Siklet araba

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bisiklet araba sayfasından yönlendirildi)

Siklet araba

1912 Bédélia BD-2
1914 MHV Hawk

1910 ile 1920'lerin başları arasında Avrupa'da ve Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen küçük, hafif ve ucuz araba siklet arabası idi. Sıklet arabalarının amacı motosiklet ile araba arasındaki pazardaki boşluğu doldurmaktı.[1]

Sıklet arabalarının ölümü Citroën Type C, Austin 7 ve Morris Cowley gibi daha büyük arabalardan kaynaklanıyordu. Küçük, ucuz araçlar İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yeniden ortaya çıktı ve mikro otomobiller olarak biliniyorlardı.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

1911 Violette
1914 La Vigne ‘ın reklamı
1912 Premier’in reklamı

Sıklet arabaları tek silindirli veya V-ikiz yapılandırmalı (veya bazen dört silindirli motor) bunlar genellikle hava soğutmalıydı.[2]

Bazen motosiklet motorları kullanıldı bu durumda motosiklet şanzımanı da kullanıldı.

Tüm sıklet arabalarının debriyajları ve değişken dişlileri olması gerekiyordu. Bu gereklilik, kayışın kasnak üzerinde bir kavrama görevi görecek şekilde kaydırılması ve dişli oranını değiştirmek için kasnak çapının değiştirilmesi gibi en basit cihazlarla karşılanabilir. Kayış tahrik veya zincir tahrik gibi yöntemler gücü tahrik tekerleğine/tekerleklerine [3] genellikle yalnızca bir tekerleğe iletmek için kullanıldı bu nedenle diferansiyel gereksizdi.

Gövdeler hafifti ve bazen minimum hava koruması veya konfor özellikleri sunuyordu.

Sıklet arabalarının yükselişi hafif küçük motorlu otomobillerin hem tescili hem de yıllık lisansları için azaltılmış vergilendirmenin doğrudan bir sonucuydu. 14 Aralık 1912'de Federation Internationale des Clubs Moto Cycliste'in bir toplantısında, resmi olarak Birleşik Krallık, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya, Avusturya ve Almanya tarafından kabul edilecek uluslararası bir sıklet araba sınıflandırması yapılması gerektiğine karar verildi. Bu toplantının sonucunda aşağıdaki sıklet arabası sınıfları tanımlandı:

Sınıf Max. ağırlık Max. silindir hacmi Min. lastik kesiti
Büyük 350 kg (772 lb) 1.100 cc (67 cu in) 60 mm (2,4 in)
Küçük 150 kg (331 lb) 750 cc (46 cu in) 55 mm (2,2 in)

Kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1898'den 1910'a kadar otomobil üretimi hızla genişledi. O dönemin hafif arabaları yaygın olarak voiturette'ler olarak biliniyordu. Daha küçük sıklet arabalar, Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden kısa bir süre önce bir patlama ile 1910 civarında, Temple Press 27 Kasım 1912'de "The Cyclecar" dergisini yayınlamasıyla (daha sonra "The Light Car and Cyclecar" olarak yeniden adlandırıldı) ve Cyclecar Club'ın (daha sonra British Automobile Racing Club'a dönüştü) oluşumuyla ortaya çıktılar. 1912'den itibaren Olympia'daki Motor Cycle şovu Motor Cycle ve Cycle Car Show oldu.

1911'de Birleşik Krallık ve Fransa'nın her birinde bir düzineden az sıklet araba üreticisi vardı ancak 1914'te Almanya, Avusturya ve diğer Avrupa ülkelerinde 100'den fazla üretici vardı.[4] 1912'de AC Sociable, "hem zevk hem de iş için yollardaki en popüler bisiklet arabalarından biri" olarak tanımlandı,[5] başka bir kaynak "Humberette"in o zamanlar en popüler sıklet arabaları olduğunu belirtir.[6] Sayısız markanın çoğu nispeten kısa ömürlüydü, ancak Bédélia (1910-1925), GN (1910-1923) ve Morgan (1910'dan günümüze) dahil olmak üzere birçok marka daha uzun ömürlü oldu..[7]

Ölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

1920'lerin başında, sıkletli arabanın günleri sayılıydı. Ford gibi kitlesel üreticiler, genellikle küçük sıkletli otomobil üreticilerinin fiyatlarını düşürmek için fiyatlarını düşürmeyi başardılar. Avrupa'da Citroën 5CV, Austin 7 veya Morris Cowley gibi benzer uygun fiyatlı otomobiller sunuldu.

Sıklet araba patlaması bitmişti. Sıklet araba üreticilerinin çoğu kapandı. Chater-Lea gibi bazı şirketler motosiklet üretimine geri dönerek hayatta kaldı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra küçük, ekonomik arabalar yeniden talep gördü ve yeni bir dizi üretici ortaya çıktı. Ancak sıklet araba adı yeniden ortaya çıkmadı ve arabalara meraklılar tarafından mikro otomobil'ler ve genel nüfus tarafından kabarcık araba'lar denildi.

Motor yarışı[değiştir | kaynağı değiştir]

1913 ve 1920 yılları arasında sıklet arabaları için çeşitli motor yarışları düzenlendi. Sıklet arabalarına düzenlenen ilk yarış 1913'te Automobile Club de France tarafından organize edildi, ardından 1920'de Le Mans'da bir Cyclecar GP yapıldı. Auto Cycle Union Eylül 1914'te Man Adası'nda sıklet yarışlarını başlatacaktı ancak savaşın başlaması nedeniyle yarış yarıda kaldı.[8]

Ülkeye göre siklet arabalarının listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arjantin[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya[değiştir | kaynağı değiştir]

Belçika[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekoslovakya[değiştir | kaynağı değiştir]

Danimarka[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanistan[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya[değiştir | kaynağı değiştir]

Polanya[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanya[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç[değiştir | kaynağı değiştir]

İsviçre[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Devletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Special Features / Cyclecars". www.carhistory4u.com. 22 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2011. 
  2. ^ "American Cyclecar Manufacturers". www.american-automobiles.com. 18 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2018. 
  3. ^ "Motoring memories - Cyclecars". www.autos.ca. 22 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2018. 
  4. ^ The Light Car, C.F.Caunter. HMSO 1970 (first published 1958)
  5. ^ The Motor Cycle and Cycle Car Show, The Automotor magazine, 30 November 1912, p1448
  6. ^ The Car and British Society, Sean O'Connell, Manchester University Press, 1998, p17
  7. ^ "The Competitors in Trials and Races, the Rivals in Business". www.morgan3w.de. 9 Nisan 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2018. 
  8. ^ "Current Chat", The Motor Cycle magazine, 3 September 1914, p300
  9. ^ Kimes, Beverly Rae (2007). Walter L. Marr, Buick's Amazing Engineer. Boston: Racemaker Press.