The Battle for Wesnoth

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Battle for Wesnoth sayfasından yönlendirildi)
the Battle of Wesnoth map.

The Battle for Wesnoth, GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir sıra bazlı strateji oyunudur. Battle for Wesnoth öğrenmesi kolay fakat hayli derinlikli, basit ve eğlenceli bir oynanışa sahiptir. Tek oyunculu, çok oyunculu ve çevrimiçi modları vardır. Oyunda güçlü bir yapay zeka vardır. Oyunun uzun bir geçmişi vardır. David White 18 Temmuz 2003'te ilk geliştirme versiyonu 0.1'i çıkarmıştır. Ancak oyun esas

şeklini 1.0 ile almıştır. 2005 yılında çıkan 1.0 sürümünde 4 hazır seferberlik bulunurken, geliştirilen oyunun son kararlı sürümü 1.10.7'de 16 hazır seferberlik bulunur. Ayrıca açık kaynak kodlu olduğu için sürekli olarak geliştirilebilmektedir.Son geliştirme ise 11 Kasım 2016'da yapılmıştır.Bu güncellemeyle bazı özellikler oyundan çıkarılmıştır

Oyun[değiştir | kaynağı değiştir]

Wesnoth altıgen haritalarda dönüş tabanlı savaş-strateji oyundur. Savaş stratejisi günün saatlerine, eldeki birimlerin türü ve seviyesine, düşman birimlerini türü ve seviyesine, düşmanın konumuna, arazi türüne göre çok fazla değişkenlik gösterebilir.

Wesnoth’ta savunma arazi yapısına bağlıdır. Örneğin elfler ormanlarda yüksek savunmaya sahipken, cüceler dağlar ve madenlerde yüksek savunmaya sahiptirler. Saldırılar mesafeye göre yakın ve menzilli olarak ayrılır. Saldırı türleri ise kesme, delme, darbe, gizemli, soğuk ve ateş şeklindedir.

Günün saatleri savaşlar üzerinde etkilidir.abah ve ikindi adil birimler avantajlıdır. Gece ve sabaha karşı kaypak tanımlı birimler avantajlıdır. Akşam ve şafakta ise bütün birimler eşit mücadele eder. Adil birimler(insan) gündüz daha iyi savaşırken kaypak tanımlı birimler(ork, yarı ölü) gece daha iyi savaşırlar. Tarafsız birimler(elf,cüce..) değişimlerden etkilenmezler. Bazı senaryolar daima vaktin gece kabul edildiği yeraltında geçer.

Oyunun temelinde KISS prensibi vardır. Buna göre oyun karmaşık olmamalıdır. Karmaşık olmamasına rağmen oyundaki şans faktörünün büyük etkisi ve güçlü yapay zeka oyuna stratejik derinlik kazadırmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]