Brookwood Mezarlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Brookwood Mezarlığı veya Londra Nekropolu, İngiltere'nin güneyindeki Surrey eyaletinin Brookwood kentinde yer alan bir mezarlıktır. İngiltere'nin en büyük mezarlığıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Brookwood Mezarlığı, 1854 yılında Londra Nekropol Şirketi tarafından, Londralılar için kurulmuştu. Zira, Londra kenti çok büyümüştü ve artık mezarlık olarak kullanılacak alan bulunamıyordu. Mimar William Tite'in düzenlediği mezarlıkta yapıldığı dönemde dünyanın en büyük mezarlığı idi. Günümüzde Avrupa'nın ikinci büyük mezarlığıdır. 2 bin dönümlük mezarlıktaki mezar sayısı 400 bine ulaşmıştır. Mezarlığa sadece özel mezarlık istasyonundan binilen tren yoluyla ulaşılabilir.

1970'lerde Londra Nekropol Şirketi mezarlığı elden çıkarmış ve mezarlık defalarca el değiştirmiştir. Son olarak 1981 yılında İngiltere'nin önemli iş adamlarından birisi olan ve cenaze levazımatçılığı işi ile uğraşan Kıbrıslı Türk iş adamı Ramadan Güney Brookwood Mezarlığı'nı satın almıştır.

Son Osmanlı Halifesi Abdülmecid'in eşi Atiye Mehisti Hanım ve kızı Dürrüşehvar Sultan bu mezarlıkta yatmaktadır. İçinde bir Türk Hava Şehitliği de bulunur. Türk Hava Şehtiliği'nde II. Dünya Savaşı sırasında eğitim gördükleri Londra'da ölen 14 hava subayı yatmaktadır.