Clelia Duel Mosher

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Clelia Duel Mosher
Doğum16 Aralık 1863(1863-12-16)
Albany, New York, ABD
Ölüm21 Aralık 1940 (77 yaşında)
MeslekProfesör, Hijyenist, Kızıl Haç
TürSağlık

Clelia Duel Mosher (16 Aralık 1863 - 21 Aralık 1940), kadınların fiziksel yetersizlikleriyle ilgili Viktorya dönemi klişelerini onaylamayan doktor, hijyenist ve kadın sağlığı savunucusuydu.[1]

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mosher, Wellesley Koleji, Wisconsin Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi'ne katıldı ve burada 1893'te zooloji alanında lisans derecesi aldı. 1894'te Stanford'dan yüksek lisans derecesi aldı. 1896'da Mosher, Johns Hopkins Tıp Okulu'nda öğrenci oldu. Mosher'in yüksek lisans tezi, kadınların sadece akciğer nefesi alabildikleri için fiziksel olarak erkeklere göre daha aşağı oldukları inancını çürüttü ve bunun yerine diyafragmatik solunumu engelleyen şeyin yalnızca kadınların moda için giydikleri korse kıyafetleri olduğunu gösterdi. Kadınların yeterince egzersiz yaparak diyaframlarıyla nefes alabileceklerini keşfetti.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Fannie Brown Patrick, Anne Jennings Kluegel, Clelia G. Mosher ve Bayan B.F. Chappelle.

Tıp doktoru olarak mezun olduktan sonra, Mosher, 1910'da Stanford'da kişisel hijyen yardımcı doçenti olana kadar özel muayenehanede çalıştı.

Mosher daha sonra menstrüasyonu araştırdı ve 2.000 kadından 12.000 Âdet döngüsü üzerinden veri topladı.[2] Ağrılı menstrüasyona neden olan,[3] hijyenik olmayan alışkanlıkları ortaya çıkardı ve nefes egzersizini oluşturdu,[4] bu da onu menstrüel krampların ağrısını azaltmak için iç-vücut-gücü artırma egzersizlerini savunan muhtemelen ilk Amerikalı doktor yaptı.

Ölümünden sonra yayınlanan en ünlü eseri, 1892'de Wisconsin Üniversitesi Anneler Kulübü'nde "Evlilik İlişkileri" dersi vermeye hazırlanırken lisans öğrencisi olarak başladığı ve kariyeri boyunca devam ettiği bir incelemeydi.[5][6] Viktorya dönemine ait kadınların cinsel alışkanlıklarının bilinen tek araştırmasıdır ve "erkek kılıfları" (şimdiki prezervatif) ve "rahim üzerinde lastik başlık" (diyafram veya servikal kapak) doğum kontrolü dahil olmak üzere,[5] açık sözlülüğü ve katılımcıların ezici bir şekilde cinsiyete yönelik görüşleri nedeniyle başlangıçta tartışmalıydı.[7][8] Bütün bunlar, kadınların cinsel arzuları olmadığını ve cinsiyetin yalnızca üreme için kullanılması gerektiğini savunan diğer mevcut tarihsel literatüre yüksek bir tezat oluşturuyordu. Bir teori, araştırmacının, sonuçların yalnızca kadın bir izleyici kitlesinin önünde ortaya konulacağını bilen kadınlardan veri toplayan bir kadın olması, o zamanın normal uygunluk kısıtlamalarının düşürülmesi ve aslında daha gerçekçi verilerin toplanmasıdır.[1][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Stanford School of Medicine: Who is Clelia Duel Mosher?. 
  2. ^ Mosher, Clelia Duel: Woman’s Physical Freedom, s. 19. 
  3. ^ Mosher, Clelia Duel: Woman’s Physical Freedom, ss. 28–35. 
  4. ^ Mosher, Clelia Duel: Woman’s Physical Freedom s. 26. 
  5. ^ a b Jacob, Kathryn Allamong: The Mosher Report. 
  6. ^ a b ""The Sex Scholar,"". Clara Platoni. Wayback Machine, Stanford Magazine. Nisan 2010. 16 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2010. 
  7. ^ Gershaw: The First Sex Survey. 
  8. ^ Hyde: Understanding Human Sexuality p. 5. 

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayınlanan[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Normal Menstruation and Some of the Factors Modifying It (Johns Hopkins Hospital Bulletin)
  • The Relation of Health to the Woman Movement (1915)
  • Woman’s Physical Freedom (1923)
  • Mosher, Clelia Duel (1980). The Mosher survey: Sexual attitudes of 45 Victorian women. ABD: Arno Pr. ISBN 0-405-13090-2. 

Ek kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]