Başkurdistan Cumhuriyeti Başkurt Kadın Cemiyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Başkurdistan Cumhuriyeti Başkurt Kadın Cemiyeti (Rusya) sayfasından yönlendirildi)

Başkurdistan Cumhuriyeti Başkurt Kadın Cemiyeti ( Başkurtça: Башҡортостан Республикаһының Башҡорт ҡатын-ҡыҙҙары йәмғиәте) kadınların toplumdaki statüsünü; sosyo-politik, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamındaki rolünü; aile güçlendirme, koruma ve gelişim kültürünü ve Başkurt dilini, halk geleneklerini ve el sanatlarını geliştirmek amacıyla kurulmuştur.

Merkezi Ufa kentinde Başkurdistan'da bulunmaktadır.

Genel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

"Başkurdistan Cumhuriyeti Başkurt Kadınları Cemiyeti" 17 Kasım 1990'da Kurucu Meclis'te Ufa'da kuruldu.[1]

2007 yılı itibarıyla Başkurt Kadın Kurulu'nda 30 üye bulunmaktadır.

Organizasyon, Başkurdistan bölge ve şehirlerinin günlerine, ulusal bayramlar, yarışmalar, bilimsel ve pratik konferanslar, yetimhane yardımları gibi çeşitli sosyal etkinliklere aktif olarak katılır.

Başkurt Kadın Derneği, "Genç ve Örnek Aile Yarışması", "Güzellik Yarışması",[2] "Başkurt Ulusal Kostüm Yarışması", Başkurt şair ve öykücü yarışmaları, "En İyi Anne Yarışması" gibi cumhuriyetçi ve bölgesel yarışmaların organizatörlerinden biridir.

Başkurt Kadın Derneği, Dünya Başkurt Kurultayı Başkurdistan Kadınlar Birliği üyesidir. Dernek, Bölgeler Arası Kadın Kamu Örgütü, Türk Dünyası Dünya Kadınlar Birliği ve "Ak Tirma" kamu kuruluşu ile işbirliği yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]