BK Budivelnik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(BK Budivelnyk sayfasından yönlendirildi)
BK Budivelnyk
{{{ad}}} arması
LigUkrayna Basketbol Süper Ligi
EuroLeague
Kuruluş1945
SalonMeridian Spor Kompleki
(Kapasite: 1,500)
Kiev Spor Sarayı
(Kapasite: 7,000)
RenklerYeşil-Beyaz
    -    
BaşkanUkrayna Bohdan Guliamov
BaşantrenörLetonya Ainars Bagatskis
Şampiyonluk1 Sovyetler Birliği Ligi
8 Ukrayna Süper Ligi
Resmî sitebudivelnyk.ua
Formalar

BK Budivelnyk, Kiev'de yer alan Ukraynalı profesyonel basketbol kulübü. Kulüp Ukrayna Basketbol Süper Ligi ve EuroLeague'de mücadele etmektedir. Budivelnyk'in sahibi, bankacılık ve yatırım şirketi PrivatBank 'tır ve bu banka tarafından yönetilmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulübün şu anki hali 1962 yılında kuruldu. SSCB Premier Basketbol Ligi'nin lider kulüplerinden bir tanesiydi. Kiev'de yer alan, 1945'te kurulan diğer takım SKIF'in, başka şekliydi. Sovyet zamanlarında kulüp maçlarını 7.000 kişilik Kiev Spor Sarayı'nda yapmaktaydı. Takım 1989 yılında Sovyet Ligi'ni ve 6 kez de Ukrayna Ligi'ni kazandı.

Uzun başarılı geçen dönemin ardından, kulüp yaşadığı finansal problemler nedeniyle Ukrayna'da bir alt lige düştü. Ancak 2006'da bir grup iş adamının kulübü kurtarması ve hatırı sayılır derecede kulübe yatırım yapmasıyla kulüp tekrar Ukrayna Süper Ligi'ne yükseldi. 2 yıl içinde tekrar Ukrayna'daki en güçlü takımlardan birisi oldu ve Ukrayna ulusal ligini 2. sırada noktaladı.

Mart 2010'da Budivelnyk yönetimi, Euroleague Basketball CEO'su ve başkanı Jordi Bertomeu ile bir basın toplantısı düzenleyerek, kulübün birkaç sene içerisinde EuroLeague'de yarışabileceğini duyurdu. Sonunda takım 2013-14 sezonunda wildcard ile Euroleague vizesini almış oldu.

İsim[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım 1945'ten 1962 yılına kadar SKIF adıyla yarıştı. Şimdiki takım 1962'den beri şu anki adını kullanmaktadır. Takımın adı Ukraynaca'da "İnşaatçı" anlamına gelmektedir. Takımın takma adları "Konstruktor" (İnşaatçı) ve "Stroitel" (Rusça'da "İnşaatçı")'dır.

Arena[değiştir | kaynağı değiştir]

BK Budivelnyk, iç saha maçlarını 7,000 kişi kapasiteli Kiev Spor Sarayı'nda oynamaktadır. Kiev Spor Sarayı 1960 yılında inşa edilmiştir.

Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı eski oyuncuları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]