Suikast Çemberi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Assassins (film) sayfasından yönlendirildi)
Suikast Çemberi
Assassins
Suikast Çemberi film posteri
YönetmenRichard Donner
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)The Wachowskis
Oyuncular
MüzikMark Mancina
Görüntü yönetmeniVilmos Zsigmond
Kurgu
Stüdyo
DağıtıcıWarner Bros.
Çıkış tarih(ler)i6 Ekim 1995 (1995-10-06)
Süre133 dakika[1]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri[2]
Dilİngilizce
Bütçe$50 milyon
Hasılat$83.3 milyon[3]

Suikast Çemberi (İngilizce özgün adıyla: Assassins) yönetmenliğini Richard Donner'ın yaptığı 1995 Amerikan aksiyon gerilim filmidir. Senaryo Wachowski Kardeşler ve Brian Helgeland tarafından yazılmıştır. Filmde başrolleri Sylvester Stallone, Antonio Banderas ve Julianne Moore paylaşmıştır. Wachowski'ler, senaryolarının tamamen Helgeland tarafından yeniden yazıldığını ve isimlerini filmden çıkarmaya çalıştıklarını ancak başarısız olduklarını belirttiler.[4][5]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Suikastçı Robert Rath (Sylvester Stallone), akıl hocası Nicolai'yi birkaç yıl önce öldürmesini unutamamakta ve emekli olmayı planlamaktadır. Bir görevdeyken, başka bir suikastçı olan Miguel Bain (Antonio Banderas), önce davranarak Rath'ın hedefini ortadan kaldırmayı başarır. Bain daha sonra Rath'ı da öldürerek dünyanın en iyi suikastçısı olma planını açıklar.

Rath, Bain'i kimin gönderdiğini bulmaya çalışırken, Müteahhit ona emekli olmasına izin verebilecek kazançlı bir iş teklif eder: Sahip olduğu bir bilgisayar diskinin dört Hollandalı alıcısı olan Electra (Julianne Moore) adlı bir bilgisayar korsanını öldürmek ve diski geri almak. Electra, bulunduğu binadaki odalar arasında eşyaları uzaktan taşımak için CCTV kameraları ve ayrıntılı bir mekanizma kurar.

Bain, Interpol ajanları olduğunu keşfettiği dört Hollandalı alıcıyı önce bulur ve öldürür. Rath, bu arada Electra'yı yedekler ve ikisi diskle Bain'den kaçar. Rath, Müteahhit tarafından onu öldürmek amacıyla yerleştirilen bir bombanın bulunduğu bir evrak çantasında kendisine verilen ücreti karşılığında diski değiştirir. Electra daha sonra ona diski değiştirdiğini, Rath'ın geri gelip gelmeyeceğini bilmediğini söyler. Rath, Müteahhitden bu sefer bir bankaya havale edilmek üzere büyük ölçüde bir para talep eder.

Müteahhit daha sonra Rath'ı öldürmesi için Bain'i tutar. Rath ve Electra, Porto Riko'daki bankaya giderler; burada Rath, Bain'in keskin nişancı olarak kullanacağı eskimiş, terk edilmiş bir oteli belirler ve bir tuzak planlar.

Bain, Rath ile çatışmaya girer ve öldükten sonra, birden Nicolai ortaya çıkar ve Rath onu yıllar önce vurduğunda kurşun geçirmez yelek giydiğini söyler. Nicolai'nin onu da öldüreceğini bilen Bain, Rath'a katılarak birlikte Nicolai'ye ateş ederek öldürürler. Bain hala Rath'ı öldürerek dünyada bir numara olmayı istediğini söyler. Electra güneş gözlüklerini takarak Rath'ın Bain'i görmesini sağlar; Rath onu öldürmek için ceketinin içinden ateş eder. Bain'in ölümünden sonra Rath ve Electra mekanı terk eder, Electra'nın kedisini alır ve gerçek isimlerinin sırasıyla Joseph ve Anna olduğunu söylerler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ASSASSINS (15)". British Board of Film Classification. 2 Ekim 1995. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2012. 
  2. ^ "Assassins". British Film Institute. Londra. 29 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2012. 
  3. ^ Assassins (1995) - Financial Information 26 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Numbers.
  4. ^ [1] 25 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ "Beyond the Matrix". The New Yorker. 10 Eylül 2012. 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]