Beyaz Gül (grup)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ludwig-Maximilian Üniversitesi'nin önündeki Beyaz Gül Anıtı, Münih

Beyaz Gül (Almanca: Die Weiße Rose), Almanya'da 1940-1943 arasında etkinlik göstermiş antifaşist bir direniş grubunun adı.[1]

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup, Münih Üniversitesi'nden beş öğrenci ile onların felsefe profesörleri olan Kurt Huber'den oluşuyordu. Bu öğrenciler Sophie Scholl, erkek kardeşi Hans Scholl, Alex Schmorell, Cristoph Probst ve Willi Graf'tı.

Etkinlikleri ve eylemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nazi yönetiminin soykırım eylemlerine karşı örgütlenen ve Münih ile çevresinde bildiri yazıp dağıtma ve duvarlara yazı yazma eylemleri gerçekleştiren grubun bazı üyeleri, 1943'te yine üniversitede bildiri dağıtırken yakalanmış ve ardından grubun diğer üyeleri de yakalanarak idam edilmişlerdir.

İlk aşamada, yani Haziran/Temmuz 1942'de, her biri yaklaşık yüz adet basılan 4 adet bildiri dağıttılar. Ocak 1943'te, 5. bildiri ortaya çıktı ve 6.000 ila 9.000 adet basılarak Almanya’nın güneyi ve Avusturya’da dağıtıldı. Şubat 1943'te Münih’in bazı binalarına “Batsın Hitler”, “Katil Hitler” ve “Özgürlük” yazdılar. Aynı tarihte grubun 6. bildirisi ortaya çıktı. Stalingrad’da yaşanan hezimetten de faydalanarak, Münih Üniversitesi gençliğini Nazi sisteminden uzaklaşmaya çağırdılar. 18 Şubat 1943'te, bu bildirinin dağıtımı esnasında Hans ve Sophie Scholl kardeşler tutuklandılar ve 22 Şubat 1943'te idam cezasına çarptırılarak aynı gün infaz edildiler.[1]

19 Nisan 1943 tarihinde Schmorell, Graf ve Huber’de ölüm cezasına çarptırıldı ve infaz edildi. Ekim 1944 tarihine kadar 5 mahkeme daha yapıldı ve 12 yıla varan hapis cezaları verildi.

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugün Almanya'da Beyaz Gül üyelerinin adlarını taşıyan okullar vardır. Yönetmen Michael Verhoeven, 1986 yılında olayı beyaz perdeye aktaran "Beyaz Gül" adında bir film çekmiştir.

2005 yılında Sophie Scholl - Son Günler (Almanca: Sophie Scholl - Die Letzen Tage) adında, grup üyelerinden Sophie Scholl'ün idam edilişinden önceki günlere odaklanan bir film çekilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "LMU-Weiße Rose". 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2016.