Carol Parkı

Koordinatlar: 44°24′40.66″K 26°5′48.31″D / 44.4112944°K 26.0967528°D / 44.4112944; 26.0967528
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cantacuzino Fıskiyesi

Carol Parkı (Rumence: Parcul Carol), Romanya, Bükreş'te Kral I.Carol adına yapılan, halka açık parktır. Komünist rejim sırasında, Özgürlük Parkı (Parcul Libertatii) olarak adlandırılmıştır.

1900 yılında Fransız peyzaj sanatçısı Edouard Redont tarafından, Filaret Tepesi üzerinde tasarlandı ve 1906 yılında açıldı. İlk olarak, ortasında 20,000m² havuz olmak üzere, toplamda 360,000m² alana sahipti. Resmî olarak tarihi anıt kapsamına alınarak, kanunla korunmaktadır. Parkın yönetimi, normalde anıtların yönetimi Kültür ve Din İşleri Bakanlığı'na aitken, Bükreş Özel İdaresi tarafından yapılmaktadır.

Turistik Mekanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Güzel bitki örtüsü ve panoramik manzarası yanında, Meçhul Asker Anıtı ve 1989 Devrimi'ne kadar birçok ünlü komünist liderin gömüldüğü mozolenin de içinde yer aldığı birçok anıta da ev sahipliği yapmaktadır. Diğer mekanlar ise, Cantacuzino Fıskiyesi, Dev Heykelleri, Zodiac Çeşmesi, 1909'da açılan Teknik Müze, barışıklık göstergesi olarak 1923 yılında yapılan küçük bir cami şeklinde bir anıt, açık Roma Arenası ve Rumen Akademisi'ne ait Astronomi Enstitüsü'dür.

Bir zamanlar Ioan Lahovari ve Constantin İstrati'nin de büstleri bulunmaktayken, bugün yerlerinde yoklar. 1948'den sonra, Constantin Baraschi tarafından yapılan George Coşbuc, Alexandru Sahia, Nicolae Bălcescu büstleri ve E. Mereanu tarafından yapılan Theodor Neculuţă büstü hala yerlerindedir.

2006'da, Meçhul Asker Anıtı tekrar 1923'teki yerine, ama bu sefer eski Komünist Mozolesi'ne daha yakın bir yere, götürüldü.

Tartışma[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılında, Romanya Hükûmeti'nin 52,700 m²'lik bir alanı Romanya Ortodoks Kilisesi'ne "Milli Kurtuluş Katedrali" Projesi için tahsis etmesi, parkın yine gündemde genişçe yer almasına neden oldu. Katedralin halk arasında popüler olması ve hükûmetçe desteklenmesine rağmen, mozolenin alanına inşa edilecek olması büyük bir eleştiri aldı. Sembolik olarak, katedralin bu mozolenin yerine yapılması, diğer komünist sembollerin kaldırılması gibi, acı hatıraların yok edilmesi olarak algılanmıştı. Diğer yandan, onun Romanya'nın demokrasi mücadelesinin sembolü olduğu savunuldu. Ek olarak, bina mimari bir anıt olarak görüldü ve yerini alması planlanan katedral projesi Romen Mimarlar'ın protestosunu çekti. Sonrasında katedral alanı, Parlamento Sarayı'nın yanına alındı. Ancak halen bu katedral binası fiziksel olarak başlamamıştır. Ekonomik sorunlar ve Avrupa Topluluğu'nun baskıları, bu inşaata hala engel olmuştur.