Alıkul Osmonov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alıkul Osmonov

Alıkul Osmonov (KırgızcaАлыкул Осмонов; 21 Mart, 1915 - 12 Aralık, 1950) - Kırgızistan'da şiir modernleştiren yazarlardan biri olan Kırgız şair, oyun yazarı ve çevirmen. Başlıca başarıları, içsel duygu, günlük yaşam ve milliyetçiliğe vurgu yaparak laik temalara odaklanarak sözlü halk şiirinin kaydedilmesidir. William Shakespeare, Sándor Petőfi ve Alexander Pushkin çalışmaları dahil olmak üzere birçok Avrupalı yazarını Kırgız diline çeviriyor.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alıkul Osmonov, Kırgızistan'ın Panfilov kentindeki Kappl-Arık'ta, Bişkek'in yaklaşık 75 km batısında doğdu. Erken yaşta bir yetim kalmış ve Bişkek yetimhanesinde ve daha sonra Tokomak yetimhanesinde büyüdü. 1929'dan beri Osmonov, Bişkek Pedagoji Okulu'nda okudu, ancak tüberküloz hastalığı nedeniyle onu terk etti. Gazetecilik kariyerine başladı ve Shabul, Leninchil Pash ve Kyzil Kırgızistan gibi erken Sovyet döneminden bu yana birçok Çin gazetesinde çalıştı. Bugün "Kırgız Tuusu" başlığı altında yer almaktadır. 1939'dan 1940'a kadar Kırgızistan'da Ulusal Yazarlar Birliği Genel Sekreteri olarak çalıştı. Bir yıl önce Sovyet Yazarlar Birliği üyesi oldu.

İlk şiiri "Kijil jook" 1930'da yayınlandı ve ilk şiirleri "Şafaktaki Şarkılar" - 1935'te, ünlü Mahabat dahil olmak üzere yaklaşık 500 şiir yazdı ve yayınladı. Vityaz'ı kaplan derisi, Shakespeare Othello ve On İkinci Gece ile Pushkin'den Evgeni Onegin'e çevirir. Şiirlerinden bazıları kendi deneyimlerinden ilham alıyor - ilk aşkı, ebeveynlerinin ve kızının 1943'te ölümü.

Zeinepe Sorbeeva (1941-1943) olan evliliği başarısız oldu. 1950'de, Bişkek'te 35 yaşında zatürreeden öldü.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]