Romanos o Melodos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Besteci Romanos sayfasından yönlendirildi)
Romanos
Romanos o Melodos ikonası (1649)
Besteci
Doğum5. yüzyılın sonları[1]
Emesa
(günümüzde Humus, Suriye)
Ölüm555 sonrası[1]
Konstantinopolis
(günümüzde İstanbul, Türkiye)
Kutsayanlar
Yortu1 Ekim (14 Ekim N.S.)[2]
SimgeBir kilisenin ortasında yükseltilmiş bir platformda duran, üzerinde İsa'nın Doğuşu'nun yazılı olduğu Kontakion parşömenini tutan, papaz kılığına girmiş genç adam. Etrafı Patrik, İmparator ve cemaat üyeleri tarafından kuşatılmıştır. Onun simgesi genellikle aynı güne denk gelen Tanrı'nın Annesinin Korunması simgesiyle birleştirilir.
Bazen sağ elinde buhurdan, sol elinde ise küçük bir kilise maketi tutan bir papaz olarak tasvir edilir.
Koruyucu azizMüzik

Besteci Romanos (YunancaῬωμανὸς ὁ Μελωδός Romanos o Melodos; 5. yüzyılın sonları - 555'ten sonra), Bizans müziği tarihinde merkezi bir erken dönem figürü olan Bizans ilahi yazarı ve bestecisidir.[1] "Ritmik şiirin Pindaros'u" olarak anılan sanatçı,[3] altıncı yüzyılda gelişti, ancak eserlerinin en eski el yazmaları bundan yüzyıllar sonrasına tarihlenmektedir.[4] Zamanının önde gelen Kontakion bestecisiydi.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b c Engberg 2001.
  2. ^ (Yunanca) Great Synaxaristes: Ὁ Ὅσιος Ῥωμανὸς ὁ Μελῳδός 7 Eylül 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 1 Οκτωβρίου. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
  3. ^  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Romanos". Encyclopædia Britannica. 23 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 576–577. 
  4. ^ Mellas 2020, ss. 24–25.
  5. ^ Levy 2001.
Genel