanındaki online bilgilere ulaşabilir.

Oturtma aygıtı[değiştir | kaynağı değiştir]

DVD Kartlar hem Windows hem de Macintosh'a uyumludur fakat bir DVD-ROM tepsisi veya gözü vasıtasıyla oynatılabilirler. DVD Kartlar ayrıca standart DVD oynatıcı tarafından da çalınabilirler. Kartlar bu makinelerde veri kısmında bir oturtma aygıtı desdeğiyle oynatılabilirler. DVD Kart üreticileri tarafından kullanılan iki büyük oturtma aygıtı vardır, oval ve çatı biçimli.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

DVD Kartlar ilk olarak 2004'te Serious USA şirketi tarafından üretildi. Bunlar Manchester United DVD Kartlarının 10 serilik kartı olarak yapıldı.

Yenilikler[değiştir | kaynağı değiştir]

2004'ten beri, DVD Kart önemli değişim yaşamıştır. Perakendecilerde DVD Hediye Kart gibi Circuit City ve Best Buy şeklinde ortaya çıkmıştır. Bilinen DVD teknoloğisinin tersine DVD Hediye Kartı 1 mm'den daha az kalınlıktadır ve kartın değerini aktif etmek ve silmek için üzerinde bir manyetik şerit bulunur. 85mm X 54 mm'lik boyutuyla kredi katı ile aynı ebattadır. 160MB'lık dijital veri taşır.

DVD kartı kapasitesi[değiştir | kaynağı değiştir]

DVD Kart Fiziksel Ebatı Tek Yüzlü Kapasite (MB) Çift Yüzlü Kapasite (MB)
85mm X 64 mm 570 1070
85mm X 54 mm 150 NA

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]