Amundsen'in Güney Kutbu Keşfi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Roald Amundsen, 1911'de Güney Kutbu'na varmıştır.

Güney Kutbu'na yapılan ilk sefer Norveçli kâşif Roald Amundsen tarafından yönetildi. Amundsen ve diğer dört kişi 14 Aralık 1911'de Güney Kutbuna vardı.[1] Aslında Amundsen'in ilk planı, Kuzey Kutbuna gitmekti. Kapsamlı bir bağış sonucu Fridtjof Nansen'in kutup keşif gemisi olan Fram'ı elde etti. Fakat bu keşif için hazırlıklar, 1909'da rakip Amerikalı kâşifler Frederick Cook ve Robert E. Peary'nin Kuzey Kutbuna ulaştıklarını iddia ettiklerinde bozuldu. Amundsen daha sonra planını değiştirdi ve Güney Kutbu için hazırlıklara başladı; halkın ve destekçilerinin onu ne ölçüde destekleyeceklerinden emin olmadığından, gözden çıkardığı Kuzey Kutbu planını bir sır olarak sakladı. Haziran 1910'da yola çıktıklarında, mürettebatını bile bir Arktik akıntıyla sürüklendiklerine inandırmaya çalıştı. Öyle ki gerçek hedefleri son durakları olan Madeira'dan ayrılırken ortaya çıktı.

Kral VII. Edward Toprakları (Turuncu ile gösterilmiştir)

Daha sonra güney kutbuna vardıklarında Amundsen, "Framheim" adını verdiği üssünü Büyük Buz Bariyeri'ndeki Balinalar Körfezi'nde kurdu. Aylar süren hazırlık, depo döşeme ve felaketle sonuçlanan yanlış bir başlangıçtan sonra, Amundsen ve ekibi Ekim 1911'de kutba ayak basmayı başardılar. Yolculukları sırasında, Axel Heiberg Buzulu'nu keşfettiler. kutup platosu ve nihayetinde Güney Kutbu'na. Partinin kayak kullanımındaki ustalığı ve kızak köpekleri ile uzmanlıkları hızlı ve nispeten sorunsuz bir seyahat sağladı. Seferin diğer başarıları arasında Kral VII. Edward Yarımadası'nın keşfi de bulunmaktadır.

Yapılan bu seferin başarısı geniş çapta yankı bulup takdir edilse de Amundsen'in planını son ana kadar gizli tutma kararı bazıları tarafından eleştirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Huntford (The Last Place on Earth) (İngilizce). s. 511. 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.