İçeriğe atla

Artrogripozis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
14.45, 24 Aralık 2016 tarihinde YBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17969086 numaralı sürüm (Silinmiş şablona verilen bağlantı kaldırıldı)

Arthrogriposis congenita, Arthromydysplasia congenita veya Crooked Calf Sendromu. Buzağıların eklemlerinde deformasyon ile karakterize konjenital (doğmasal) bir malformasyondur. Kaslarda anatomik ve histopatolojik deformasyonlarla karakterizedir.

Etiyoloji

Hastalığın etiyolojisi net olarak bilinmemekle birlikte şu sebeplerden olduğunu sanılmaktadır:

  • Gebelik sırasında annenin yakalandığı bazı viral infeksiyonlar.
  • Mangan yetersizliği.
  • Bazı intoksikasyonlar (örneğin Acı bakla intoksikasyonu).

Klinik görünüm

Temelde 2 tür Arthrogriposis congenita vardır.Bunlar: Bilek-damak sendromu ve Bilek bukağılık sendromu dur.

Bilek-damak sendromu

Bileklerde ve bacaklarda (dört bacak, ön veya arka iki bacak veya çapraz iki bacak) deformasyon ile palatoşizis (damak yarığı) ile karakterizedir. Üst damak yarık olduğu için prognozu şüpheli-ümitsiz arasıdır ve genellikle neonatal ölüm ile son bulur.

Bilek bukağılık sendromu

Malformasyon'un hafif formudur. Arquere, Blatuere gibi klinik bir görünüme sahiptir.Tedaviye büyük oranda yanıt verir.

Tedavi

Bilek-damak sendromu; Bu malformasyonun tedavisi yok kabul edilir. Ancak palatoşizis, düzeltilebilecek durumda ise operatif yolla düzeltilir.Sonrasında yine operasyonla eklemlere tenetomi uygulanarak eklemler normal anatomik pozisyona getirilmeye çalışılır.

Bilek-bukağılık sendromu; A,D ve E vitaminleri ile Mangan uygulaması yapılır. Operasyonla tenetoni yapılarak eklemler normal anatomik pozisyonuna getirilmeye çalışılır.

Kaynakça

  1. Veteriner Özel Cerrahi. E. SAMSAR, F. AKIN