Aman Tanrım!

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bruce Almighty sayfasından yönlendirildi)
Aman Tanrım!
Bruce Almighty
Film afişi
YönetmenTom Shadyac
YapımcıGary Barber
Roger Birnbaum
SenaristSteve Koren
Mark O'Keefe
Steve Oedekerk
OyuncularJim Carrey
Morgan Freeman
Jennifer Aniston
MüzikJohn Debney
Görüntü yönetmeniDean Semler
DağıtıcıUniversal Studios (ABD)
Buena Vista Distribution/Touchstone Pictures (ABD Dışı)
Yapım yılı23 Mayıs 2003, ABD
5 Eylül 2003, Türkiye
Süre101 dakika[1]
Dilİngilizce
Bütçe80 milyon $
Hasılat476 milyon $
Devam filmiAman Tanrım (2007)

Aman Tanrım! (Özgün adı: Bruce Almighty), Jim Carrey ve Morgan Freeman'in oynadığı film. Malezya ve Mısır'da yasaklanmıştır.[2]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanrısal güçlere sahip olmak eğlenceli bir şeydir. Buna inanmıyorsanız Bruce Nolan'a sorunuz. Çünkü onun bilmesi gerekir!

Bruce Nolan, New York'taki yerel bir televizyon kanalında haber sorumlusu olarak çalışmaktadır. İnsanların ilgisini çeken eğlenceli programlar yapar. Bu programlar kendisinden başka herkesi mutlu eder. Bruce'un aklı fikri aynı kanalda çalışan ve emekliliği yaklaşan bir haber sunucusunun yerini almaktadır ya da en azından yabancı ülkelerden haber geçen bir haberci olmayı düşler.[3]

Aslında Bruce'un özel yaşamında da birtakım tatminsizlikleri vardır. Ancak bundan şikayet edecek zamanı bile bulmakta zorlanır. Karşılaştığı her zorlukta Tanrı'yı suçlamayı tercih eder. Grace isminde sevimli bir kız arkadaşı da vardır. Bir yardım merkezinde çalışan Grace son derece iyi niyetli ve yardımsever bir kızdır. Tüm negatifliğine karşın Bruce'a adeta tapmaktadır.

Öte yandan Bruce'un mesleğindeki şanssızlıklar bir türlü yakasını bırakmamaktadır. Aksiliklerin üst üste gelmesi sonucunda çalıştığı televizyon kanalından kovulur. Bu yetmezmiş gibi bir de gangsterlerin saldırısına uğrar. Felaketlerin üst üste gelmesi karşısında çılgına dönen Bruce, bu olumsuzluklar yüzünden Tanrı'yı suçlamaya devam eder.[4]

Oysa Tanrı ona bu aksiliklerle başa çıkabilmesi için çok sayıda işaret ve ipucu yollamış, ancak Bruce bunları fark etmemiştir. Sonunda onunla yüz yüze görüşmek için Omni Presents şirketinin bulunduğu eski bir binaya doğru yönlendirmeye karar verir. Bruce orada bu felaketlerin sorumlusu ile, yani Tanrı ile karşılaşır ve orada kendisini Bruce'a gösterir. Evet, Tanrı karşısındadır artık!

Bruce'un şikayetlerini duymuştur ve eski yayıncı Bruce'a cazip bir teklifi vardır. Ona kendi işini önermektedir. Kendisine ait Tanrısal güçleri Bruce'a verecektir. Kısacası Tanrı ona kendi görevini vererek meydan okumakta ve "Haydi bakalım, sen daha iyisini yap!" demektedir.

Bruce hayretler içinde kalır. Hayal görmediğine, bunun bir kâbus olmadığına iyice kanaat getirdikten sonra Tanrısal güçlerini kendi zevki, gelişmesi ve avantajları doğrultusunda kullanmaya başlar. O artık evrenin en büyük ve en güçlü varlığı haline gelmiştir. Ancak Tanrısal güçlerini kullanması sonucunda hayatının en önemli dönem noktasına gelmesi; 24 saatliğine de olsa dünyayı yönetmenin hiç de kolay bir iş olmadığını anlaması uzun sürmeyecektir.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "BRUCE ALMIGHTY (12A)". British Board of Film Classification. 22 Mayıs 2003. Erişim tarihi: 13 Ocak 2012. 
  2. ^ "Bruce Blesses Memorial Weekend with $85.7 Million". 8 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2012. 
  3. ^ "Box Office Mojo - Bruce Almighty". Box Office Mojo. Amazon.com. 12 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2012. 
  4. ^ "Robert Bausch - Almighty Me!". 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2012. 
  5. ^ "Bruce Almighty (2003) - Trivia". 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2012. 
  6. ^ "Malaysian Muslims call for ban on movie, AFP, Fri July 13, 2007". 9 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2012.