İçeriğe atla

Ardıç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.32, 22 Aralık 2016 tarihinde 88.237.133.171 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17962879 numaralı sürüm (Eskiden Ardıcın sadece ardıç kuşu tarafından çimlendiği bilinmekteydi.Ancak bu tabu yıkılarak suni çimlendirme başarıyla gerçekleştirilmiştir.)
Ardıç
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Pinophyta
(Açık tohumlular)
Sınıf: Pinopsida
Takım: Pinales
(İğne yapraklılar)
Familya: Cupressaceae
(Servigiller)
Cins: Juniperus
L.
Türler

Metne bakınız.

Ardıç ağacı dağlık alanlarda rahatlıkla üremekte ve yetişmektedir. Bu nedenle dağ yaşamını benimsemiş konar göçer kültürlerde ardıç ağacı önemli bir yere sahiptir. Ayrıca kimi Göçebe halklara ait kültürlerde dinsel törenler genellikle ardıç ağacının dumanı ile yapılmaktadır.
Juniperus occidentalis var. australis.

Ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından Juniperus cinsine ait iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adı.

Üremesi için bir başka türe bağlı olabilmektedir. Eskiden Ardıç tohumlarının yere dökülerek ve dökülen bu tohumların bir ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenmenin gerçekleşmediği düşünülmekteydi.Ancak Hazin Cemal GÜLTEKİN ve arkadaşları Ardıç tohumlarına uyguladıkları işlemlerle yapay olarak Ardıç tohumlarını çimlendirmeyi başarmışlardır.[1][2]

Şaman Türkmen'lerde ve Bektaşi - Alevilerde kutsal olarak kabul edilen bir ağaçtır. Dallarına bez baglanarak dilek tutulur veya dalları tekkelerde tütsü olarak kullanılır.

Türkiye'deki en eski ardıç ağacının Konya, Taşkent Alata (Balcılar)'da bulunduğu iddia edilmektedir. Bu iddiaya göre bin veya 2300 yaşında olan bu ağaca yöresel olarak ağıl ağaç denilmektedir.[3]

Ardıç tohumları pek çok hastalığın tedavisinde "bitkisel ilaç" olarak yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ardıç tohumları yemeklere koku ve tat vermek maksadıyla da kullanılırlar - özellikle yağlı et yemeklerinde yemeği "hafifletmek"te de çok yararlıdır.

Türleri

Kaynakça

  1. ^ Tomás Santos, José L. Tellería, Emilio Virgós (1999). "Dispersal of Spanish juniper Juniperus thurifera by birds and mammals in a fragmented landscape". Ecography. 22 (2). ss. 193-204. 
  2. ^ Thomas Pennant (1818). British zoology, Volume 1. J. Christie. s. 439. 
  3. ^ "Zamana meydan okuyan ağaç". konyahaber.com.tr. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2012. .(Türkçe)