António Correia (amiral)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

António Correia (c. 1487 - 1566), 1521'de Bahreyn'i fetheden ve Basra Körfezi'nde seksen yıllık Portekiz egemenliğini başlatan Portekizli bir komutandı.

Correia, bir nesil önce Portekiz'in Calicut bombardımanı sırasında kötü ün kazanmış tüccar ve kâşif Aires Correia'nın oğluydu.[1] Babası gibi, António Correia da Portekiz'in Hint Okyanusu'ndaki genişleyen imparatorluğunda macera ve siyasî entrika aradı.

15. yüzyılın başlarında, Bahreyn toprakları hem günümüz Bahreyn devletini hem de Katif'i (Doğu Arabistan) kaplıyordu ve körfezin doğu kıyılarına hâkim üç Jabrid kardeşten biri olan Kral Mukrin bin Zamil tarafından yönetiliyordu. Kral Mukrin, Bahreyn'i müreffeh kılan kazançlı inci balıkçılığından haraç ödediği Hürmüz Huwala Krallığı olan Portekiz vasallarının nominal vasalıydı. Portekizli amiral Afonso de Albuquerque, 1515'te Hürmüzlere boyun eğdirip krallığa dost liderler yerleştirdikten sonra, Jabridleri Portekiz'in Körfez'deki kontrolünün önündeki ana engel olarak tanımladı.[2]

1521'de Mukrin, Hürmüzlere[3] yapılan ödemeleri durdurdu ve Portekizlilerin Bahreyn'i boyunduruk altına almak için bir deniz kuvvetinin başına António Correia'yı ataması için teşvik etti. Portekiz kuvvetleri Hürmüz müttefikleriyle 27 Haziran 1521'de karaya çıktı ve günümüz Kardabad yakınlarındaki bir savaşta Jabridlerle savaştı. Bahreyn kuvvetleri yenildi ve Mukrin yakalandı ve savaşta uyluğundaki bir yaradan öldükten sonra, başını Hürmüz'e geri gönderen Hürmüzlerin Pers amirali tarafından kafası kesildi. Correia, daha sonra Kral Mukrin'in kanayan kafasını ailesinin arması üzerinde betimledi. Kesik kafa, Correia'nın soyundan gelen Lousã Kontu'nun arması üzerinde hâlâ gösterilmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ William Brooks Greenlee (1995), The Voyage of Pedro Álvares Cabral to Brazil and India, Asian Educational Services, p.200.
  2. ^ Juan Cole (2007), Sacred Space and Holy War, IB Tauris, p.37.
  3. ^ Sanjay Subrahmanyam (1997), The Career and Legend of Vasco Da Gama, Cambridge University Press, p.288.
  4. ^ Charles Belgrave (1966), The Pirate Coast, G. Bell & Sons, p.8.