Bulgaristan yapımı anti helikopter mayınları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Anti Transport Mayını sayfasından yönlendirildi)

4AHM-100, AHM-200, AHM-200-1, AHM-200-2, PMN-150, ve PMN-250 Bulgaristan yapımı birer yönsel parça tesirli anti helikopter mayınıdır. Yakınsal füze denilen ve hedefine yakınlaşmasını sağlayan algılayacılara sahip bir tür savaş başlığına sahiptirler.

Tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sistem Institute of Metal Science tarafından geliştirilmiş olup benzer özelliklere sahiptirler. Fünyelerin iki algılayıcısı bulunur. İlk olanı akustik sensördür. Yaklaşmakta olan bir helikopter olduğunda havada çıkarttığı ses dalgalarını yakalayarak ikinci sensörü çalıştırır. İkinci sensörü ise bir radardan oluşur. Hedef istenilen mesafeye yakınlıştığı zaman savaş başlığını ateşler. Savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışmakta olup parçalanarak 200 metre etkiye sahip bir alan yaratır. Jane's Mines and Mine Clearance kitabında büyük bir hayranlıka belirtilen IFF sistemi sayesinde yaklaşmakta olan hava aracının dost olması durumunda mayın pasif duruma geçer.

Mayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

PMN-150 ve PMN-250[değiştir | kaynağı değiştir]

PMN-150 ve PMN-250 yönsel parça tesirli mayınları 60 derecelik bir açı içerisine parça fırlatma özelliğine sahiptir. PMN-150 parçalanması durumunda ortalama 1,500 parçayı 150 metrelik bir mesafeye kadar etkili olarak fırlatır. PMN-250 ise 150 modeline göre daha büyük olup 2,100 adet parçayı azami 250 metreye kadar fırlatabilir. Mayınların her ikisinin de farklı elektronik fünyeleri bulunur. Bunlar içerisinde mikrodalga, akustik ve sismik fünyeleri sayabiliriz. Mayınlar uzaktan ateşlenebildiği gibi etkisiz hale getirilebilirler.

Anti Taşıt Mayını[değiştir | kaynağı değiştir]

"Anti Taşıt Mayını" geniş dairesel şekilli bir yönsel parça tesirli mayındır. İçerisinde karışık şarapnel parçaları ile beş adet Misznay Schardin etkili patlayıcı tabaka bulunur. Parça tesirli kısmı patlama ardından yüzlerce şarapnele bölünür. Misznay Schardin etkili patlatıcı plakalar ise patlamanın ardından huni şeklini alarak zırha çarpar ve delik açar.

Temel olarak PMN-250 mayını alınmış olup 250 metreye kadar azami etkisi bulunur.

4AHM-100[değiştir | kaynağı değiştir]

4AHM-100 modeli dört adet 30 kilogramlık mayın ve merkezi bir fünyeden oluşur. Hedef belirli bir yakınlığa geldiği zaman fünye eş zamanlı olarak tüm mayınları tetikler. Mayın şu an deneme aşamasındadır.

AHM-200[değiştir | kaynağı değiştir]

AHM-200 toplam ağırlığı 35 kilogram olan ve içeriisnde 12 kilogramlık TNT barındıran bir modeldir. Mayının savaş başlığı iki kısmdan oluşur. Geniş kare savaş başlığı içerisinde 1960 adet parçaya bölünebilen yarı çentikli kısım ile şekilendirilmiş beş adet Misznay Schardin etkili patlayıcı tabaka bulunur. Parçalar 20 derecelik bir açı ile 200 metre azami menzile sahip olup 10 mmlik zırhı 100 metreden delebilir.

AHM-200-1[değiştir | kaynağı değiştir]

AHM-200-1 toplam ağırlığı 90 kilogramdır. Aynen AHM-200 modelinde olduğu gibi savaş başlığı iki kesimden oluşur. İlk kesim dairesel şekilli olup rulman bilyaları ile doludur. Huni şeklindeki kesim içerisinde ise şekilendirilmiş beş adet Misznay Schardin etkili patlayıcı tabaka bulunur. İki kesimde çok sağlam bir üç aya üzerine yerleştirilmiştir. Bunların yanında Doppler radarlı ve akustik fünye bulunur.Azami menzili 100 metredir.

AHM-200-2[değiştir | kaynağı değiştir]

AHM-200-2 toplam ağırlığı 90 kilogram olan ve AHM-200-1 ile aynı özelliklere sahip bir modeldir. Tek farkı sahip olduğu kare şeklindeki parça tesirli savaş başlığı 1,960 adet şarapnele bölünür.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jane's Mines and Mine Clearance 2005-2006