Avernus Gölü

Koordinatlar: 40°50′18″K 14°04′30″D / 40.83833°K 14.07500°D / 40.83833; 14.07500
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Avernus gölü sayfasından yönlendirildi)


Avernus Gölü (İtalyancası Lago d'Averno) Güney İtalya'nın Campania bölgesinde Pozzuoli'nin 4 km (2.5 mil)kuzeybatısında yer alan bir krater gölüdür. Campi Flegrei adıyla bilinen volkanik bölgenin hemen yanındadır ve geniş Campanian volkanik yayının bir parçasını teşkil eder. Göl daireseldir, çapı 2 km (1 mil)dir, derinliği ise 60 m (213 ft)dir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanca "kuşsuz" anlamına gelen αορνος (orijinali αϝορνος) kelimesinden ismini alır. Gerçekte de Kamerun'daki Nyos Gölü'nün trajik örneğinde de görüldüğü gibi krater göllerinden ölümcül dumanlar çıkabilmektedir.

Mitolojik ve tarihsel önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik Roma'da gölün özel bir önemi vardır. Zira inanışa göre Hades'e, yani yer altı dünyasına bu gölden girilir. Avernus kelimesi Romalı yazarlar tarafından yer altı dünyasıyla eş anlamlı kullanılırdı. Virgil'in Aeneid adlı eserinde, Aeneas yer altı dünyasına gölün yakınındaki bir mağaradan iner.

Lake Avernus I Richard Wilson, c. 1765

Gölün tehlikelerine rağmen Romalılar göl sahillerinde yerleşmişler, villalar ve üzüm bağları tesis etmişlerdir. Gölün ilahi kişileştirmesi deus Avernustur ve göl kenarındaki tapınaklarda kendisine ibadet edilir. Gölün doğu kıyısında büyük bir Roma Hamamı inşa edilmiştir.

MÖ 37 yılında Romalı general Marcus Vipsanius Agrippa gölü Julius Caesar'ın adına itafen Portus Julius adında donanma üssüne çevirmiştir. Avernus Gölü, Lucrinus Lacus) adındaki yakındaki bir göle bir kanalla bağlıdır. Ayrıca gölün kıyısı bir yunan kolonisi olan Cumae'ye Cocceio'nun Mağarası (İtalyancası Grotta di Cocceio) adıyla bilinen 1 km (0.6 mil) uzunluğunda bir yer altı geçidiyle bağlıdır. Bu yer altı geçidi gemilerin geçmesi için uygun genişliktedir. Bu geçit dünyanın ilk ana yol tünelidir ve 1940'lara kadar kullanılmıştır.

Göle İtalyan coğrafyacılar Lago di Tripergola adını vermişlerdir. [1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. [1]29 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.