Bachata (müzik)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bachata (ya da okunuşuyla baçata) Dominik Cumhuriyeti’nin 4/4 ritimli, romantik bir müzik ve dans türüdür. Daha çok gitarın ön planda olduğu baçata müzikleri vurmalı çalgılar (bongo, maracas, guiro) ve bas gitar eşliğinde üç veya dört gitarla çalınır.

1960'lı yıllara dayanan bu müzik ve dans türü yerliler tarafından ''acılı aşk şarkısı'' olarak nitelendirilir. Amerika'da tıpkı Rap müzik gibi baçata da fakir halkın sesi olarak nitelendirilir.[1] İlk kaydedilmiş baçata parçaları 1961 yılına dayanır.( José Manuel Calderón : "Borracho de amor" ve "Que será de mi (Condena)", Leonardo Paniagua : Canción de guardia cobrao)

Baçata 1960'lı yıllarda Dominik halkı tarafından yadırganmış ve fakir eğlencesi olarak görüldüğü için rağbet görmemiştir. Ülkede bir dönem yasaklanan bu dans türü zaman içinde dünyaya yayılmıştır.[2] Baçata müziğinin uluslararası başarısı 1991’de Juan Luis Guerra’nın "Burbujas De Amor" adlı parçasının "Euro Hot 30" adıyla belirtilen Avrupa’da en tutulmuş 30 parçalık listenin başına yerleşmesiyle gerçekleşmiştir.

Daha sonra 1999’da Frank Reyes’in başarılı parçası "Ajena"yla ve Luis Miguel del Amargue’nin "Te echo de menos" adlı parçasıyla birlikte baçata müziğiyle yapılan danslar yaygınlaşmış ve dans pistlerinde salsa ve merengue danslarının yanı sıra baçata dansı da yapılmaya başlanmıştır.

Baçata, başlangıçta hüzünlü ve ağır hareketlerle yapılmış olsa da günümüzde oldukça hareketli sayılabilecek bir dans türüdür.[1]

Bachata müzisyenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Kısa Tarihçe". Bachata Dansı. 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Duyguların Dansı Bachata'nın Tarihi". 9 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.