İlk Folyo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Birinci Folyo sayfasından yönlendirildi)

İlk Folyo ya da Birinci Folyo, William Shakespeare'in oyunlarının toplanmış ilk baskısıdır ve ölümünden yedi yıl sonra 1623'te derlenmiş ve yayınlanmıştır. Folio basımları, prestij öğeleri olarak görülen büyük ve pahalı kitaplardı.

Shakespeare, 36'sı Birinci Folyo'da yer alan yaklaşık 37 oyun yazdı. Bu oyunların çoğu, 1599'da Thames'in güney kıyısında inşa edilmiş, Londra'da bir açık hava tiyatrosu olan Globe'da oynandı. Shakespeare'in orijinal el yazmalarının hiçbiri günümüze ulaşmadığından (muhtemelen Shakespeare'in sahip olduğuna inanılan Sir Thomas More hariç) varliklarini Birinci Folyadan (büyük kitap) biliyoruz.

First Folio'daki 36 oyundan 17'si Shakespeare'in yaşamı boyunca çeşitli iyi ve kötü küçük dörtlü baskılarda basıldı, biri ölümünden sonra basıldı ve 18'i henüz hiç basılmamıştı. Birinci Folyo'yu bu kadar önemli yapan da bu gerçek; onsuz, Shakespeare'in Onikinci gece, Kısasa kısas, Macbeth, Julius Caesar ve Hırçın Kız dahil 18 oyunu asla hayatta kalamayabilirdi.

Metin, Shakespeare'in iki aktör ve arkadaşı John Heminge ve Henry Condell tarafından derlendi, onlar kurguladılar ve baskıyı denetlediler. Richard Burbage, Will Kemp ve Shakespeare'in kendisiyle birlikte Shakespeare'in oyunlarında rol alan "Başrol Oyuncuları" listesinde yer alırlar.

Heminge ve Condell, oyunları komediler, trajediler ve tarihler olarak ayırdılar.Mümkün olduğunca güvenilir bir metin üretmek için, onu iyi dörtlüklerden ve yazara ait adil kopya ve çalışma taslakları gibi (şimdi kayıp) el yazmalarından derlediler.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2022.